Το να περπατάτε κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αποδώσει και στο χειρουργείο. Οι πιθανότητες επιπλοκών εντός 90 ημερών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο μειώνονται στο μισό εάν ένας ασθενής κάνει πάνω από 7.500 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως μετά την επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι. Περίπου το 30% των ασθενών υποφέρουν από αυτά τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση, θρόμβους αίματος και επιπλοκές πληγών.
«Πιστεύω ότι είναι μάλλον μια αξιολόγηση της συνολικής φυσικής κατάστασης ενός ατόμου και της υγείας του γενικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anai Kothari, επίκουρος καθηγητής με ειδικότητα στη χειρουργική ογκολογία στο Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν. «Χρησιμοποιούμε πολλές πληροφορίες για να προσπαθήσουμε να αποφασίσουμε και να σκεφτούμε τον χειρουργικό κίνδυνο. Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα επιπλέον σημείο αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί».
Οι χειρουργοί μπορούν ήδη να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο ενός ατόμου γνωρίζοντας ότι έχει ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως διαβήτη, είπε ο Kothari. Γνωρίζοντας πόσο δραστήριος είναι αυτός ο ασθενής θα μπορούσε να προσθέσει πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του.
«Το πρώτο είναι ότι μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε φορητές συσκευές για να μας δώσουν μια εικόνα για έναν τομέα της υγείας και της φυσική κατάσταση που ίσως δεν είχαμε προηγουμένως την ευκαιρία να κάνουμε. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στο να σκεφτόμαστε τον χειρουργικό κίνδυνο», δήλωσε ο Kothari. «Το δεύτερο είναι ότι πιθανότατα υπάρχει κάτι σχετικά με το ίδιο το επίπεδο δραστηριότητας που παίζει σε αυτό. Αυτό εξακολουθεί να μην έχει μελετηθεί».
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα υγείας για 475 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα All of Us Research που χορηγήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής, της βιολογίας και του περιβάλλοντος σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποίησαν μια συσκευή ρολόι χειρός Fitbit που μετρούσε τα καθημερινά τους βήματα. Ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων που καταγράφηκαν χρησίμευσε ως δείκτης για τη σωματική δραστηριότητα. Τα βήματα καταγράφηκαν μήνες ή χρόνια πριν από την επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν αυτοί οι ασθενείς κυμαίνονταν από γενικές έως ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι περίπου το 12,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν μια χειρουργική επιπλοκή. Οι πιθανότητες εμφάνισης μιας επιπλοκής μέσα στις πρώτες 30 ημέρες ήταν 45% λιγότερες για τους τακτικούς περιπατητές σε σχέση με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 7.500 καθημερινά βήματα.
«Η αυξημένη φυσική κατάσταση είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μπορεί να βελτιώσει τον μετεγχειρητικό κίνδυνο, αλλά μακροπρόθεσμα είναι μια θετική δραστηριότητα για την υγεία, επομένως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετική για πολλούς λόγους», είπε ο Kothari.
Οι ασθενείς μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τη συνολική υγεία τους μέσω των φορητών συσκευών, πρότεινε ο Kothari, σημειώνοντας ότι ορισμένες συσκευές παρακολουθούν τον ύπνο ενός ατόμου. «Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να έχουμε κάποιες αντικειμενικές πληροφορίες για τη συνολική φυσική κατάσταση», είπε.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, στη Βοστώνη.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση πριν από τη χειρουργική επέμβαση έχουν λιγότερες επιπλοκές, δήλωσε ο Δρ. Paul Toste, θωρακοχειρουργός στο UCLA Health στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν έναν απλό, κοινό δείκτη σωματικής δραστηριότητας και να τον συσχετίσουν με μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν ενδιαφέρον, είπε ο Toste.
«Πιστεύω ότι από αυτή τη μελέτη, το κύριο στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φόρμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση έχουν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών, επομένως οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση πριν από μια επερχόμενη προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση είναι ευεργετικό», είπε ο Toste.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι ασθενείς με καλή φυσική κατάσταση μπορεί να τα πάνε καλύτερα. Μπορεί να είναι σε θέση να σηκωθούν και να μετακινηθούν πιο γρήγορα μετά την επέμβαση, μειώνοντας τον κίνδυνο για θρόμβους αίματος. Μπορεί να παίρνουν βαθύτερες αναπνοές όταν είναι όρθιοι και κινούνται, μειώνοντας τον κίνδυνο για πνευμονία Μπορεί επίσης να ξεκινούν με μια καλύτερη διατροφική κατάσταση, η οποία είναι καλή για τη θεραπεία.
Ο όρος “προ-αποκατάσταση” είναι ένας όρος που γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός, είπε ο Toste. Η ιδέα είναι να βοηθηθούν οι ασθενείς να αποκτήσουν καλύτερη φόρμα πριν από μια χειρουργική επέμβαση, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Περιλαμβάνει να κάνετε περισσότερα βήματα, να κάνετε ασκήσεις αναπνοής και να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή.