Χαιρετίζονται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος, αλλά τα φάρμακα για τον διαβήτη όπως το Ozempic μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) που δείχνει ότι φάρμακα γνωστά ως αγωνιστές GLP-1, τα οποία περιλαμβάνουν μάρκες όπως Wegovy, Ozempic, Rybelsus και Saxenda, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, όπως παράλυση στομάχου, παγκρεατίτιδα και έμφραξη εντέρου.
Ενώ προηγούμενες μελέτες τόνισαν μερικούς από αυτούς τους κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη σε επίπεδο πληθυσμού που εξετάζει τις γαστρεντερικές παρενέργειες σε μη διαβητικούς που χρησιμοποιούν τα φάρμακα για απώλεια βάρους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA.
«Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, αυτές οι παρενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους ασθενείς που σκέφτονται να τα χρησιμοποιήσουν για απώλεια βάρους», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Mohit Sodhi. «Ο υπολογισμός του κινδύνου διαφέρει ανάλογα με το αν ένας ασθενής χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα για διαβήτη, παχυσαρκία ή απλώς μια απώλεια βάρους. Τα άτομα που κατά τα άλλα είναι υγιή μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμα να αποδεχθούν αυτές τις δυνητικά σοβαρές παρενέργειες».
Οι αγωνιστές GLP-1 αναπτύχθηκαν αρχικά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά γνώρισαν μεγάλη δημοτικότητα ως εργαλείο απώλειας βάρους εκτός ετικέτας, φτάνοντας περίπου τις 40 εκατομμύρια συνταγές στις ΗΠΑ το 2022. Έχουν εγκριθεί ορισμένες μορφές των φαρμάκων ως θεραπεία για την παχυσαρκία. Ωστόσο, οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την απώλεια βάρους δεν σχεδιάστηκαν για να καταγράψουν τα σπάνια γαστρεντερικά συμβάντα λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος και των σύντομων περιόδων παρακολούθησης.
«Υπήρξαν ανέκδοτες αναφορές ορισμένων ασθενών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για αδυνάτισμα και παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ναυτίας και εμέτου δευτεροπαθώς σε μια κατάσταση που αναφέρεται ως γαστροπάρεση», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Mahyar Etminan, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών της Ιατρικής Σχολής του UBC. «Αλλά μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες».
Για να συμβάλουν στην κάλυψη αυτού του κενού γνώσης, οι ερευνητές του UBC εξέτασαν αρχεία υγείας για περίπου 16 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ και εξέτασαν άτομα που συνταγογραφήθηκαν είτε με σεμαγλουτίδη είτε με λιραγλουτίδη, τους δύο κύριους αγωνιστές GLP-1, μεταξύ 2006 και 2020. Περιέλαβαν ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό παχυσαρκίας και εξαίρεσαν άτομα με διαβήτη ή που είχαν συνταγογραφηθεί με άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο.
Ανέλυσαν τα αρχεία για να δουν πόσοι ασθενείς ανέπτυξαν γαστρεντερικές παθήσεις και συνέκριναν αυτό το ποσοστό με ασθενείς που χρησιμοποιούσαν ένα άλλο φάρμακο απώλειας βάρους, τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη. Σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη, οι αγωνιστές GLP-1 συσχετίστηκαν με:
- 9,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνος παγκρεατίτιδας ή φλεγμονής του παγκρέατος, που μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαιτήσει νοσηλεία και χειρουργική επέμβαση.
- 4,2 φορές υψηλότερος κίνδυνος απόφραξης του εντέρου -όταν η τροφή δεν περνάει από το λεπτό ή το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως κράμπες, φούσκωμα, ναυτία και έμετο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
- 3,7 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος γαστροπάρεσης ή στομαχικής παράλυσης, που περιορίζει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο και έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα όπως έμετο, ναυτία και κοιλιακό άλγος.
- Η μελέτη βρήκε υψηλότερη συχνότητα χολικής νόσου, μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν τη χοληδόχο κύστη, αλλά η διαφορά δεν βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική.
Οι ερευνητές λένε ότι αν και οι παρενέργειες αυτές είναι σπάνιες, επειδή εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα, μπορούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εμφανίσουν παθήσεις.
«Αυτά τα φάρμακα γίνονται ολοένα και πιο προσιτά και είναι ανησυχητικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορούν απλώς να μπουν στο διαδίκτυο και να τα παραγγείλουν όταν μπορεί να μην έχουν πλήρη κατανόηση του τι θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Sodhi.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι ρυθμιστικοί φορείς και οι κατασκευαστές φαρμάκων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενημερώσουν τις προειδοποιητικές ετικέτες, οι οποίες επί του παρόντος δεν περιλαμβάνουν τον κίνδυνο γαστροπάρεσης. «Αυτές είναι κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρη ιατρική φροντίδα και να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Sodhi.
Περισσότερες πληροφορίες: Risk of Gastrointestinal Adverse Events and Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists for Weight Loss, Journal of the American Medical Association (2023). DOI: 10.1001/jama.2023.19574.