Τι πρέπει να ξέρετε για τα φυτικά γάλατα

Της Suzie Ferrie, Clinical Affiliate, University of Sydney, The Conversation.

Υπάρχει μια επανάσταση στο γάλα σε εξέλιξη. Εκεί που παλαιότερα είχαμε μια απλή επιλογή μεταξύ γάλατος αγελάδας, κατσικιού ή σόγιας, μερικά άλλα εξειδικευμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Έχουμε μια συγκλονιστική σειρά: γάλα αμυγδάλου ή μακαντάμια,, καρύδας, ρυζιού, βρώμης και κινόα.

Το ενδιαφέρον για την παλαιολιθική διατροφή μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό. Οι οπαδοί της παλαιολιθικής διατροφής αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα σόγιας με την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι είχαν ολοκληρώσει πλήρως την εξελικτική τους διαδικασία πριν από οποιαδήποτε χρήση ζωικού γάλατος. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αποφεύγουν εδώ και καιρό τα ζωικά γάλατα, τα οποία περιέχουν λακτόζη εκ φύσεως (αλλά μερικές φορές ελάχιστα απορροφούμενη) ζάχαρη. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι ένας άλλος πιθανός λόγος που οι άνθρωποι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικού γάλακτος.

Η δυσπιστία για τα τρόφιμα σόγιας έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών για τις ορμονικές τους επιδράσεις -αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι είναι επιβλαβή. Ωστόσο, οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν μια κατάλληλη εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα εάν έχουν αλλεργία σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικών ή εάν αποφεύγουν την καζεΐνη για να βοηθήσουν στη διαχείριση νευρολογικών καταστάσεων όπως ο αυτισμός ή η άνοια (ως μέρος μιας δίαιτας που είναι αμφιλεγόμενη). Η αλλεργία στη σόγια είναι ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις γάλατος. Οι τάξεις αυτών των ερευνητών ενισχύονται από το γεγονός ότι οι φυτικές και οι ωμές δίαιτες αυξάνονται.

Δυστυχώς, αν δεν διαβάσουν προσεκτικά τη συσκευασία, πολλοί καταναλωτές πιθανότατα παραπλανούνται από την επισήμανση αυτών των εναλλακτικών προϊόντων ως γάλα. Επιπλέον, μερικά τέτοια προϊόντα έχουν λίγα διατροφικά συστατικά και, κατά ειρωνικό τρόπο, είναι γεμάτα με πρόσθετα παρά τη «φυσική» τους ετικέτα.

Πράγματι, σε σύγκριση με τα ζωικά γάλατα, τα οποία συνήθως περιέχουν μόνο γάλα, μια τυπική λίστα συστατικών για ένα από αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα μπορεί να περιέχει από 10 έως 18 διαφορετικές προστιθέμενες ουσίες. Αυτά περιλαμβάνουν έλαια, πηκτικούς παράγοντες (άμυλα, καραγενάνη (carrageenan) ή φυτικά κόμμεα (vegetable gums), αρωματικές ύλες και γλυκαντικά σιροπιού, γαλακτωματοποιητές και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Το κύριο συστατικό τους είναι το νερό που επίσης προστίθεται.

Τα γάλατα ξηρών καρπών είναι ένα μείγμα αλεσμένων ξηρών καρπών και νερού, συνήθως με γλυκαντικό και αλάτι. Παρέχουν τα ευεργετικά λίπη που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, καθώς και πρωτεΐνες και ασβέστιο σε πολύ μικρές ποσότητες. Η μεγάλη ποσότητα προστιθέμενου νερού σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά αραιωμένα. Εκτός από το γάλα σόγιας, κανένα από τα άλλα δεν έχει ούτε το ένα δέκατο της πρωτεΐνης του ζωικού γάλατος. Και πραγματικά, πληρώνετε ακριβά το νερό. Στη συνέχεια, προστίθεται αλάτι, το οποίο παραδόξως φαίνεται να είναι συμπλήρωμα σε κάθε προϊόν γάλακτος ξηρών καρπών στην αγορά. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο δεν είναι συγκρίσιμη, εκτός εάν έχει προστεθεί και δυστυχώς, η μορφή ασβεστίου που χρησιμοποιείται συνήθως δεν απορροφάται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει στα ζωικά γάλατα.

Τα γάλατα δημητριακών, όπως η βρώμη, το ρύζι ή η κινόα, είναι ένα αμυλούχο μείγμα αλεύρων ή πίτουρου -ή και των δύο. Συνήθως έχει προστεθεί λάδι και αλάτι. Γενικά, αυτά τα γάλατα δημητριακών παρέχουν λίγη πρωτεΐνη, αλλά το προστιθέμενο λάδι έχει συνήθως τα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το γάλα καρύδας που πωλείται ως ρόφημα έχει επίσης, συνήθως, πρόσθετο νερό και αλάτι. Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη. Το λάδι καρύδας είναι ως επί το πλείστον κορεσμένο λίπος. Ενώ πολλοί υποστηρικτές θα μιλήσουν για τα οφέλη των τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας που υπάρχουν σε αυτό το λίπος, αυτά αποτελούν μέρος μόνο της περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος της καρύδας.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παλαιολιθικής διατροφής αναφέρονται σπάνια. Το να τρώτε σαν κάτοικος των σπηλαίων ακούγεται φυσικό, πώς θα μπορούσε να είναι κακό για το περιβάλλον; Αλλά ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περισσότερο από 6.000 φορές μεγαλύτερος από τον μέγεθος που ήταν στην Παλαιολιθική εποχή, επομένως η βιωσιμότητα είναι τώρα ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα!Θα υπήρχαν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις εάν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούσαν να ακολουθήσουν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αλλά το είδος του γάλατος που επιλέγουμε μπορεί να είναι επίσης σημαντικό π.χ. η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αμυγδάλων είναι πολύ μεγάλη.

Δεδομένων των αυστηρών κανόνων σχετικά με το ποια προϊόντα μπορούν να ονομαστούν “χυμοί”, είναι περίεργο ότι επιτρέπεται να ονομάζουν οι κατασκευαστές αυτά τα προϊόντα γάλα, αφού στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι λευκό υγρό που μπορείτε να βάλετε σε δημητριακά πρωινού και σε τσάι, και να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική. Αν αυτό είναι το μόνο που ψάχνετε, τότε είναι στο χέρι σας να επιλέξετε ποιο σας αρέσει περισσότερο -αλλά διαβάστε την ετικέτα για να δείτε τι άλλο λαμβάνετε!

Δείτε επίσης