Ο περιορισμός των θερμίδων βελτιώνει τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις που βοηθούν στον προσδιορισμό τόσο του χρόνου ζωής όσο και των περισσότερων ετών καλής υγείας που απολαμβάνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Δύο χρόνια μέτριου περιορισμού θερμίδων επαναπρογραμμάτισαν τις βιοχημικές οδούς στα λιποκύτταρα που βοηθούν στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια, τις αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και πιθανώς τη μακροζωία», δήλωσε ο Eric Ravussin, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Κλινικής Επιστήμης στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Pennington Biomedical Research Center. «Με άλλα λόγια, ο περιορισμός των θερμίδων επανασυνδέει πολλές από τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις που ενισχύουν τη διάρκεια ζωής και την υγεία».
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, χρησιμοποίησε δεδομένα από την CALERIE 2 (Comprehensive Assessment of the Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), τη μακροβιότερη δοκιμή περιορισμού θερμίδων σε ανθρώπους. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 14% μέσα σε δύο χρόνια παρήγαγαν περισσότερα Τ κύτταρα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.
«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο θύμος αδένας τους συρρικνώνονται και παράγουν λιγότερα Τ κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους», δήλωσε ο Ravussin. «Ο περιορισμός των θερμίδων βοηθά στην πρόληψη της συρρίκνωσης του θύμου αδένα, ώστε το άτομο να παράγει περισσότερα Τ κύτταρα».
Εκτός από τη βελτίωση της ανοσίας, η αύξηση των Τ κυττάρων σχετίζεται με βελτιωμένη ικανότητα καύσης αποθεμάτων λιπαρών οξέων για ενέργεια, είπε ο Ravussin. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εάν ένα άτομο δεν καίει αυτό το καύσιμο, το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί σε όργανα όπως είναι οι μύες και το συκώτι, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και γήρανση.
Η μελέτη είχε ένα άλλο σημαντικό εύρημα: μια πιθανή θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των θερμίδων κατά 40% στα τρωκτικά επεκτείνει τη ζωή τους. Υπήρχαν όμως συμβιβασμοί στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την ανοσία.
Ωστόσο, ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει τη δραστηριότητα του γονιδίου που κωδικοποιεί τον παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων ακετυλυδρολάση (PLA2G7). Η μείωση αυτή έχει οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.
«Εάν οι ερευνητές μπορούν να βρουν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν το PLA2G7, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια θεραπεία για να επεκτείνουν το εύρος της υγείας ενός ατόμου», δήλωσε ο John Kirwan, Εκτελεστικός Διευθυντής της Βιοϊατρικής του Pennington.
Περισσότερες πληροφορίες: Spadaro et al, Caloric restriction in humans reveals immunometabolic regulators of health span, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abg7292.