Πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη και PSA

Ο καρκίνος του προστάτη, ειδικά στα πρώιμα στάδια, προκαλεί συνήθως πόνο, συμπτώματα ουροποιητικού και μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Ο καρκίνος του προστάτη έχει πολλά παρόμοια συμπτώματα με τις καλοήθεις παθήσεις του προστάτη. Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι συχνά τα ούρα. Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν: συχνουρία, ούρηση που καίει, δυσκολία στην έναρξη της ροής ούρων, αδύναμη ροή, αίμα στα ούρα, συχνή ούρηση τη νύχτα.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά μη καρκινικών ασθενειών του προστάτη, ενός αδένα που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη. Αυτά περιλαμβάνουν έναν διευρυμένο προστάτη, επίσης γνωστό ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και προστατίτιδα, έναν φλεγμονώδη αδένα του προστάτη, συνήθως λόγω μόλυνσης.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη, η υπερπλασία και η προστατίτιδα συνήθως δεν προκαλούν αιματηρά ούρα. Εάν δείτε αίμα στα ούρα σας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας για αξιολόγηση.

Ο προστάτης παίζει βασικό ρόλο στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Μπορεί να έχετε προβλήματα να διατηρήσετε μια στύση ή να εμφανίσετε επώδυνη εκσπερμάτιση. Μερικοί άνδρες με πρώιμο καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Λόγω των αλλαγών στα επίπεδα ορμονών, η σεξουαλική δυσλειτουργία γίνεται πιο συχνή με την ηλικία. Οι εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας είναι καρκινικά ή όχι.

Μόλις εξαπλωθεί ο καρκίνος του προστάτη, μπορεί να προκαλέσει πόνο μέσα και γύρω από την περιοχή του αδένα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο σε άλλες περιοχές όπως: γοφούς, κάτω μέρος της πλάτης, λεκάνη άνω μηρών. Ο πόνος είναι πιθανό να εμφανιστεί σε πολλές περιοχές. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε επώδυνη ούρηση σε συνδυασμό με πυελικό πόνο. Οποιοσδήποτε συνεχής ή χρόνιος πόνος θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό για να αποκλειστούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακούσια απώλεια βάρους είναι σημάδι καρκίνου του προστάτη μεταγενέστερου σταδίου. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου σε σπάνιες περιπτώσεις. Εάν χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε και έχετε άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα με τον προστάτη σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.  Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, ορισμένα άλλα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου του προστάτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.

Το PSA.

Η δοκιμή του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) ανιχνεύει υψηλότερη από τη συνηθισμένη συγκέντρωση πρωτεΐνης που δημιουργείται από τον προστατικό αδένα σας στο αίμα. Μια υψηλή τιμή PSA μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο του προστάτη ακόμη και πριν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκληθεί και από άλλες καταστάσεις.

Το επίπεδο του PSA στο αίμα σας μπορεί να ελεγχθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Τα επίπεδα του PSA μπορεί να κυμαίνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι αυξημένες τιμές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον καρκίνο του προστάτη από μόνα τους, αλλά μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για τα επίπεδα PSA στο αίμα. Προηγουμένως, 4 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL) θεωρούνταν το τυπικό όριο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη με χαμηλότερες τιμές και άτομα χωρίς καρκίνο που έχουν μεταξύ 4-10 ng/mL. Εάν η εξέταση σας υποδεικνύει πιθανότητα καρκίνου του προστάτη, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας στείλει για πρόσθετη εξέταση.

Διάφοροι παράγοντες υγείας που σχετίζονται με τον προστάτη μπορεί να προκαλέσουν τον αδένα να παράγει περισσότερο PSA από το κανονικό, όπως η προστατίτιδα και η υπερπλασία. Ένας άλλος παράγοντας είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος). Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού προκαλούνται από βακτήρια. Μπορούν να εμφανιστούν παράλληλα με άλλα προβλήματα υγείας στον προστάτη -μια μελέτη του 2020 βρήκε 34,6% ασθενών με καρκίνο του προστάτη εμφάνισαν ουρολοιμώξεις.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν το PSA ως παρενέργεια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη και την ακρίβεια ενός τεστ PSA. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι στατίνες (φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη) και τα θειαζιδικά διουρητικά (που αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση) είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στα επίπεδα PSA όταν λαμβάνονταν μακροχρόνια. Η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ανδρικού τύπου και της διόγκωσης του προστάτη, προκαλούν επίσης μείωση στα επίπεδα του PSA.

Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων PSA μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας προσωπικής γραμμής. Εάν τα επίπεδα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ο τακτικός έλεγχος επιπέδου PSA μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Δείτε επίσης