Aσκείστε μόνο το Σαββατοκύριακο; Έχετε επίσης οφέλη για την καρδιά σας

Του Peter Swoboda Senior Lecturer, Cardiology, University of Leeds, The Conversation.

Η άσκηση είναι καλή για τη γενική υγεία και ιδιαίτερα για την καρδιά. Οι οδηγίες συνιστούν ότι πρέπει να κάνουμε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Αλλά έχει σημασία πότε κάνετε αυτή την άσκηση; Πρέπει να την απλώσετε μέσα στην εβδομάδα ή χάνετε κάποια από τα οφέλη της εάν την στριμώξετε το Σαββατοκύριακο; Μια μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από τη UK Biobank προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα αλλά το συμπέρασμα χρειάζεται προσοχή.

Περίπου 90.000 υγιείς, μεσήλικες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα καρπού που παρακολουθούσαν τη σωματική τους δραστηριότητα. Καταγράφηκαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για μια εβδομάδα με ιδιαίτερη έμφαση στη μέτρια έως έντονη δραστηριότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι χρόνια μετά την αξιολόγηση, τα άτομα που έκαναν τακτικά μέτρια έως έντονη δραστηριότητα είχαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με άτομα που έκαναν καθιστική ζωή.

Το εύρημα της μελέτης ήταν ότι δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα σε άτομα που έκαναν περισσότερο από το ήμισυ της δραστηριότητάς τους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με εκείνους που την κατένειμαν σε ολόκληρη την εβδομάδα. Χωρίς να έχει σημασία πότε γινόταν, η μέτρια και η έντονη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.

Οι συγγραφείς αποκάλεσαν τους ανθρώπους που έκαναν τα περισσότερα από τα 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μέσα σε 1-2 ημέρες «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Αυτό δίνει την εντύπωση ποδηλατών ντυμένων με Lycra που ανεβαίνουν στα βουνά ή λασπωμένων μεσήλικων ανδρών που παίζουν εξαντλητικά 90 λεπτά ποδόσφαιρο. Πάνω από 37.000 άτομα της μελέτης πληρούσαν τον ορισμό του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», οπότε γιατί οι δρόμοι δεν είναι γεμάτοι με ποδηλάτες και τα πάρκα με ποδοσφαιριστές;

Οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου 

Μπορεί να φαίνεται σημασιολογικό, αλλά ο ορισμός του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου» είναι σημαντικός. Σε αυτή τη μελέτη, το όριο που χρησιμοποιήθηκε για μέτρια έως έντονη άσκηση ήταν 3 «mets» (Μεταβολικό Ισοδύναμο Δραστηριότητας: Metabolic Equivalent of Task). Η κλίμακα mets χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, το πλύσιμο των πιάτων είναι 2,5 mets, η ηλεκτρική σκούπα 3,3 mets και το περπάτημα 5,6 χλμ/ώρα 3,5 mets. Το ποδήλατο 25 χλμ/ώρα είναι 10 mets. Το όριο των 3 mets είναι μάλλον μη φιλόδοξο και πολλοί άνθρωποι θα πετύχαιναν στην καθημερινότητά τους χωρίς προσπάθεια άσκησης. Το άλλο σημείο της μελέτης είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν αθλητές, αλλά συνηθισμένοι μεσήλικες που έκαναν τις δραστηριότητές τους, μερικές από τις οποίες περιελάμβαναν σκόπιμα άσκηση και άλλες διάφορες δουλειές.

Γνωρίζοντας τους περιορισμούς της μελέτης, θα πρέπει να αποφύγετε την ερμηνεία ότι είναι ΟΚ να ζείτε μια καθιστική ζωή από Δευτέρα έως Παρασκευή και μετά να εξιλεώνεστε κάνοντας μια ώρα βόλτα το Σάββατο και την Κυριακή. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το να κάνετε καθιστική ζωή, κάτι που είναι ένα σημαντικό μήνυμα για πολλούς ανθρώπους που δεν κάνουν τα 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει να σκεφτείτε ότι το να κάνετε 2,5 ώρες σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή βόλτα το Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις. Είναι το ελάχιστο επίπεδο άσκησης. Για να δείτε πραγματικά οφέλη, θα χρειαστεί να ιδρώσετε. Τα ευρήματα της μελέτης δεν υποστηρίζουν αυτήν την ερμηνεία. Αν 150 λεπτά χωρίς να ιδρώσετε είναι το μόνο που μπορείτε, τότε δεν έχει σημασία πότε το κάνετε. Αλλά αν μπορείτε να διαχειριστείτε κάτι πιο επίπονο, τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν ισχύουν, δηλαδή δεν ισχύουν για την πιο έντονη άσκηση.

Δείτε επίσης