Ποιες τροφές των γιορτών είναι τοξικές για τα κατοικίδια

Κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, είναι χαρακτηριστικό να επιδιδόμαστε σε ειδικά φαγητά. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων θέλουν επίσης να προσφέρουν στα ζώα τους ειδικές λιχουδιές, αλλά ορισμένες πολύ κοινές τροφές είναι επικίνδυνες για τα κατοικίδια.

Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν, κίνδυνοι από τα λιπαρά τρόφιμα. Η γαλοπούλα με σάλτσα είναι από τα πιο δημοφιλή εορταστικά γεύματα και τα περισσότερα σκυλιά ή γάτες θα συμφωνούσαν με τους ανθρώπους ότι η ψητή γαλοπούλα είναι νόστιμη. Αλλά το λίπος που περιέχεται στη πέτσα της γαλοπούλας -και η περίσσεια λιπαρών τροφών που μπορούν να τη συνοδεύσουν, όπως σάλτσα, βούτυρο και μπέικον- δεν ταιριάζουν καλά με τις γάτες και τους σκύλους. Τα κατοικίδια που καταπίνουν υπερβολικό λίπος μπορεί να αναπτύξουν παγκρεατίτιδα, μια φλεγμονή, του οργάνου που βοηθά στη διάσπαση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Η παγκρεατίτιδα αναγκάζει το πάγκρεας να διαρρέει πεπτικά ένζυμα και τελικά να «χωνεύει» τον εαυτό του. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επηρεάσει άλλα συστήματα οργάνων όπως τα νεφρά και το συκώτι, ακόμη και να προκαλέσει πήξη του αίματος. Τα πιο κοινά συμπτώματα της παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια. Τα κατοικίδια που μπορεί να έχουν παγκρεατίτιδα θα πρέπει να μεταφερθούν εσπευσμένα στο πλησιέστερο κτηνιατρικό ιατρείο. Ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εξέτασης για παγκρεατικά ένζυμα που ονομάζεται ανοσοαντιδραστικότητα παγκρεατικής λιπάσης ή cPLI/fPLI. Η θεραπεία για την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Το κατοικίδιο λαμβάνει ενδοφλέβια υγρά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, με πρόσθετα φάρμακα κατά της ναυτίας και του πόνου για να σταματήσει ο έμετος. Μπορεί να είναι απαραίτητα αντιβιοτικά, προστατευτικά του ήπατος προβιοτικά, καθώς και ειδική δίαιτα.

Σκόρδο και κρεμμύδια

Αν η γαλοπούλα ήταν το μόνο πρόβλημα θα ήταν καλά! Πολλά άλλα κοινά συστατικά των εορτών μπορούν να βλάψουν τα κατοικίδια. Αρκετά είδη άλλιον είναι κοινά στη μαγειρική των γιορτών, όπως τα πράσα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο και τα ασκαλώνια. Μπορεί να είναι υγιεινά για τους ανθρώπους αλλά για τους σκύλους και τις γάτες είναι τοξικά. Εάν καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσουν αιμολυτική αναιμία -μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα σημάδια της αιμολυτικής αναιμίας, που συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες μετά την κατάποση, περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, λήθαργο και ίκτερο. Για τη θεραπεία της αιμολυτικής αναιμίας σε κατοικίδια, οι κτηνίατροι κάνουν εξετάσεις αίματος για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητη η μετάγγιση. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με ενδοφλέβια υγρά, αντιοξειδωτικά και φάρμακα κατά της ναυτίας.

Η μαγιά

Τρόφιμα που φουσκώνουν με μαγιά, όπως ψωμιά, είναι επίσης βασικά στις γιορτές που πρέπει να κρατάτε μακριά από τα κατοικίδια σας. Η μαγιά σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να ζυμωθεί στο στομάχι ενός κατοικίδιου και να παράγει τοξικά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ).

Στα κατοικίδια, η τοξικότητα της αιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξέωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της γλυκόζης στο αίμα, αναπνευστική καταστολή, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανακοπή. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν υποψιάζονται ότι μπορεί να υπάρξει μεταβολική οξέωση μέχρι να είναι πολύ αργά, επειδή έχει λίγα εξωτερικά συμπτώματα.

Επομένως, εάν υπάρχει πιθανότητα ένα κατοικίδιο ζώο να έχει καταπιεί οποιοδήποτε είδος μαγειρεμένης ή ωμής μαγιάς ζύμης, στείλτε το αμέσως στο κτηνιατρικό ιατρείο. Παρεμπιπτόντως, πολλά σκυλιά (και μερικές γάτες) θα βρουν ευχάριστο ένα κοκτέιλ ή μια μπύρα που θα μείνει στο τραπέζι, άρα κρατήστε τα αλκοολούχα ποτά μακριά.

Η σοκολάτα

Τί γίνεται με μια αγαπημένη γιορτινή απόλαυση, τη σοκολάτα; Ουσίες που μπορεί πραγματικά να προσελκύουν τον άνθρωπο στη σοκολάτα -μεθυλξανθίνες όπως η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη- είναι τοξικές τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες. Όταν οι κτηνίατροι παρέχουν επείγουσα θεραπεία για την κατάποση σοκολάτας, συνήθως ακούνε ότι τα παιδιά την μοιράστηκαν με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Τα ζώα που καταπίνουν σοκολάτα μπορεί να αναπτύξουν «μέθη από σοκολάτα», μια κατάσταση κατά την οποία οι μεθυλξανθίνες συσσωρεύονται στο σώμα και τα αρρωσταίνουν.

Τα σημάδια της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν τρόμο, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, έμετο, διάρροια, ανησυχία, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Το κατοικίδιο πρέπει να αδειάσει το στομάχι του και να λάβει θεραπεία υποστήριξης με ενδοφλέβια υγρά και ενεργό άνθρακα. Ο κτηνίατρος πιθανότατα θα θέλει να μάθει τον τύπο και την ποσότητα της σοκολάτας που έφαγε το κατοικίδιο, επειδή ορισμένα είδη σοκολάτας μπορεί να έχουν χειρότερες τοξικές επιδράσεις.

Σταφύλια και σταφίδες

Τι γίνεται με τα φρούτα; Λοιπόν, υπάρχει ένα φρούτο πολύ τοξικό για τα σκυλιά που εμφανίζεται συχνά στις γιορτές: τα σταφύλια, ως φρέσκα και αφυδατωμένα σε σταφίδες. Εάν καταναλωθεί, το τρυγικό οξύ στα σταφύλια ή τις σταφίδες μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική νόσο. Συνήθη συμπτώματα σε σκύλους είναι ο έμετος, η διαλείπουσα διάρροια και η αυξημένη πρόσληψη νερού.

Η οξεία νεφρική νόσος σε σκύλους είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εάν υπάρχει υποψία, το κατοικίδιο πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στον κτηνίατρο. Η θεραπεία τυπικά περιορίζεται στη σταθεροποίηση του κατοικίδιου με ενδοφλέβια υγρά.

Ξυλιτόλη

Ενώ η τοξικότητα της ξυλιτόλης είναι μία από τις πιο κοινές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που βλέπουν σήμερα οι κτηνίατροι, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη. Αν και είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, για τις γάτες και τους σκύλους είναι ένα ταχείας δράσης και δυνητικά θανατηφόρο δηλητήριο. Η κατάποση ακόμη και της μικρότερης ποσότητας ξυλιτόλης μπορεί να κάνει το συκώτι ενός κατοικίδιου να απελευθερώσει γρήγορα ινσουλίνη, προκαλώντας υπογλυκαιμία -ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μέσα σε 30 λεπτά, το κατοικίδιο θα παρουσιάσει συμπτώματα όπως έμετο, λήθαργο και επιληπτικές κρίσεις και θα χάσει τον συντονισμό των άκρων του -αυτό ονομάζεται αταξία. Η επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών μέσω ενδοφλέβιας ένεσης που περιέχουν δεξτρόζη για να αυξηθεί το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του ζώου.

Τελικά, αρκετά νόστιμα φαγητά που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια, όχι μόνο για γάτες και σκύλους, αλλά και για πουλιά και κατοικίδια τσέπης όπως τα χάμστερ. Αν έχετε κατοικίδιο, είτε με γούνα είτε με πούπουλα, δίνετέ του λιχουδιές από το κατάστημα τροφών για κατοικίδια ή το γραφείο του κτηνιάτρου και κρατήστε το μακριά από τον πάγκο της κουζίνας και τον κάδο απορριμμάτων.

Δείτε επίσης