Ρετινόλη: Τί είναι και γιατί θεωρείται απαραίτητη για την αντιγήρανση του δέρματος;

Toy Lian Liu, Reader, School of Chemistry and Chemical Engineering, University of Surrey, The Conversation.

Από όλα τα συστατικά που προωθούνται από τους λάτρεις της περιποίησης και τους κατασκευαστές, η ρετινόλη είναι από τα πιο δημοφιλή. Είναι ένα ισχυρό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει με μια μεγάλη ποικιλία απαιτήσεων, από τις ρυτίδες μέχρι την ακμή. Πώς λειτουργεί όμως και πρέπει απλώς να βγείτε έξω και να αγοράσετε το πρώτο προϊόν ρετινόλης που βλέπετε;

Η ρετινόλη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη βιταμίνη Α και άλλα ρετινοειδή (μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων που αποτελείται από τη ρετινόλη και άλλες δομικά σχετικές ουσίες). Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών στα περισσότερα θηλαστικά. Προωθεί τη φυσιολογική όραση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνει την αναπαραγωγή και προωθεί τη βέλτιστη ανάπτυξη.

Η βιταμίνη Α έχει γίνει δημοφιλής στην περιποίηση της επιδερμίδας επειδή έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως αντιγηραντικός παράγοντας που αλλάζει την όψη της επιφάνειας του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και, επειδή διεγείρει τη βιοσύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, να ενισχύσει τους αναγεννητικούς μηχανισμούς του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρετινόλης βοηθούν επίσης στην προστασία του δέρματος από τις φωτοφθορές που προκαλούνται από το υπεριώδες φως, όπως από την έκθεση στον ήλιο.

Οι τρεις βασικές μορφές

Ένα από τα παράγωγα της ρετινόλης, το ρετινοϊκό οξύ, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών, όπως η φωτοφθορές, η κοινή ακμή, οι ρυτίδες, η ψωρίαση και οι υπερτροφικές ουλές, τα χηλοειδή και το σκληρόδερμα. H χρήση της ρετινόλης στην επούλωση τραυμάτων είναι μέχρι στιγμής πολλά υποσχόμενη. Επί του παρόντος, τα ρετινοειδή προϊόντα για καλλυντική χρήση μπορούν να χωριστούν ευρέως σε τρεις κατηγορίες: ρετινόλη (η πιο γνωστή από τις τρεις), ρετινύλιο (η πιο σταθερή μορφή) και ρετιναλδεΰδη (ή ρετινάλη). Υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ των τριών.

Η ρετινόλη απομονώθηκε για πρώτη φορά από το ηπατικό έλαιο των ψαριών του Ατλαντικού το 1931. Η ένωση βρίσκεται εκ φύσεως σε ζωικά προϊόντα και ως χημικές πρόδρομες ουσίες σε φρούτα και λαχανικά. Είναι ένα λιποδιαλυτό μόριο με αντιοξειδωτική και επουλωτική ικανότητα πληγών. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ από το δέρμα, τη βιολογικά ενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Μόλις εφαρμοστεί, δρα ως ρυθμιστής της αναγέννησης των ιστών, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στην εξωκυτταρική μήτρα, η οποία άμεσα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος και της ακμής.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, η ρετινόλη είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ όλων των ρετινοειδών εάν χρησιμοποιείται η κατάλληλη μέθοδος χορήγησης. Αλλά είναι ένα ευαίσθητο μόριο και είναι πολύ ευαίσθητο σε αλλαγές στο περιβάλλον, όπως το φως και το οξυγόνο. Αυτό καθιστά δύσκολη την ενσωμάτωση στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος σε μια σταθερή και αποτελεσματική φόρμουλα. Να γιατί βλέπετε συχνά προϊόντα περιποίησης δέρματος με ρετινόλη συσκευασμένα σε αδιαφανή μπουκάλια, τα οποία προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Ορισμένοι κατασκευαστές συνιστούν τη διατήρηση των προϊόντων ρετινόλης στο ψυγείο και τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος με ρετινόλη έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Το ρετινύλιο είναι πιο σταθερή μορφή βιταμίνης Α από τη ρετινόλη. Οι πιο κοινές μορφές είναι ο οξικός ρετινυλεστέρας και ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας. Το ρετινύλιο πρέπει να μετατραπεί σε ρετινόλη και στη συνέχεια σε ρετινοϊκό οξύ από το δέρμα για να είναι λειτουργικό. Είναι μια πιο ήπια μορφή ρετινοειδούς σε σύγκριση με τη ρετινόλη και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης που εστιάζουν στη θρέψη και την ενυδάτωση του δέρματος, αντί να παρέχουν σημαντικά οφέλη κατά της γήρανσης. Λόγω της χαμηλότερης δραστικότητάς του σε σύγκριση με τη ρετινόλη, είναι λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή για άτομα που είναι καινούργια σε προϊόντα βιταμίνης Α.

Η ρετιναλδεΰδη, γνωστή και ως ρετινάλη, είναι πιο ισχυρή από τη ρετινόλη αλλά λιγότερο ισχυρή από το ρετινοϊκό οξύ. Με μοριακούς όρους, είναι πιο κοντά στο ρετινοϊκό οξύ από τη ρετινόλη και απαιτεί μόνο ένα ακόμη βήμα μετατροπής για να γίνει βιολογικά ενεργό. Θεωρείται πιο αποτελεσματική στην παραγωγή πλεονεκτημάτων για το δέρμα σε σύγκριση με τη ρετινόλη. Επίσης, η ρετινάλη, έχει δείξει αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι ορισμένων βακτηρίων. Ωστόσο, η ρετινάλη είναι πιο ασταθής από τη ρετινόλη, επομένως είναι πολύ δύσκολο να παρασκευαστεί σε σταθερή σύνθεση, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχουν πολύ λίγα καλλυντικά με ρετινάλη στην αγορά.

Ποιο να διαλέξετε

Τα ρετινοειδή είναι διαθέσιμα σε διαφορετικές περιεκτικότητες, που κυμαίνονται από χαμηλές έως υψηλές συγκεντρώσεις. Γενικά, τα καλλυντικά χωρίς συνταγή μπορεί να περιέχουν συγκεντρώσεις ρετινόλης που κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι χαμηλότερες από τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, τα οποία μπορεί να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ρετινόλης ή πιο ισχυρά παράγωγα όπως η τρετινοΐνη.

Ωστόσο, ο κανονισμός της ΕΕ περιορίζει τη χρήση της ρετινόλης και των ισοδύναμων της στα καλλυντικά σε μέγιστες συγκεντρώσεις 0,05% σε λοσιόν σώματος και 0,3% σε κρέμες χεριών και προσώπου και άλλα προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε ισχυρότερα προϊόντα ρετινόλης σε άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ.

Πρέπει να ξέρετε ότι η ρετινόλη στα συμβατικά σκευάσματα δεν διεισδύει εύκολα στο δέρμα. Ως εκ τούτου, αναπτύσσονται νέα σκευάσματα που βασίζονται στη νανοτεχνολογία για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των συμβατικών σκευασμάτων, όπως η κακή διείσδυση, η αστάθεια και η πιθανότητα να ερεθίσουν το δέρμα. Για παράδειγμα, τα νανογαλακτώματα -η ρετινόλη ενθυλακωμένη σε μικροσκοπικά σταγονίδια- έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο σταθερά και διεισδύουν στο δέρμα πιο αποτελεσματικά. Οι ενθυλακωμένες συνθέσεις ρετινόλης είναι συνήθως βραδείας απελευθέρωσης και λιγότερο ερεθιστικές. Επομένως, αναζητήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος με ρετινόλη με προηγμένα χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης