Το περπάτημα με ταχύτητα 4 km την ώρα -ή πιο γρήγορα- συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, προτείνει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Επιπλέον, όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα πάνω από 4 km/ώρα, τόσο χαμηλότερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος. Kάθε 1 km αύξηση στην ταχύτητα σχετίζεται με 9% μείωση του κινδύνου, προτείνουν τα ευρήματα.
Αν και η τακτική έξοδος για μια βόλτα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δεν είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι η βέλτιστη ταχύτητα για την αποτροπή της νόσου, λένε οι ερευνητές.
Ο παγκόσμιος αριθμός ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 είναι σήμερα 537 εκατομμύρια, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 783 εκατομμύρια έως το 2045, επομένως μια απλή και φθηνή σωματική δραστηριότητα που συνδέεται επίσης με πολλά άλλα κοινωνικά, ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι εύκολη και να βοηθήσει να αποτραπεί η ασθένεια, προσθέτουν.
Αναζήτησαν σχετικές μακροπρόθεσμες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάιο του 2023 και βρήκαν 10 που ήταν επιλέξιμες για συμπερίληψη. Όλες είχαν δημοσιευτεί μεταξύ 1999 και 2022 και περιλάμβαναν περιόδους παρακολούθησης που κυμαίνονταν από 3 έως 11 χρόνια για συνολικά 508.121 ενήλικες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι σε σύγκριση με το περπάτημα με λιγότερα από 2-3 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα 3–5 χλμ./ώρα συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνεται στο περπάτημα. Ομοίως, το αρκετά γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα 5-6 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το περίπατο. Το πολύ γρήγορο περπάτημα ή το βάδισμα με ταχύτητα πάνω από 6 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 39%.
Κάθε 1 χλμ./ώρα αύξηση της ταχύτητας περπατήματος συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, με το ελάχιστο όριο των 4 χλμ/ώρα ίσο με 87 βήματα/λεπτό για τους άνδρες και 100 βήματα/λεπτό για τις γυναίκες, υποδεικνύουν τα ευρήματα.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τρεις μελέτες αξιολογήθηκαν ήταν μετρίου κινδύνου μεροληψίας, ενώ οι άλλες επτά αξιολογήθηκαν ως σοβαρού κινδύνου. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η αντίστροφη αιτιότητα, σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ταχύτητα περπατήματος μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι και να έχουν καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και καλύτερη συνολική κατάσταση υγείας. Τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το φως αυτών των περιορισμών, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Η ταχύτητα βάδισης είναι ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής υγείας και ένας βασικός δείκτης της λειτουργικής ικανότητας. Η ταχύτερη ταχύτητα βάδισης σχετίζεται με καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα και μυϊκή δύναμη, τα οποία και τα δύο συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη. Το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για την απώλεια βάρους, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η παρούσα μετα-ανάλυση υποδηλώνει ότι το γρήγορο περπάτημα, ανεξάρτητα από τον συνολικό όγκο της σωματικής δραστηριότητας ή τον χρόνο που αφιερώνεται στο περπάτημα ανά ημέρα, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ενώ οι τρέχουσες στρατηγικές για την αύξηση του συνολικού χρόνου περπατήματος είναι ωφέλιμες, μπορεί επίσης να είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν με πιο γρήγορες ταχύτητες για να αυξήσουν περαιτέρω τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα».
Περισσότερες πληροφορίες: Walking speed and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis, British Journal of Sports Medicine (2023). DOI: 10.1136/bjsports-2023-107336.