Οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης μεγάλης κλίμακας.

Έχει αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι λόγοι είναι ασαφείς και οι μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο μιας χορτοφαγικής διατροφής στους άνδρες ήταν μικρής κλίμακας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς ανέλυσαν δεδομένα για 413.914 άτομα -τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες- και δίνουν την πρώτη ένδειξη ότι οι χορτοφάγοι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Προσδιόρισαν επίσης ορισμένους από τους παράγοντες που μπορεί να θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους χορτοφάγους -τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Μεταξύ 2006 και 2010, τα άτομα της μελέτης -όλα μέρος του έργου UK Biobank- παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους και ταξινομήθηκαν είτε ως τακτικοί κρεατοφάγοι που έτρωγαν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είτε ως περιστασιακοί κρεατοφάγοι που καταναλώνουν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα, είτε ως ιχθυοχορτοφάγοι που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας είτε ως χορτοφάγοι που μπορούσαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά όχι ψάρια ή κρέας.

Τα δεδομένα για τα άτομα συνδέθηκαν με νοσοκομειακά τους αρχεία και καταγράφηκαν περιπτώσεις κατάγματος ισχίου κατά την περίοδο παρακολούθησης έως το 2021. Μεταξύ των 413.914 συμμετεχόντων, υπήρχαν 3.503 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου, ένα συνολικό ποσοστό επίπτωσης περίπου 0,8%. Αν και ο συνολικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ των χορτοφάγων και των τακτικών κρεατοφάγων ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τακτικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων.
  • Οι ιχθυοχορτοφάγοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους τακτικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτή ήταν μια μη σημαντική διαφορά από στατιστικής πλευράς.

Σχετικοί κίνδυνοι και πραγματικές περιπτώσεις

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πώς αυτές οι σχετικές διαφορές μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματικές περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα για μια περίοδο 10 ετών. Προέβλεψαν κατά μέσο όρο 6,5 περιστατικά στους τακτικούς κρεατοφάγους και 6,5 στους περιστασιακούς κρεατοφάγους, ενώ θα υπήρχαν 7 περιπτώσεις μεταξύ των ιχθυοχορτοφάγων και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων.

Ο James Webster, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα κατάγματα ισχίου είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε μια κοινωνία που γερνάει και μπορούν να προκαλέσουν εξουθενωτικές καταστάσεις υγείας και απώλεια ποιότητας ζωής. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους κρεατοφάγους -σε ποσοστό 50%- αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3 περισσότερα κατάγματα ισχίου ανά 1.000 άτομα σε διάστημα 10 ετών. Τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου ενός χαμηλότερου κινδύνου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί ακόμα να υπερτερεί τυχόν αυξήσεων στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας για το γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις πρωτεΐνης από τους κρεατοφάγους. Επομένως, σημαντικά μηνύματα από τη μελέτη μας είναι ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετή πρωτεΐνη και να διατηρούν έναν υγιή ΔΜΣ. Αυτό θα βοηθήσει τους χορτοφάγους να διατηρήσουν υγιή οστά και μύες».

Η καθηγήτρια Janet Cade είπε: «Το κάταγμα ισχίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην επίδραση του κινδύνου. Αυτή η έρευνα, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη UK Biobank, επιβεβαιώνει την προηγούμενη εργασία μας, δείχνοντας ότι η χορτοφαγική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ενώ οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν οφέλη για την υγεία, η κατανόηση της ποιότητας και της ισορροπίας της διατροφής είναι το κλειδί. Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση της μελλοντικής υγείας των οστών».

Πληροφορίες: James Webster et al, Risk of hip fracture in meat-eaters, pescatarians, and vegetarians: a prospective cohort study of 413,914 UK Biobank participants, BMC Medicine (2023). DOI: 10.1186/s12916-023-02993-6.

Δείτε επίσης