Πώς θα διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς

Μια αναπνευστική ασθένεια αναφέρεται σε μια λοίμωξη ή χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς σας στο σώμα. Μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή ακόμα και θανατηφόρα. Η αναπνευστική οδός περιλαμβάνει τη μύτη, το λαιμό, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες. Οι αναπνευστικές ασθένειες προκαλούν συμπτώματα όπως βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, καταρροή και δύσπνοια. Μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να πείτε τι είδους ασθένεια έχετε με βάση μόνο τα συμπτώματα. Εάν έχετε  χρόνια αναπνευστική πάθηση, είναι σημαντικό να συζητάτε και να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας. 

Ορισμένες ασθένειες του αναπνευστικού είναι μεταδοτικές, όπως η COVID-19 και η γρίπη. Άλλες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα, δεν είναι μεταδοτικές. Αν και δεν προκαλούνται όλες οι ασθένειες του αναπνευστικού από το ίδιο πράγμα, υπάρχουν ορισμένες βασικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψή τους.

Για μήνες έχετε ακούσει ότι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με άλλους (διατήρηση απόστασης) μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα ίδια μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και άλλων μεταδοτικών ασθενειών του αναπνευστικού. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τις μεταδοτικές αναπνευστικές ασθένειες, ακολουθήστε αυτά τα έξι βασικά βήματα:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε τρίψιμο χεριών ένα διάλυμα με βάση το αλκοόλ.
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας (ειδικά τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα) με άπλυτα χέρια.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χειραψιών και του αγγίγματος.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.
  • Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, χρησιμοποιήστε το πάνω μανίκι ή τον αγκώνα σας, όχι τα χέρια σας.

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας

Οι πνεύμονες, όπως η καρδιά, οι αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματός σας, γερνούν με το χρόνο. Μπορούν να γίνουν λιγότερο ευέλικτοι και να χάσουν τη δύναμή τους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Αλλά υιοθετώντας ορισμένες υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία των πνευμόνων σας και τη βέλτιστη λειτουργία ακόμη και στα προχωρημένα σας χρόνια.

Μην καπνίζετε. Η χρήση καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Ευθύνεται για το 90% των θανάτων από ΧΑΠ και καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα κάθε είδους (δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να καπνίσετε) βλάπτει τους πνεύμονές σας και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών από αναπνευστικές ασθένειες.

Ασκηθείτε για να αναπνέετε πιο δυνατά. Εκτός από την αποφυγή του τσιγάρου, η τακτική άσκηση είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία των πνευμόνων σας. Όταν ασκείστε, η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα και οι πνεύμονές σας δουλεύουν πιο σκληρά. Το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να τροφοδοτήσει τους μύες σας. Οι πνεύμονες ενισχύουν τη δραστηριότητά τους για να παρέχουν αυτό το οξυγόνο ενώ αποβάλλουν επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η αναπνοή αυξάνεται από 15 φορές το λεπτό σε 40-60 φορές το λεπτό. Αυτό το είδος άσκησης παρέχει την καλύτερη προπόνηση για τους πνεύμονές σας. Οι μύες μεταξύ των πλευρών σας διαστέλλονται και συστέλλονται και οι αερόσακοι μέσα στους πνεύμονές σας λειτουργούν γρήγορα για να ανταλλάξουν οξυγόνο με διοξείδιο του άνθρακα. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο αποτελεσματικοί γίνονται οι πνεύμονες. Η δημιουργία δυνατών, υγιών πνευμόνων μέσω της άσκησης βοηθά να αντισταθείτε καλύτερα στη γήρανση και τις ασθένειες. Ακόμα κι αν εμφανίσετε πνευμονική νόσο καθ’ οδόν, η άσκηση βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης.

Βελτιώστε την ποιότητα του αέρα. Η έκθεση σε ρύπους του αέρα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας και να επιταχύνει τη γήρανση. Όταν είναι νέοι και δυνατοί, οι πνεύμονες σας μπορούν εύκολα να αντισταθούν σε αυτές τις τοξίνες. Καθώς μεγαλώνετε, όμως, γίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν περνάτε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.  Αποφύγετε τα συνθετικά αποσμητικά χώρου και τα κεριά που μπορεί να σας εκθέσουν σε πρόσθετες χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο -πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες. Επίσης, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίζετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού σας. Κρατήστε το σπίτι σας όσο πιο καθαρό μπορείτε. Η μούχλα, η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονές σας.

Δείτε επίσης