Πώς η διατροφή μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα σας

Του Evan Williams, Postdoctoral Researcher in Respiratory and Nutritional Biochemistry, University of Newcastle, The Conversation.

Ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με καλύτερο έλεγχο του άσθματoς. Και άλλα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα. Ανάλογα με το τι έχετε φάει, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σε λίγες ώρες. Η τροφή μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας, πόσο συχνά έχετε κρίσεις άσθματος και πόσο καλά δουλεύουν οι συσκευές εισπνοών.

Σε μερικές χώρες, το άσθμα είναι η τέταρτη ή πέμπτη πιο συχνή χρόνια (επίμονη) ασθένεια. Είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια. Όταν κάποιος εκτίθεται σε συγκεκριμένους παράγοντες ενεργοποίησης (όπως ιούς του αναπνευστικού συστήματος, σκόνη ή άσκηση), οι αεραγωγοί που οδηγούν στους πνεύμονες φλεγμαίνουν και στενεύουν. Αυτό τους δυσκολεύει να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια αυτού που είναι κοινώς γνωστό ως κρίση ή έξαρση άσθματος.

Μεσογειακή διατροφή

Οι ερευνητές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η διατροφή κάποιου μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα του άσθματος, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά παθαίνει μία από αυτές τις κρίσεις. Η μεσογειακή διατροφή –πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια– συνδέεται με λιγότερο συριγμό στα παιδιά, είτε έχουν διαγνωστεί με άσθμα είτε όχι. Ορισμένες, αλλά όχι όλες, από τις μελέτες διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν ανεξάρτητο από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική και για τους ενήλικες με άσθμα. Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια δίαιτα με λίγα φρούτα και λαχανικά (δύο ή λιγότερες μερίδες λαχανικών και μία μερίδα φρούτων καθημερινά) είχαν χειρότερη πνευμονική λειτουργία και είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κρίση άσθματος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Γιατί μπορεί να βοηθήσει η μεσογειακή διατροφή, ή μια πλούσια σε φρούτα και λαχανικά; Οι ερευνητές πιστεύουν επειδή τα αντιοξειδωτικά και οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά είναι τα επιβλαβή μόρια που παράγονται ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, η οποία μπορεί τελικά να προκαλέσει περισσότερη φλεγμονή. Οι διαλυτές φυτικές ίνες ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος). Ωστόσο, μια ανασκόπηση εξέτασε πέντε μελέτες που διερεύνησαν την πρόσληψη ωμέγα-3 (μέσω της διατροφής ή με συμπλήρωμα) σε ενήλικες με άσθμα. Καμία από τις μελέτες δεν έδειξε όφελος που σχετίζεται με τα ωμέγα-3 για το άσθμα. Φυσικά δεν βλάπτει η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι τσία και τα καρύδια. Αυτό έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Κορεσμένα λιπαρά

Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, συν ζάχαρη και κόκκινο κρέας, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άσθματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε αυτά τα τρόφιμα αύξησε τον αριθμό των κρίσεων άσθματος στους ενήλικες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε μόλις τέσσερις ώρες.

Μια μελέτη εξέτασε τι συνέβη όταν ενήλικες με άσθμα έτρωγαν ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (αποτελούμενο από ξεροτηγανίδια, ένα λουκάνικο και ένα μάφιν αυγών), σε σύγκριση με ένα γεύμα με παρόμοιες θερμίδες αλλά χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Τα άτομα που έτρωγαν το γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είχαν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων μέσα σε τέσσερις ώρες. Οι συσκευές εισπνοών τους ήταν επίσης λιγότερο αποτελεσματικές. Αυτά τα επιδεινούμενα συμπτώματα πιθανότατα οφείλονταν σε αύξηση της φλεγμονής. Γύρω στο σημείο των τεσσάρων ωρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση στον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι γνωστά ως ουδετερόφιλα, τα οποία παίζουν ρόλο στη φλεγμονή.

Είναι Οκ να τρώτε ένα μπιφτέκι ή μερικά πατατάκια περιστασιακά εάν έχετε άσθμα. Αλλά το να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το άσθμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Τι γίνεται με τα γαλακτοκομικά; Δεν χρειάζεται να τα αποφεύγετε. Αν και αρκετοί άνθρωποι με άσθμα αναφέρουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών επιδεινώνει το άσθμα τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε ενήλικες με άσθμα διαπίστωσε ότι το γάλα συνδέθηκε με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

Δείτε επίσης