Μπρόκολο: Οι υγιεινές ιδιότητες των φύτρων του οφείλονται στα πολυσουλφίδια;

Μια ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψε ότι τα πολυσουλφίδια είναι άφθονα στα φύτρα του μπρόκολου. Η ποσότητα των πολυσουλφιδίων αυξήθηκε δραματικά κατά την ανάπτυξη, κατά περίπου 20 φορές στους σπόρους μέχρι την πέμπτη ημέρα της βλάστησης.

Επιπλέον, μια ολοκληρωμένη ανάλυση των πολυσουλφιδίων ανίχνευσε έναν αριθμό υποψηφίων πολυσουλφιδίων των οποίων οι δομές δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Η αναγνώριση αυτών των άγνωστων πολυσουλφιδίων και η λεπτομερής ανάλυση των φαρμακολογικών τους δραστηριοτήτων αναμένεται να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών και φαρμάκων για τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη φλεγμονή και άλλες ασθένειες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, ένα από τα πιο ευρέως καταναλωμένα λαχανικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη στις οργανικές θείες ενώσεις τους, όπως είναι τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα βιοδραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής δράσης. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ενδογενή περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στα φύτρα του μπρόκολου.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Shingo Kasamatsu και τον καθηγητή Hideshi Ihara του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα, ερεύνησε την ποσότητα των πολυσουλφιδίων στα φύτρα του μπρόκολου κατά τη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξής τους. Σε προηγούμενη εργασία, η ερευνητική ομάδα απέδειξε την αφθονία των πολυσουλφιδίως στα σταυρανθή λαχανικά.

Αυτή τη φορά διαπίστωσε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στα φύτρα του μπρόκολου αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της βλάστησης και της ανάπτυξης -περίπου 20 φορές αύξηση στα πολυσουλφίδια την πέμπτη ημέρα βλάστησης. Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ένας αριθμό άγνωστων πολυσουλφιδίων με απροσδιόριστες μοριακές δομές. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αφθονία των πολυσουλφιδίων στα φύτρα του μπρόκολου μπορεί να συμβάλει στις γνωστές ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Ο Δρ. Kasamatsu δήλωσε: «Η ανακάλυψη της σημαντικής αύξησης της περιεκτικότητας σε πολυσουλφίδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης από τους σπόρους του μπρόκολου ήταν εντελώς τυχαία και πολύ περίεργη. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι τα πολυσουλφίδια μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών. Η διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων πολυσουλφιδίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο, φλεγμονή και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες».

Περισσότερες πληροφορίες: Shingo Kasamatsu, Takuma Owaki, Somei Komae, Ayaka Kinno, Tomoaki Ida, Takaaki Akaike, Hideshi Ihara. Untargeted polysulfide omics analysis of alternations in polysulfide production during the germination of broccoli sprouts. Redox Biology, 2023; 67: 102875 DOI: 10.1016/j.redox.2023.102875.

Δείτε επίσης