Η απότομη απόσυρση από το αλκοόλ μπορεί να είναι θανατηφόρα

Του Adam Taylor, The Conversation.

Το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο, την καρδιά, το συκώτι και το πάγκρεας και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος και του εντέρου. Επίσης, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία και η φυματίωση. Δεδομένων αυτών των σημαντικών συνεπειών για την υγεία, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ προσπαθούν να το σταματήσουν. Ωστόσο, εάν δεν γίνει σωστά, η απόσυρση από το αλκοόλ μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Το σώμα προσαρμόζεται στις μακροχρόνιες αλλαγές για να επιβιώσει. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η στηθάγχη, όπου τα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα στενεύουν. Τα άτομα με την πάθηση μπορούν σιγά-σιγά να προσαρμοστούν στη μειωμένη ροή αίματος αναπτύσσοντας νέα αιμοφόρα αγγεία. Ομοίως, υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κατάχρησης αλκοόλ.

Το αλκοόλ καταστέλλει την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών (χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων). Το σώμα προσαρμόζεται στη συνεχή παρουσία υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ, παράγοντας περισσότερους από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές και τους υποδοχείς τους -τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων στις οποίες προσκολλώνται οι νευροδιαβιβαστές. Όταν οι άνθρωποι που εξαρτώνται από το αλκοόλ σταματούν ξαφνικά το ποτό, υπάρχει μια αύξηση στους νευροδιαβιβαστές, πολύ πάνω από αυτό που χρειάζεται το σώμα. Αυτό το κύμα εξηγεί πολλά από τα συμπτώματα της ξαφνικής απόσυρσης, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης, της ταχυκαρδίας, της ανησυχίας και των συναισθημάτων άγχους.

Η ξαφνική απομάκρυνση του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες αρρυθμίες, όπου ο καρδιακός παλμός γίνεται τόσο ακανόνιστος που η καρδιά αποτυγχάνει. Αυτή η περίπλοκη βιολογική διαδικασία οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ισορροπία του GABA (ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής) και του γλουταμικού (ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής). Οι διεγερτικές και ανασταλτικές οδοί στον εγκέφαλο ελέγχουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά. Μόλις αφαιρεθεί το αλκοόλ, τα τεράστια επίπεδα νευροδιαβιβαστών που εμφανίζονται μπορεί να υπερδιεγείρουν όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Αυτό συχνά επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η δομή της καρδιάς αλλάζει με τη μακροχρόνια χρήση του αλκοόλ. Η μυϊκή δύναμη και το πάχος, για παράδειγμα, μειώνονται σημαντικά σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (μία μονάδα αλκοόλ ισούται με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ) σε διάστημα πέντε ετών ή περισσότερο.

Η ξαφνική απομάκρυνση του αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Το αλκοόλ πρέπει να διασπάται και να αποβάλλεται από το σώμα ως ούρα. Αυτό χρειάζεται νερό, καθώς τα προϊόντα της διάσπασης πρέπει να βρίσκονται σε διάλυμα. Το αλκοόλ αναστέλλει επίσης την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, έτσι οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κάνουν κάποιον να ουρεί πολύ και να αφυδατώνεται. Οι ηλεκτρολύτες στο σώμα, όπως το νάτριο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο, βρίσκονται συνήθως σε διάλυμα (νερό) και οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σε αυτούς τους ηλεκτρολύτες καθώς και ανισορροπία οξέων-βάσεων. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο κίνδυνος θανάτου από ξαφνική απόσυρση αλκοόλ είναι πραγματικός και πολύ υψηλός, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 6% έως 25%, ανάλογα με τα συμπτώματά τους. Δυστυχώς, η δυσάρεστη εμπειρία της απόσυρσης -τόσο σωματικής όσο και ψυχικής- αναγκάζει πολλούς εθισμένους να υποτροπιάζουν. Εάν πίνετε αλκοόλ, καλό είναι να τηρείτε τις οδηγίες και να μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου έξι ποτήρια κρασί των 175 ml.

Δείτε επίσης