Η μείωση των θερμίδων μειώνει την πρωτεΐνη SPARC που συνδέεται με τη φλεγμονή


Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία και τη διάρκεια ζωής στα πειραματόζωα και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να επεκταθούν στους ανθρώπους.

Σε μια μελέτη του 2022, ερευνητές του Yale έδειξαν ότι ο μέτριος περιορισμός των θερμίδων στους ανθρώπους μειώνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που λέγεται SPARC, η οποία στη συνέχεια περιορίζει την επιβλαβή φλεγμονή και βελτιώνει την υγεία των ηλικιωμένων. Θα μπορούσε να είναι ένας στόχος για την επέκταση του διαστήματος της ανθρώπινης υγείας, αναφέρουν στο περιοδικό Immunity.

Η παρούσα μελέτη, με επικεφαλής τον Vishwa Deep Dixit, καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση του Yale, ακολουθεί μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2022, η οποία εντόπισε οφέλη για την υγεία από μια μέτρια μείωση των θερμίδων.

Στη νέα μελέτη, ο Dixit και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περαιτέρω δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Στη δοκιμή, γνωστή ως (CALERIE: Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy), όπου ορισμένοι συμμετέχοντες μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 14% για δύο χρόνια ενώ άλλοι έτρωγαν ως συνήθως. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

O Dixit και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών για να εντοπίσουν μόρια που είναι υπεύθυνα για τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης των θερμίδων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους για θεραπεία.

Αναζητώντας γενετικές αλλαγές στον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων μετά από ένα και δύο χρόνια, ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες είχαν μειωμένες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται SPARC -ή εκκρίνονταν πρωτεΐνη όξινη και πλούσια στο αμινοξύ κυστεΐνη- η οποία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και th φλεγμονή.

«Επειδή η φλεγμονή παίζει τόσο μεγάλο ρόλο καθώς αυξάνεται η ηλικία, θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα εάν μια παρέμβαση υπέρ της μακροζωίας, όπως ο περιορισμός των θερμίδων, λειτουργεί μέσω της πρωτεΐνης SPARC στον έλεγχο της φλεγμονής και των ανοσολογικών αποκρίσεων», δήλωσε ο Dixit.

Έτσι, για να εμβαθύνουν στη συμβολή της SPARC στη φλεγμονή, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της πρωτεΐνης στα ανοσοποιητικά κύτταρα και στην υγεία των ποντικιών.

Διαπίστωσαν ότι η SPARC πυροδότησε φλεγμονή μετατρέποντας τα αντιφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα σε μια προφλεγμονώδη κατάσταση. Από την άλλη μεριά, η μείωση της παραγωγής SPARC από τα λιποκύτταρα σε ποντίκια μείωσε τη φλεγμονή, βελτίωσε τον μεταβολισμό και επέκτεινε το διάστημα της υγείας τους καθώς γερνούσαν.

«Έχουμε τώρα μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η SPARC επηρεάζει τη φλεγμονή και το διάστημα της υγείας δρώντας στα μακροφάγα», είπε ο Dixit. «Και μπορεί να είναι ένας χρήσιμος στόχος για την πρόκληση των πλεονεκτημάτων για την υγεία από τον περιορισμό των θερμίδων χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να αλλάξει η πρόσληψη θερμίδων».

 Seungjin Ryu et al, The matricellular protein SPARC induces inflammatory interferon-response in macrophages during aging, Immunity (2022). DOI: 10.1016/j.immuni.2022.07.007.

Δείτε επίσης