Η διατήρηση σταθερού βάρους αυξάνει τη μακροζωία στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Το να φτάσουν στην ηλικία των 90, 95 ή 100 ετών, γνωστό ως εξαιρετική μακροζωία, ήταν πιο πιθανό για τις γυναίκες που διατηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος μετά την ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με μια πολυϊδρυματική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μακροζωία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν απώλεια βάρους 5% ή περισσότερο.

Αναφέροντας τα ευρήματά τους στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις των αλλαγών βάρους αργά στη ζωή με την εξαιρετική μακροζωία μεταξύ 54.437 γυναικών που εγγράφηκαν στη Women’s Health Initiative, μια προοπτική μελέτη που διερευνά τα αίτια της χρόνιας ασθένειες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 30.647, ή το 56% των γυναικών, επέζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών και παραπάνω.

Οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 5% βάρος είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν μακροζωία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν σταθερό βάρος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχασαν χωρίς  να το επιδιώκουν βάρος είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Επίσης, η αύξηση βάρους κατά 5% ή περισσότερο, σε σύγκριση με το σταθερό βάρος, δεν συσχετίστηκε με εξαιρετική μακροζωία.

«Είναι πολύ συνηθισμένο για τις ηλικιωμένες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνονται υπέρβαρες ή παχύσαρκες με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 35. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το σταθερό βάρος ως στόχο μακροζωίας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Aladdin H. Shadyab, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Αν οι ηλικιωμένες γυναίκες βρεθούν να χάνουν βάρος ενώ δεν προσπαθούν να χάσουν βάρος, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κακής υγείας και ένας προγνωστικός δείκτης μειωμένης μακροζωίας».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γενικές συστάσεις για απώλεια βάρους σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην τις βοηθήσουν να ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιατρικές συμβουλές εάν συνιστάται μέτρια απώλεια βάρους για τη βελτίωση της υγείας ή της ποιότητας ζωής τους.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει την αλλαγή βάρους αργότερα στη ζωή και τη σχέση της με την εξαιρετική μακροζωία.

Περισσότερες πληροφορίες: Aladdin Shadyab et al, Association of later life weight changes with survival to ages 90, 95, and 100: The Women’s Health Initiative, Journal of Gerontology: Medical Sciences (2023). DOI: 10.1093/gerona/glad177.

Δείτε επίσης