Η απώλειας βάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο

H απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε ότι μεταβάλλει τα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο. H μελέτη αυτή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η απώλεια βάρους σε άτομα που διαγνώστηκαν πρόσφατα με διαβήτη μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τον καρκίνο που κυκλοφορούν στο αίμα.

Σύμφωνα με το Diabetes UK, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με διαβήτη και πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί παγκοσμίως μέχρι το 2045.

Η απώλεια βάρους αποτελεί πλέον βασική παρέμβαση, χάρη στην κλινική δοκιμή ύφεσης διαβήτη (DiRECT), η οποία διαπίστωσε ότι ένα διαιτητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους θα μπορούσε να βάλει σε ύφεση τον διαβήτη τύπου 2.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος μεταβάλλει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που κυκλοφορούν με γνωστή σχέση με τον καρκίνο.

Με κίνητρο αυτά τα ευρήματα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ συνεργάστηκαν με συναδέλφους από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Νιούκαστλ που ηγήθηκαν της δοκιμής DiRECT. Προσπάθησαν να αξιολογήσουν εάν τα οφέλη της απώλειας βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για να το διερευνήσει αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 261 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στη δοκιμή DiRECT. Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος πριν και μετά την απώλεια βάρους για να ανακαλύψει εάν οι πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο είχαν αλλάξει από την παρέμβαση απώλειας βάρους.

Εννέα σχετιζόμενες με τον καρκίνο πρωτεΐνες σε δείγματα αίματος βρέθηκαν να αλλάζουν με την παρέμβαση απώλειας βάρους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που είχε λάβει τυπική φροντίδα για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η Emma Hazelwood, από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας βοηθούν να αποκτήσουμε εικόνα για πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τον διαβήτη τύπου 2 και το σωματικό λίπος με την ανάπτυξη καρκίνου. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου που παρατηρείται σε άτομα με διαβήτη μπορεί να μειωθεί με παρεμβάσεις απώλειας βάρους. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη θεραπεία του διαβήτη όσο και στην πρόληψη του καρκίνου. Το επόμενο βήμα για αυτήν την έρευνα είναι να μάθουμε εάν οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές που εντοπίσαμε οδηγούν πραγματικά σε μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου καρκίνου σε άτομα με διαβήτη».

Περισσότερες πληροφορίες: Caroline J. Bull et al, Impact of weight loss on cancer-related proteins in serum: results from a cluster randomised controlled trial of individuals with type 2 diabetes, eBioMedicine (2024). DOI: 10.1016/j.ebiom.2024.104977.

Δείτε επίσης