Ο καφές βελτιώνει το μικροβίωμα;

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Nutrients έχει συνδέσει την κατανάλωση καφέ με ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου -τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και επηρεάζουν τη συνολική υγεία μας.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων κινδύνων για ασθένειες -από διαβήτη τύπου 2 έως ορισμένους καρκίνους έως τη νόσο του Πάρκινσον. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Συνδέοντας τις κουκκίδες μεταξύ αυτών των δύο υποθέσεων υγείας, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικροβιώματα αυτών που πίνουν καφέ είναι πιο υγιή εκείνων που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου καφέ.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα βακτήρια και ο ξενιστής [το σώμα μας] αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν την υγεία μας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Li Jiao, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής-γαστρεντερολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. Η συμβουλή της; «Αν αγαπάς τον καφέ, απόλαυσέ τον. Ακολούθησε το ένστικτό σου».

Στη μελέτη, οι επιστήμονες έλαβαν για πρώτη φορά δείγματα μικροβιώματος του εντέρου απευθείας από διάφορα μέρη του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια κολονοσκοπήσεων -άλλες μελέτες έχουν εξετάσει μόνο δείγματα κοπράνων.

Συνολικά, οι 34 συμμετέχοντες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εμφάνισαν καλύτερα προφίλ μικροβιώματος του εντέρου από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο ή καθόλου καφέ, ανέφερε η ομάδα της Jiao.

Τα βακτηριακά είδη όσων έπιναν πολύ καφέ ήταν πιο άφθονα και πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το παχύ έντερο, πλουσιότερα σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πολύ λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνουν το Ερυσιπελατοκλοστρίδιο (Erysipelatoclostridium), ένα βακτήριο που συνδέεται με μεταβολικές ανωμαλίες και παχυσαρκία.

Η Jiao είπε ότι παραμένει αβέβαιο γιατί ο καφές ασκεί τόσο θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου. Ωστόσο, πρότεινε ότι η καφεΐνη ή άλλα θρεπτικά συστατικά στον καφέ μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των βακτηρίων και, με τη σειρά τους, οι βακτηριακοί μεταβολίτες -τα τελικά προϊόντα αυτού του μεταβολισμού- να επηρεάζουν το σώμα.

Ενώ οι επιστήμονες μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από την επίδραση του καφέ στο μικροβίωμα, γίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι για τη σημασία του εντέρου για τη συνολική υγεία.

«Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να είναι ο κρίκος που λείπει μεταξύ της διατροφής και της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων ασθενειών», δήλωσε η Δρ. Hana Kahleova, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Για παράδειγμα, εξήγησε η Kahleova, τα άτομα που τρώνε μια τυπική δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να φιλοξενούν στο έντερό τους περισσότερες ενδοτοξίνες, τοξικά συστατικά των «κακών» βακτηρίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντίθετα, πρότεινε ότι οι πολυφαινόλες του καφέ και άλλα αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βρίσκονται φυσικά σε φυτικές τροφές, είναι πιθανώς αυτά που παρέχουν ένα πιο υγιές μικροβίωμα.

Αλλά δεν χρειάζεται να βασίζεστε στον καφέ για να απορροφήσει το έντερο σας αυτά τα οφέλη για την υγεία. «Όλα τα φυτά στη φυσική τους κατάσταση είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε η Kahleova.

Παρά τα οφέλη, ο καφές δεν είναι για όλους. Μπορεί να επιδεινώσει ένα ευαίσθητο στομάχι, να επιδεινώσει την αϋπνία ή να αυξήσεις τις καρδιακές αρρυθμίες.

Αλλά για τον αμέτρητο αριθμό ανθρώπων που αγαπούν τον καφέ και δεν μπορούν να φανταστούν να τον κόψουν από τη διατροφή τους, αυτή η μελέτη μπορεί να είναι ανακουφιστική. Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα πιθανότατα δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη και μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη για την υγεία.

Δείτε επίσης