Μειώθηκε 58% η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ τα τελευταία 45 χρόνια


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού συσχετίστηκαν με 58% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού το 2019 σε σύγκριση με το 1975, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Η Jennifer L. Caswell-Jin, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες της προσομοίωσαν τη σχετική συσχέτιση του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού, της θεραπείας του καρκίνου του μαστού σταδίου Ι έως του ΙΙΙ και της θεραπείας του μεταστατικού καρκίνου του μαστού με βελτιωμένη θνησιμότητα χρησιμοποιώντας συγκεντρωτικά δεδομένα παρατήρησης και κλινικών δοκιμών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ ήταν 48 ανά 100.000 γυναίκες το 1975 και 27 ανά 100.000 γυναίκες το 2019.

Ο συνδυασμός προσυμπτωματικού ελέγχου, θεραπείας σταδίου Ι έως ΙΙΙ και μεταστατικής θεραπείας συσχετίστηκε με 58 % μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού το 2019· Το 29%, 47% και 25% της μείωσης συσχετίστηκε με τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σταδίου I έως III και τον έλεγχο με μαστογραφία, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην επιβίωση μετά από μεταστατική υποτροπή σημειώθηκε μεταξύ 2000 και 2019, με βάση προσομοιώσεις, από 1,9 σε 3,2 έτη.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πρόοδοι στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ», γράφουν οι συγγραφείς.

Δείτε επίσης