Μελέτη στη μαγιά δείχνει ότι η διατροφή στην πρώιμη ζωή έχει σημασία για την υγιή γήρανση

Ο θερμιδικός περιορισμός αυξάνει τη διάρκεια ζωής και βελτιώνει την υγεία κατά τη γήρανση, αλλά είναι άγνωστο εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω λιγότερο σοβαρών παρεμβάσεων.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Babraham προτείνουν μια εναλλακτική σχέση μεταξύ διατροφής και γήρανσης με βάση τις μελέτες στη ζύμη (μαγιά). Ο Δρ. Jon Houseley και η ομάδα του δημοσίευσαν τα πειράματά τους, δείχνοντας ότι η υγιής γήρανση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διατροφικών αλλαγών χωρίς περιορισμούς, δυνητικά βελτιστοποιώντας τη διατροφή και ότι η κακή υγεία δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι ο θερμιδικός περιορισμός -η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από το κανονικό, αλλά λαμβάνοντας βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά-  βελτιώνει την υγεία στη μετέπειτα ζωή και παρατείνει τη ζωή. Ωστόσο, μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι ο θερμιδικός περιορισμός πρέπει πραγματικά να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή για να επιτευχθεί αυτό το αντίκτυπο και τα οφέλη για την υγεία εξαφανίζονται όταν αρχίσει και πάλι μια κανονική δίαιτα.

Η έρευνα του Houseley που διεξήχθη στη μαγιά δείχνει ότι μια εναλλακτική λύση στον περιορισμό των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής.

«Η διατροφή στην πρώιμη ζωή μπορεί να αλλάξει τη ζύμη σε μια πιο υγιεινή τροχιά. Δίνοντας στη μαγιά μια διαφορετική δίαιτα χωρίς περιορισμό των θερμίδων, μπορέσαμε να καταστείλουμε τη γήρανση, όταν τα κύτταρα δεν διαιρούνται πλέον και υπάρχει απώλεια φυσικής κατάστασης στα γηρασμένα κύτταρα», είπε η Dorottya Horkai, επικεφαλής της μελέτης.

Αντί να καλλιεργούν μαγιά με τη συνήθη διατροφή τους πλούσια σε γλυκόζη, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή σε γαλακτόζη και παρατήρησαν ότι πολλές μοριακές αλλαγές που συνήθως συνοδεύουν τη γήρανση δεν συνέβησαν. Τα κύτταρα της μαγιάς που αναπτύχθηκαν με γαλακτόζη παρέμειναν εξίσου ενεργά με τα νεαρά κύτταρα ακόμη και αργά στη ζωή, αν και δεν ζούσαν παραπάνω, δείχνοντας ότι η περίοδος κακής υγείας προς το τέλος της ζωής μειώθηκε δραματικά.

«Δείχνουμε ότι μια δίαιτα γαλακτόζης χωρίς περιορισμούς στην πρώιμη ζωή ελαχιστοποιεί τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της γήρανσης στην εκκολαπτόμενη μαγιά, ανεξάρτητα από τη διατροφή αργότερα στη ζωή. Ο μέσος ρυθμός διαίρεσης των μητρικών κυττάρων είναι συγκρίσιμος μεταξύ της δίαιτας γλυκόζης και γαλακτόζης και η διάρκεια ζωής είναι μικρότερη με τη γαλακτόζη, αλλά οι δείκτες γήρανσης και η προοδευτική δυσρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης που παρατηρείται με τη γλυκόζη είναι ελάχιστοι με τη γαλακτόζη, δείχνοντας ότι αυτές δεν είναι εγγενείς πτυχές της αναδιπλασιαστικής γήρανσης αλλά μάλλον συναφείς διαδικασίες», έγραψαν οι ερευνητές.

«Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η διατροφική αλλαγή λειτουργεί μόνο όταν τα κύτταρα είναι νεαρά και στην πραγματικότητα η διατροφή έχει μικρή διαφορά στην ηλικιωμένη μαγιά. Είναι δύσκολο να μεταφραστεί τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο, αλλά όλες αυτές οι μελέτες δείχνουν μια ίδια τάση -το να ζεις μια μακρά και υγιεινή ζωή, η υγιεινή διατροφή από μικρή ηλικία κάνει τη διαφορά», λέει ο Houseley.

Οι ζύμες είναι καλό πρότυπο οργανισμών για τη μελέτη της γήρανσης, καθώς μοιράζονται πολλά από τα ίδια κυτταρικά μηχανήματα με τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτή η οδός έρευνας βοηθά να αναζητηθεί ένας πιο εφικτός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγιή γήρανση μέσω της διατροφής σε σύγκριση με τον σταθερό και σοβαρό περιορισμό των θερμίδων, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Περισσότερες πληροφορίες: Dorottya Horkai, Hanane Hadj-Moussa, Alex J. Whale, Jonathan Houseley. Dietary change without caloric restriction maintains a youthful profile in ageing yeast. PLOS Biology, 2023; 21 (8): e3002245 DOI: 10.1371/journal.pbio.3002245.

Δείτε επίσης