Ο φιλόδοξος στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2040

Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2040. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των σημερινών προγραμμάτων εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου. Αν και ο στόχος μπορεί να φαίνεται πολύ φιλόδοξος, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Amanda Pritchard, η επικεφαλής του NHS.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής του NHS για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ επιτυχημένο μέχρι στιγμής. Περίπου το 80% των εφήβων στην Αγγλία έχει ήδη λάβει το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο HPV, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, είναι η αιτία του 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο παρέχει αποτελεσματική προστασία από τα πιο κοινά, υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού που προκαλούν τον καρκίνο. Η στόχευση των εφήβων όχι μόνο εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό αλλά και σημαντική μείωση της μετάδοσης του HPV.

Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο έχει ήδη βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 87% σε γυναίκες ηλικίας 20 ετών στις οποίες είχε προσφερθεί το εμβόλιο όταν ήταν 12-13 ετών. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται για τον HPV κάθε χρόνο, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και λιγότεροι θάνατοι από αυτόν.

Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού έγκειται στην προσβασιμότητα και τη συμπερίληψή του. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν ως κόμβοι εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας εύκολη και ευρεία πρόσβαση στους εφήβους. Επίσης, το εμβόλιο προσφέρεται δωρεάν, διασφαλίζοντας ότι το κόστος δεν αποτελεί εμπόδιο στην προστασία. Οι συλλογικές προσπάθειες επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Προσυμπτωματικός έλεγχος

Αλλά ο εμβολιασμός βοηθά μόνο στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον HPV. Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της υπόσχεσης εξάλειψης είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο προληπτικός έλεγχο, που συχνά αναφέρεται ως τεστ επιχρίσματος, προσφέρεται τακτικά σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 64 ετών. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο που προκαλούνται από τον HPV. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1964, εκτιμάται ότι θα σώσει 4.500 ζωές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών διασφαλίζει ότι τα άτομα με σημεία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζονται έγκαιρα, εμποδίζοντας τον HPV να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού που εκπαιδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση της συμμετοχής σε προγράμματα εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Τα άτομα που είναι ενημερωμένα είναι πιο πιθανό να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Αν και ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, βρίσκονται σε καλό δρόμο, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τομείς που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτύχουν τον στόχο της εξάλειψης. Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων είναι σημαντική, καθώς οι άνθρωποι που ζουν σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα διδάγματα από την πανδημία της COVID μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στα εμβόλια και τον προληπτικό έλεγχο. Η υπέρβαση του δισταγμού και η αύξηση της πρόσβασης στο εμβόλιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του HPV, τόσο λιγότερες είναι οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνουν εμφανείς αυτές οι θετικές επιπτώσεις, δεδομένα από χώρες με υψηλή κάλυψη εμβολιασμού κατά του HPV, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, έχουν δείξει σημαντική μείωση στον επιπολασμό των λοιμώξεων από τον HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ένα άλλο όφελος είναι η ανοσία της αγέλης. Αυτό προστατεύει ακόμη και εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τη συνολική επιβάρυνση του HPV. Ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, του καρκίνου του πέους στους άνδρες και του πρωκτού τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου, οι οποίοι συχνά προκαλούνται και από τον HPV.

Δείτε επίσης