Πώς θα βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να μην πάρει βάρος

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα βάρους. Και υπάρχει ένα αυξανόμενο πρόβλημα, με περισσότερα παχουλά ζώα συντροφιάς από ποτέ. Σε μια πρόσφατη έρευνα των κτηνιάτρων, το 73% δήλωσε ότι η παχυσαρκία ήταν “από τα πιο διαδεδομένα” προβλήματα που βλέπουν, με το ήμισυ των κατοικίδιων και το 44% των γατών να έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος.

Παρόλο που μερικές φορές μπορούμε να σκεφτούμε ότι ένα χοντρό κατοικίδιο είναι χαριτωμένο, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και λίγο επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας για το κατοικίδιο ζώο σας -από διαβήτη έως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (π.χ. πρόβλημα αναπνοής όταν κοιμάται) και ακόμη αυξημένη πιθανότητα ταλαιπωρίας από θερμοπληξία. Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα Λαμπραντόρ που ήταν 10-20% υπέρβαρα -ούτε καν παχύσαρκα, που συνήθως ορίζεται ως πάνω από 20%- ζούσαν 1,8 χρόνια λιγότερο από αυτά που είχαν ιδανικό βάρος. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία έχει συναισθηματικές συνέπειες για τα κατοικίδια. Τα υπέρβαρα κατοικίδια έχουν χειρότερα αποτελέσματα σε ζωτικότητα, ποιότητα ζωής και συναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να βελτιωθούν με την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι σκύλοι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους έχασαν κιλά στο 63% των περιπτώσεων.

Πού ακριβώς είναι λοιπόν το πρόβλημα; Είναι τα τρόφιμα πολύ πλούσια σε θερμίδες; Τα κατοικίδια δεν ασκούνται αρκετά; Είναι γενετικό; Τα ταΐζουμε υπερβολικά; Είναι λίγο από όλα αυτά. Είναι αυτονόητο ότι όλοι θέλουμε τα κατοικίδιά μας να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ορίστε λοιπόν τρεις τρόποι για να διατηρήσετε τον σκύλο ή τη γάτα σας σε φόρμα.

Κρατήστε τα ενεργά

Πολλά σκυλιά δεν ασκούνται τακτικά -μερικές φορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή ίσως λόγω των συμπεριφορικών ανησυχιών, όπως το άγχος όταν συναντούν άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Και ενώ οι υπαίθριες γάτες γενικά διατηρούνται ενεργές, οι εσωτερικές γάτες μπορούν να έχουν ένα επίπεδο σωματικού λίπους που είναι τουλάχιστον 5% υψηλότερο από τις υπαίθριες.

Η άσκηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και για την απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να ασκείτε τον σκύλο σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, και ιδανικά περισσότερο. Φροντίστε να διασφαλίσετε ότι η διάρκεια και το είδος της άσκησης είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητές του και αυξήστε σταδιακά την άσκηση. Η υδροθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει το σκυλί σας να κολυμπήσει μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους σκύλους ή για εκείνους που αναρρώνουν από τραυματισμό. Επίσης, υπάρχουν πολλά παιχνίδια για γάτες που μπορούν να τις κάνουν να κάψουν θερμίδες ενώ συμμετέχουν στο παιχνίδι.

Προσέξτε τη διατροφή τους

Μερικά κατοικίδια απλώς απολαμβάνουν το φαγητό τους τόσο πολύ που μπορούν να γίνουν λίγο παχουλά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Όπως και οι άνθρωποι, αυτό μπορεί να εμφανιστεί στη «μέση ηλικία» όταν επιβραδύνουν σε δραστηριότητα. Η διατροφή τους μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει για να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία, οπότε χρησιμοποιείτε πάντα τις συνιστώμενες οδηγίες για τη διατροφή για τη συσκευασία τροφίμων ως σημείο εκκίνησης για το πόσο να τροφοδοτήσετε το κατοικίδιο ζώο σας.

Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής κάθε μέρα. Και, μην ξεχνάτε να ζυγίζετε την τροφή του κατοικίδιου ζώου σας με ακρίβεια χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά. Οι μεζούρες είναι εξαιρετικά ανακριβείς και κάνουν την υπερβολική σίτιση πολύ πιο πιθανή.

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίνουν πολλές θερμίδες, και είναι εύκολο να ταΐσετε υπερβολικά το κατοικίδιό σας χωρίς να το καταλάβετε. Η παχυντική «ανθρώπινη» τροφή μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας -και ενδεχομένως ακόμη χειρότερα εάν καταναλωθούν τοξικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών και ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών. Κάντε ένα ταξίδι στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να αναζητήσετε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις με λίγες θερμίδες. Ή ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο σας. Πολλά σκυλιά λατρεύουν το καρότο ή το αγγούρι, ειδικά όταν ψιλοκόβονται ως απόλαυση εκπαίδευσης. Οι γάτες λατρεύουν λίγο τόνο ή κοτόπουλο, τα οποία είναι και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλά σε θερμίδες.

Εάν το βάρος τους είναι υπερβολικά υψηλό μπορεί να είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το ταξίδι απώλειας βάρους του κατοικίδιού σας με ένα ταξίδι στον κτηνίατρο για πλήρη αξιολόγηση της υγείας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει ένα στόχο σωματικού βάρους και το χρονικό πλαίσιο για την απώλεια βάρους. Μερικές φορές το πρόβλημα είναι μόνο στα γονίδια. Ορισμένα λαμπραντόρ ριτρίβερ, για παράδειγμα, έχουν μια γενετική μετάλλαξη που τα προδιαθέτει για αυξημένη συμπεριφορά «φαγητού» και αύξηση βάρους. Τα στειρωμένα κατοικίδια μπορεί να έχουν μειωμένες ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες, οπότε αν η διατροφή τους δεν αλλάξει ανάλογα, μπορεί να πάρουν βάρος. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιο είναι ένα υγιές σωματικό βάρος και σχήμα για τη γάτα ή τον σκύλο σας -και τους παράγοντες που θα μπορούσαν να το επηρεάσουν.

Η συναισθηματική σχέση

Πολλοί στην κτηνιατρική επικεντρώνονται περισσότερο στην παραδοσιακή διατροφή και τα σχέδια άσκησης και λιγότερο στην τήρηση ή στον λόγο που τα κατοικίδια μπορεί να έχουν γίνει παχύσαρκα εξαρχής -τα σκυλιά δεν ανοίγουν μόνα τους την πόρτα του ψυγείου! Πολλές φορές η παχυσαρκία των κατοικίδιων σχετίζεται με τη σχέση ανθρώπου-ζώου παρά με το μπολ φαγητού.

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων, αντιμετωπίζουμε τις γάτες και τους σκύλους περισσότερο σαν μέλη της οικογένειας -οι κτηνίατροι μπορούν να εντοπίσουν έναν ενδοτικό κηδεμόνα κατοικίδιου. Πολλές κτηνιατρικές σχολές και νοσοκομεία απασχολούν πλέον κοινωνικούς λειτουργούς που βοηθούν τους κτηνιάτρους να κατανοήσουν την κοινωνική πτυχή του δεσμού ανθρώπου-ζώου και το πώς επηρεάζει τη φροντίδα του κατοικίδιου. Για παράδειγμα, κάποιος που έχασε σύζυγο και μοιράζεται μια λιχουδιά κάθε βράδυ με τον σκύλο του μπορεί να προσπαθεί να αντικαταστήσει κάτι που συνήθιζε. Ένας κοινωνικός λειτουργός με υπόβαθρο ψυχολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία ενός σχεδίου που θα σέβεται τον δεσμό του ιδιοκτήτη με το κατοικίδιο ζώο του χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την υγεία του.

Όλες οι συμβουλές απαιτούν λίγη προσπάθεια. Αλλά το να διατηρείτε το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας άπαχο και υγιές θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη ζωή του. Και ποιος από εμάς δεν το θέλει να ζήσει περισσότερο το αγαπημένο του κατοικίδιο;

Δείτε επίσης