Πώς θα μαγειρέψετε με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των τροφίμων που τρώμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλει στην κλιματική κρίση. Από την παραγωγή, τη σπατάλη, μέχρι την κατανάλωση τροφίμων και τις δίαιτες, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, τρώμε, αποθηκεύουμε, απορρίπτουμε, προμηθεύουμε και συλλέγουμε τα τρόφιμα μπορούν να παίξουν ρόλο. Αυτό επειδή το σύστημα τροφίμων εκπέμπει ένα τεράστιο ποσό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -περίπου 37%.

Όπως διαπίστωσε μια μελέτη, το πώς μαγειρεύουμε το φαγητό μας έχει σημασία. Η μελέτη αυτή βρήκε ότι έως και το 61% των αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα προέρχονται από το μαγείρεμα στο σπίτι. Επίσης ότι οι διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος και οι συσκευές εκπέμπουν διαφορετικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτές τις εκπομπές. Η χρήση πιο ενεργειακά αποδοτικών μεθόδων και συσκευών μαγειρέματος μπορεί να βοηθήσει και θα σήμαινε ότι η ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνεται είναι έως και 16 φορές μικρότερη για ορισμένα τρόφιμα.

Τα μικροκύματα, οι αργές εστίες και οι χύτρες ταχύτητας έχουν τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι φούρνοι είναι ο λιγότερο βιώσιμος τρόπος και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλούς χρόνους μαγειρέματος και απαιτήσεις σε ενέργεια. Το ψήσιμο λαχανικών στο φούρνο, για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει έως και το 52-78% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα λαχανικά (από την παραγωγή έως τη διανομή και την κατανάλωση).

Τα μικροκύματα για μαγείρεμα, το βράσιμο και ο ατμός θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 78%. Η χρήση χύτρας ταχύτητας είναι μια άλλη πολύ ενεργειακά αποδοτική μέθοδος που μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για το μαγείρεμα του κρέατος, των οσπρίων, των πατατών και των λαχανικών -ιδιαίτερα αν είναι ηλεκτρική, καθώς καταναλώνεται 50% λιγότερη ενέργεια με μια χύτρα ταχύτητας.

Μαγείρεμα με οικολογικό στυλ

Τα διάφορα τρόφιμα εκπέμπουν διαφορετικές εκπομπές ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Το μαγείρεμα του κρέατος ευθύνεται για την υψηλότερη ποσότητα εκπομπών. Αυτό οφείλεται στους μεγάλους χρόνους μαγειρέματος και στη μέθοδο που χρησιμοποιείται καθώς και ότι συχνά προτιμάται το ψήσιμο στο φούρνο. Τούτου λεχθέντος, οι εκπομπές από την παραγωγή κρέατος είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το μαγείρεμα, επομένως, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το να αλλάξετε απλώς τις πρακτικές μαγειρέματος.

Φυσικά, για μερικούς ανθρώπους οι διαφορές στη γεύση, την υφή και το άρωμα από το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με το μαγείρεμα στο φούρνο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την αλλαγή των πρακτικών μαγειρέματος. Αλλά ο συνδυασμός μεθόδων όπως το προψήσιμο σε φούρνο μικροκυμάτων θα μείωνε τον χρόνο που απαιτείται στο φούρνο -και αυτό είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Αλλά αν κοιτάζετε τον αγαπημένο σας φούρνο με πένθος, μην φοβάστε, οι διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται για να συντομεύσουν τους χρόνους μαγειρέματος και έτσι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επομένως, όταν φτιάξετε το δείπνο σας, μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μειώνετε τη χρήση του φούρνου -ίσως να μαγειρέψετε ή να προμαγειρέψετε σε φούρνο μικροκυμάτων και χύτρα ταχύτητας.

Δείτε επίσης