Mελέτη εντόπισε μια πειστική σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 και της χρόνιας φλεγμονής η οποία σχετίζεται με σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture και εξέτασε τις επιδράσεις της συγκέντρωσης της βιταμίνης Β12 στην κυκλοφορία του αίματος δύο βασικών φλεγμονωδών δεικτών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.
Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που παίζει ρόλους σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες και είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία. Η έλλειψή της μπορεί να είναι αποτέλεσμα διατροφικής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς χορτοφάγους και βίγκαν, ή ανεπαρκούς απορρόφησης από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών διαταραχών. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης Β12, το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό.
Μια ομάδα Ισπανών ερευνητών εξέτασε τις επιδράσεις της βιταμίνης Β12 στα επίπεδα δύο μορίων στο σώμα που προάγουν τη φλεγμονή, της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Στη μελέτη συμμετείχαν η Rosa M. Lamuela-Raventós, καθηγήτρια Διατροφής, Επιστημών Τροφίμων και η Inés Domínguez López, προδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η βιταμίνη Β12 επηρεάζει τη φλεγμονή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου. Η IL-6 και η CRP αναγνωρίζονται ευρέως ως βασικοί δείκτες φλεγμονής στην κλινική πράξη. Τα αυξημένα επίπεδά τους σχετίζονται με διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και χρόνιες ασθένειες.
«Η σχέση μεταξύ φλεγμονωδών δεικτών όπως η IL-6 και η CRP με τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 θα μπορούσε να έχει άμεση κλινική συνάφεια και να ανοίξει τις πόρτες σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές», είπαν οι ερευνητές.
Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε μια τυχαιοποιημένη υποομάδα των συμμετεχόντων από τη μεγάλη ισπανική κλινική δοκιμή PREDIMED, που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια αξιολόγηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 στο αίμα και των συγκεντρώσεων των φλεγμονωδών δεικτών αποκάλυψε ότι αυτά τα δύο έχουν μια στατιστική συσχέτιση.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερη βιταμίνη Β12 έχει ένα άτομο, τόσο χαμηλότεροι είναι αυτοί οι δύο φλεγμονώδεις δείκτες του», εξήγησε η Marta Kovatcheva, μεταδιδακτορική ερευνήτρια. «Όσον αφορά την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν εξετάσαμε συγκεκριμένα τα άτομα με έλλειψη σε αυτήν τη μελέτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας εγείρουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα. Γνωρίζουμε ήδη ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι επιβλαβής με πολλούς τρόπους, αλλά βρήκαμε εδώ μια νέα συσχέτιση. Αυτή η σχέση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί εμφανίζονται ορισμένα ανεξήγητα συμπτώματα στους ανθρώπους με ανεπάρκεια Β12, όπως νευρολογικά συμπτώματα. Θα είναι σημαντικό να εξεταστούν οι διαφορές που σχετίζονται με το φύλο, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν συχνά διαφορετική βιολογία, και επίσης να διερευνηθούν συγκεκριμένες επιπτώσεις, όπως ο ρόλος της ανεπάρκειας Β12 στη μόλυνση ή την επιταχυνόμενη γήρανση».
Η μελέτη βρήκε επίσης την ίδια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 και των φλεγμονωδών δεικτών σε ηλικιωμένα ποντίκια. Παραδόξως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ποντίκια δεν παρουσιάζουν έλλειψη Β12 με την ηλικία. «Δεν το γνωρίζαμε αυτό πριν, και υπάρχει η πιθανότητα ότι η μελέτη στα ποντίκια να μπορεί ενδεχομένως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς θα αποτρέψουμε την ανεπάρκεια της Β12 στους ηλικιωμένους ανθρώπους», είπε η Kovatcheva.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και της φλεγμονής, στο πλαίσιο συγκεκριμένων παθήσεων που παρουσιάζουν υψηλή φλεγμονή, όπως η μόλυνση, η παχυσαρκία και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν είναι καλή για ένα άτομο και ότι θα πρέπει να ληφθούν διατροφικά μέτρα για τη διόρθωσή της. Θα ήταν ενδιαφέρον να κατανοήσουμε εάν τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β12 μπορούν να παίξουν ρόλο», σημείωσε η Lamuela-Raventós.
Περισσότερες πληροφορίες: Inés Domínguez‐López et al, Higher circulating vitamin B12 is associated with lower levels of inflammatory markers in individuals at high cardiovascular risk and in naturally aged mice, Journal of the Science of Food and Agriculture (2023). DOI: 10.1002/jsfa.12976.