Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin, στην Αυστραλία, εξέτασαν μια νέα προσέγγιση για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο άσκησης των ηλικιωμένων και να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας τους. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Geriatrics.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα “σνακ” γυμναστικής -όπου εκτελείτε σύντομες εκρήξεις ασκήσεων ενδυνάμωσης στο σπίτι- θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να διατηρήσετε την κινητικότητά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής αν είστε 65 ετών και άνω.
Ένα “σνακ” άσκησης είναι μια ρουτίνα πέντε διαφορετικών ασκήσεων, όπως κάμψεις γονάτων με ένα πόδι, βαθύ κάθισμα και άλλες τέτοιου είδους ασκήσεις που εκτελούνται συνεχώς για ένα λεπτό με ένα διάλειμμα ενδιάμεσα επίσης ένα λεπτό.
Ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Τζάκσον Φάιφ του Ινστιτούτου Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής του Deakin, στην Αυστραλία, είπε ότι το κλειδί ήταν να εκτελούνται οι ρουτίνες άσκησης τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Οι σχετιζόμενες με την ηλικία μειώσεις στη μάζα, τη δύναμη και τη λειτουργική ικανότητα των σκελετικών μυών επηρεάζουν σημαντικά την ανεξαρτησία και τον κίνδυνο ασθένειας και θνησιμότητας αργότερα στη ζωή.
Ο Φάιφ είπε ότι είναι σημαντικό η κοινότητα να εργαστεί για να καταρρίψει τα παραδοσιακά εμπόδια στη φυσική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και να ενσταλάξει μακροχρόνιες υγιεινές συνήθειες που θα τους κρατούσαν κινητικούς στα χρόνια του λυκόφωτος.
«Τα οφέλη της άσκησης είναι ευρέως γνωστά, αλλά παρόλα αυτά μόλις το 6% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω πληρούν τις τρέχουσες οδηγίες για την προπόνηση με μυϊκή αντίσταση», είπε ο Φάιφ.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν ασκούνται. Θα μπορούσαν να υπάρχουν παράγοντες κόστους, φόβοι τραυματισμού ή ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Άλλοι αποθαρρύνονται από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν ένα γυμναστήριο ή απλώς δεν έχουν το ενδιαφέρον και το κίνητρο για αυτού του είδους την άσκηση. Αυτό που βρήκε η μελέτη μας ήταν ότι με την άσκηση κατά διαστήματα χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος στο σπίτι, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να τηρήσουν τα προγράμματά τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να κάνουν νέες κινήσεις και να νιώθουν ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους».
Η ομάδα του Φάιφ απασχόλησε 38 άνδρες και γυναίκες από την Μελβούρνη ηλικίας 65 έως 80 ετών που δεν έκαναν τακτική προπόνηση δομημένης αντίστασης. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με μια ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν, μια ομάδα που ασκούνταν για πέντε λεπτά την ημέρα και δύο ομάδες που ασκούνταν για πέντε λεπτά δύο φορές την ημέρα ή τρεις φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένα υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης μεταξύ των ομάδων άσκησης, με το 81-97% των συμμετεχόντων να τηρούν τις ρουτίνες τους. Από τους συμμετέχοντες, το 82% είπε ότι σχεδίαζε να συνεχίσει την άσκηση μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.
«Τέσσερις εβδομάδες δεν είναι αρκετές για να καθοριστεί εάν υπάρχουν σωματικά οφέλη από συνεδρίες άσκησης τύπου “σνακ”, αλλά υπάρχουν ήδη πολλές σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι η προπόνηση με ελάχιστη δόση αντίστασης αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης και βελτιώνει την ψυχική υγεία», είπε ο Φάιφ. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση και ότι ακόμη και μικρές ποσότητες τακτικής άσκησης μπορούν να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα».
Περισσότερες πληροφορίες: Feasibility and acceptability of a remotely delivered, home-based, pragmatic resistance ‘exercise snacking’ intervention in community-dwelling older adults: a pilot randomised controlled trial, BMC Geriatrics (2022). DOI: 10.1186/s12877-022-03207-z.