Είναι κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα;

Των Samuel J. White, Senior Lecturer in Genetic Immunology, Nottingham Trent University, και Philippe B. Wilson, Professor of One Health, Nottingham Trent University. Πηγή:  The Conversation.

Για κάποιους, το φθινόπωρο φέρνει αλλεργίες. Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως συνδέεται με την άνοιξη, όμως, η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι η εποχή των αλλεργιών εκτείνεται τώρα στο φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος που μεταβάλλει τα καιρικά μοτίβα και τις θερμοκρασίες, προκαλώντας παρατεταμένες περιόδους παραγωγής γύρης από διάφορα είδη φυτών. Αυτή η αλλαγή είναι ενοχλητική για τους πάσχοντες. Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι σε έξαρση, και τα συμπτώματα μπερδεύονται και αλληλοεπικαλύπτονται.

Αν και υπάρχουν πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, υπάρχουν κάποιες διαφορές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε το κρυολόγημα, τη γρίπη και την αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα όπως το φτάρνισμα και η καταρροή ή βουλωμένη μύτη είναι κοινά τόσο στην αλλεργική ρινίτιδα όσο και στο κρυολόγημα. Αλλά αν έχετε επίσης φαγούρα, κόκκινα, υγρά ή πρησμένα μάτια, πιθανότατα έχετε αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ λιγότερο συχνά στο κρυολόγημα. Εάν ο λαιμός σας πονάει και έχετε επίσης βήχα, πιθανότατα έχετε κρυολόγημα. Τα συμπτώματα της γρίπης σπάνια διασταυρώνονται με συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Ο βήχας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα διασταύρωσης μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης. Άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, φτέρνισμα ή καταρροή, μπορεί μερικές φορές να συμβούν με τη γρίπη -αν και είναι λιγότερα συχνά. Ομοίως, ρίγη, κόπωση και πόνοι στο σώμα -που είναι κοινά με τη γρίπη- μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν κρυολόγημα, αν και αυτό είναι λιγότερο τυπικό. Ο καλύτερος τρόπος για να διαφοροποιήσετε το κρυολόγημα από τη γρίπη είναι εάν έχετε πυρετό -και εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως έμετο ή διάρροια, τα οποία μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν με τη γρίπη.

Ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε είναι η προσωρινή απώλεια όσφρησης και γεύσης. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αλλεργικής ρινίτιδας, συνήθως συνοδεύεται από βουλωμένη μύτη. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε απώλεια όσφρησης ή γεύσης αλλά η μύτη σας δεν είναι βουλωμένη, πιθανότατα έχετε κρυολόγημα ή γρίπη.

Υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σας

Εφόσον κανείς δεν θέλει να έχει κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα, το καλύτερο που μπορείτε για να αποτρέψετε τα συμπτώματα είναι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας χρησιμοποιώντας στρατηγικές που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Ενισχύστε το έντερο σας. Μια διατροφή πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας, καθώς αυτά είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται ευεργετική για το ανοσοποιητικό για αυτόν τον λόγο. Αυτή η δίαιτα περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους και πηγές πρωτεΐνης όπως ψάρι, κρέας ή εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε προβιοτικά -ειδικά ειδικά μείγματα που περιέχουν Lactobacillus ή Bifidobacterium, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν δυνητικά την ανοσολογική απόκριση και να μειώσουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι αποδυναμώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού. Πέντε ή έξι ποτά σε μια βραδινή έξοδο μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό για έως και 24 ώρες.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού καθώς μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Επιδιώξτε να έχετε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνο τη νύχτα. Λιγότερο από αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να υποφέρετε από κοινές ασθένειες.

Διαχειριστείτε το άγχος. Μια βασική ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, επηρεάζει αρνητικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλοιώνοντας τη λειτουργία τους. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ισταμίνης στην κυκλοφορία του αίματος, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα μιας αλλεργίας. Η εξάσκηση της επίγνωσης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Άσκηση: Μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (όπως ένας γρήγορος περίπατος ή χορός στην αίθουσα χορού) μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας απόκριση. Αλλά είναι σημαντικό να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία, καθώς η έντονη άσκηση χωρίς ικανοποιητική ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, αυτή η μείωση μπορεί να συμβεί μετά από 90 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας.

Εμβολιαστείτε: Ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας. Επειδή όμως μπορείτε να εμβολιαστείτε μόνο κατά του ιού της γρίπης, άλλα προληπτικά μέτρα -όπως το πλύσιμο των χεριών σας και η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους, εσωτερικούς χώρους- μπορούν να σας προστατεύσουν τόσο από το κρυολόγημα όσο και από τη γρίπη.

Εάν είστε κάποιος που εμφανίζει συνήθως αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη των συμπτωμάτων. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα. Σε μέρες με πολλή γύρη παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κρατάτε τα παράθυρα κλειστά και χρησιμοποιείτε φίλτρα HEPA ή μια μάσκα N95 για να φιλτράρετε τα σωματίδια γύρης. Τα αντιισταμινικά, όπως η σετιριζίνη ή η λοραταδίνη, μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτά θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνονται πριν από την έκθεση σε αλλεργιογόνα και να συνεχίζονται όσο διαρκούν τα συμπτώματα. Επίσης, σκεφτείτε την ανοσοθεραπεία. Τα εμβόλια ανοσοθεραπείας για την αλλεργία, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα απευαισθητοποιώντας το ανοσοποιητικό σας στα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας μακροχρόνια ανακούφιση.

Κάνοντας έστω και μερικές από αυτές τις προσαρμογές μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας και στη μείωση του κινδύνου να αρρωστήσετε ή να υποφέρετε από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας στους ψυχρότερους μήνες.

Δείτε επίσης