Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Γιατί νιώθω συνέχεια κούραση;

Της Natasha Yates Assistant Professor, General Practice, Bond University, The Conversation.

Όλοι αισθάνονται κουρασμένοι μερικές φορές. Αλλά πώς θα καταλάβετε εάν η κούρασή σας είναι ένα πρόβλημα για το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε τον γιατρό;

Η κούραση είναι υποκειμενική, αυτό που είναι φυσιολογικό για ένα άτομο δεν είναι για το επόμενο. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τους γιατρούς τους για να αναφέρουν κούραση (μια πρόσφατη μελέτη στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι υπήρχε στο 25% των ασθενών). Εάν η κούραση παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας και στην ικανότητά σας να κάνετε αυτό που σας αρέσει, θα πρέπει να το διερευνήσετε περαιτέρω. Υπάρχουν μερικές κοινές αιτίες επίμονης κόπωσης.

Ο κακός ύπνος είναι μια προφανής και πολύ κοινή αιτία κούρασης. Πολλοί λένε ότι η έλλειψη ύπνου δεν είναι η αιτία, ότι κοιμούνται καλά, ίσως πάρα πολύ, αλλά παραδέχονται ότι δεν ξυπνούν νιώθοντας ανανεωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι κακή, ακόμα κι αν η ποσότητα φαίνεται αρκετή. Μπορεί να πάσχουν από υπνική άπνοια, όπου η αναπνοή σταματά και ξεκινά ενώ ένα άτομο κοιμάται. Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό αξίζει να το διερευνήσετε.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει τον όλεθρο στην ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου και το να ξυπνήσει αναζωογονημένος.

Μια άλλη κοινή αιτία κούρασης είναι η κατάθλιψη -και μην ξεχνάτε, κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χαμηλή διάθεση. Για παράδειγμα, κάποια άτομα μπορεί να αισθάνονται ευερέθιστα ή απογοητευμένα ή να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί τέτοιοι ασθενείς μπορεί να “πετούν κάτω από το ραντάρ” και να μην συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα κατάθλιψη. Η ανεξήγητη κούραση μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της κατάθλιψης, με άλλα συμπτώματα να έρχονται στο φως μόνο κατόπιν προσεκτικών ερωτήσεων.

Το σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας / χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) ή πιο απλά το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σοβαρή μακροχρόνια ασθένεια που, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, προκαλεί υπερβολική κόπωση -πολύ πέρα από το εύρος της «φυσιολογικής» κόπωσης. Μπορεί να ξεκινήσει με τους ασθενείς να παρατηρούν έναν βαθμό ή τύπο κόπωσης διαφορετικό από την προηγούμενη εμπειρία τους και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά στάδια.

Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες κούρασης -προβλήματα όπως ο χαμηλός σίδηρος, η νόσος του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, η νεφρική νόσος, οι καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα. Η θεραπεία για αυτά μπορεί επίσης να ανακουφίσει από την κούραση. Η κούραση συνοδεύει επίσης πολλές ασθένειες, αλλά δεν πρέπει να επιμένει μετά την ανάρρωση.

Το μήνυμα είναι το εξής: εάν η κούραση παρεμβαίνει στη ζωή σας, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες και αξίζει να μιλήσετε σε έναν γιατρό για αυτό.

Τα συμπτώματα

Τα εργαλεία ελέγχου για ένα ανησυχητικό επίπεδο κούρασης περιλαμβάνουν την κλίμακα υπνηλίας Epworth και τη βαθμολογία STOP-BANG. Μπορείτε να κάνετε και τις δύο εξετάσεις στο σπίτι σας και να μεταφέρετε τα αποτελέσματα στον γιατρό σας. Αλλά ακόμα κι αν έχετε κανονικές βαθμολογίες, η κούρασή σας αξίζει να διερευνηθεί εάν:

  • αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να ασκηθείτε (αυτό μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος επειδή η τακτική άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να σας δώσει περισσότερη ενέργεια –ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με χρόνια κόπωση να ασκούνται, επομένως απαιτείται προσοχή για αυτούς τους ασθενείς)
  • νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να βγείτε έξω, να δείτε φίλους ή να κάνετε δραστηριότητες που κάποτε σας άρεσε
  • πατήστε πολύ το κουμπί αναβολής του ξυπνητηριού γιατί δεν ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι
  • κοιμάστε τακτικά μπροστά στην τηλεόραση
  • περάστε όλη την ημέρα εύχεστε να μπορούσατε να επιστρέψετε στο κρεβάτι.

Εάν, μαζί με την κούραση, έχετε και κάποια από τις ακόλουθες «κόκκινες σημαίες», είναι ζωτικής σημασίας να δείτε έναν γιατρό: ανεξήγητη απώλεια βάρους, δύσπνοια, επαναλαμβανόμενοι πυρετοί, αιμορραγία από τα έντερα ή τα ούλα σας, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις ή άλλα νέα συμπτώματα που σας αφορούν.

Ένα ερώτημα είναι αν το να θέλετε έναν απογευματινό υπνάκο είναι προειδοποιητικό καμπανάκι. Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Μια ύφεση ενέργειας αργά το απόγευμα είναι αρκετά φυσιολογική (υπάρχουν ολόκληρες κουλτούρες που χτίζονται γύρω από την ιδέα της σιέστας). Και, φυσικά, πολλοί από εμάς κάνουμε πολυάσχολες ζωές και υπόκεινται σε συντριπτικές προσδοκίες σχετικά με την εργασία, τις σπουδές και την ανατροφή των παιδιών. Η κούραση μπορεί να μην είναι πάντα σημάδι ενός προβλήματος σωματικής υγείας, αλλά μάλλον ότι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ξεκούρασης δεν είναι σωστή.

Εάν συνειδητοποιείτε ότι η κούρασή σας είναι πρόβλημα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από τους ειδικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται άμεση διερεύνηση εάν υπάρχουν πιθανές σοβαρές υποκείμενες αιτίες. Ωστόσο, υπάρχουν συχνά προφανείς τρόποι αντιμετώπισης των παραγόντων του τρόπου ζωής και θα ξεκινούσαμε από εκεί. Το αλκοόλ ή η καφεΐνη επηρεάζουν τον ύπνο σας; Έχετε καλές συνήθειες υγιεινής ύπνου; Είναι το επίπεδο άσκησής σας κατάλληλο και η διατροφή σας δεν είναι πολύ υψηλή σε ζάχαρη; Αφού αντιμετωπίσετε τους παράγοντες του τρόπου ζωής, πρέπει να διερευνηθούν οι παθήσεις υγείας που μπορεί να συμβάλλουν στην κούραση.

Τι γίνεται με την κόπωση μετά από λοίμωξη COVID; Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεσαι απλά κουρασμένοι. Η κούραση μπορεί να βελτιωθεί με αρκετή ξεκούραση, ενώ η χρόνια κόπωση επιμένει ακόμα και αν κάποιος κοιμάται και ξεκουράζεται περισσότερο από ποτέ. Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για την κούραση μετά την ανάρρωσή σας από την COVID μιλήστε οπωσδήποτε με έναν γιατρό. Οι παράγοντες που παίζουν είναι περίπλοκοι και μοναδικοί για το άτομο, αλλά ένας καλός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή την κόπωση.

Δείτε επίσης