Τα εμβόλια κατά του RSV μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους

Τα εμβόλια του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που εγκρίθηκαν πρόσφατα για άτομα 60 ετών -δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Ελλάδα- θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά ένα σημαντικό βάρος των μεταδιδόμενων ασθενειών εάν υιοθετούνταν ευρέως όπως τα ετήσια εμβόλια γρίπης, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.

Δύο εμβόλια RSV -το Arexy της GSK και το Abrysvo της Pfizer- εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2023. Στις ΗΠΑ ο RSV προκαλεί περίπου 60.000 έως 160.000 νοσηλείες και 6.000 έως 10.000 θανάτους ετησίως σε άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Από την 1η Δεκεμβρίου, μόνο το 14,8% των ατόμων 60 ετών και άνω στις ΗΠΑ είχαν κάνει εμβόλιο κατά του RSV, σύμφωνα με τα αρχεία του CDC.

Ο RSV προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που διατίθενται εμβόλια κατά του ιού, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Alison Galvani, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Θέλαμε να κατανοήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο του εμβολιασμού κατά του RSV όσον αφορά την αποφυγή ασθενειών, το ιατρικό κόστος, τη νοσηλεία και τους θανάτους.

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος στους περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως αναρρώνουν σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τους. Η μελέτη εξέτασε μόνο τον πιθανό αντίκτυπο και το κόστος των εμβολίων RSV για ηλικιωμένους.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο για τα αποτελέσματα του RSV που περιελάμβαναν την ετήσια επίπτωση των περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα που χρειάζονταν εξωτερική, εσωτερική και εντατική θεραπεία και το ποσοστό θνησιμότητας για νοσηλευόμενους ασθενείς. Στη συνέχεια, υπολόγισαν το κόστος ιατρικής περίθαλψης για αυτά τα αποτελέσματα και την απώλεια παραγωγικότητας. Ανέλυσαν πώς αυτά τα αποτελέσματα θα μειωνόταν εάν τα δύο τρίτα των ατόμων 60 ετών και άνω λάμβαναν το εμβόλιο κατά του RSV -αυτή είναι η τυπική αντιγριπική κάλυψη.

«Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να πετύχουμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Galvani, «αλλά αν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό για τη γρίπη, είναι λογικό να είναι εφικτό και για τον RSV».

Για τη σύγκριση, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τον αντίκτυπο της 100% κάλυψης εμβολιασμού κατά του RSV. Διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα της εμβολιαστικής κάλυψης κατά το πρώτο έτος θα μείωνε την περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία κατά 41-54%, τις νοσηλείες κατά 57-61% και τους θανάτους που σχετίζονται με τον RSV κατά 58-61%. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στο 100% θα μείωνε την περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία κατά 63-81%, τις νοσηλείες κατά 87-92% και τους θανάτους κατά 87-91%. Καθώς αυτά τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν, θα υπάρχουν πολλά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους, ώστε να γίνουν καλύτερες αναλύσεις.

Τα παιδιά

Οι παιδίατροι περίμεναν πολλές δεκαετίες για να υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη του RSV, και τώρα υπάρχουν δύο. Τα εμβόλια έχουν χαιρετιστεί ως αλλαγή παιχνιδιού για τον RSV, μια ασθένεια που συνωστίζει τα παιδιατρικά τμήματα τους ψυχρούς μήνες και πολλά μικρά παιδιά νοσηλεύονται ετησίως.

Τα βρέφη που προσβάλλονται από λοίμωξη RSV εμφανίζουν σχεδόν πάντα συμπτώματα. Αυτό διαφέρει για τους ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να προσβληθούν από τον RSV και να μην έχουν συμπτώματα. Στα πολύ μικρά βρέφη (ηλικίας κάτω των 6 μηνών), τα μόνα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να είναι: ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα, μειωμένη όρεξη, επεισόδια άπνοιας (διακοπή της αναπνοής για πάνω από 10 δευτερόλεπτα). Ο ιός μπορεί να αρρωστήσει κατά τα άλλα υγιή βρέφη. Ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εθνικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο RSV οδηγεί σε θανάτους 100 έως 300 παιδιών κάτω των πέντε ετών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Τα εμβόλια έχουν εγκριθεί για ενήλικες αλλά τα μωρά μπορούν πλέον να προστατευτούν από τον RSV με δύο τρόπους: Μπορούν να ανοσοποιηθούν με ένα αντίσωμα που ονομάζεται nirsevimab (το όνομα του φαρμάκου είναι Beyfortus και αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και τη Sanofi) ή οι μητέρες τους να κάνουν το Abrysvo (κοστίζει γύρω στα 300 δολάρια) κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου παραθύρου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να μεταφέρουν προστασία στη μήτρα -το εμβόλιο αρχικά προτάθηκε για ηλικιωμένους αλλά έγινε διαθέσιμο και για εγκύους.

Εν μέσω έλλειψης του αντισώματος nirsevimab, το CDC προέτρεψε τους γιατρούς να ενθαρρύνουν τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά το Abrysvo της Pfizer για μητέρες που είναι μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων εγκυμοσύνης από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο.

Δείτε επίσης