Γιατί η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής

Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η γενετικών αιτίων τριχόπτωση απασχολεί το 80% των ανδρών και το 25% των γυναικών. Πρόκειται επίσης για μία επιστήμη που έχει εξελιχθεί με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη νεότερων τεχνικών που προσφέρουν ένα πιο φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα συγκριτικά με προηγούμενες μεθόδους. 

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλινική Δερματολογία, την Αισθητική Iατρική και την Πλαστική Χειρουργική (IMCAS). Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, MD, Πλαστικός Χειρουργός, Μέλος της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), ιδρυτής της Advanced Hair Clinics και Διευθυντής του Cosmetic Derma Medicine Medical Group ήταν ανάμεσα στους καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές από όλον τον κόσμο. Ο Δρ. Βεκρής μίλησε στο IMCAS για τις εξελίξεις στην FUE μεταμόσχευση μαλλιών και παρουσίασε τη μελέτη του με τίτλο «Scar Reconstruction With FUE Hair Transplantation» σε ένα κοινό 15000 συνέδρων. Το Health Today απευθύνθηκε σε αυτόν ως τον πιο κατάλληλο άνθρωπο για να μιλήσει για τις εξελίξεις στη μεταμόσχευση μαλλιών, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκειά της αλλά και τις προϋποθέσεις για να είναι η μεταμόσχευση επιτυχημένη.

Πώς η FUE έχει αλλάξει τους όρους στη μεταμόσχευση μαλλιών

Η μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημοφιλία της μεταμόσχευσης μαλλιών καθώς εξασφαλίζει πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς πόνο, σημάδια και ουλές. Όπως έδειξε ο Δρ. Βεκρής στην παρουσίασή του στο IMCAS, η FUE εφαρμόζεται επίσης για την αποκατάσταση ουλών που έχει αφήσει πίσω της η Strip ή για τη διόρθωση παλαιότερων αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων.

Σήμερα η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει απόλυτα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα αλλά και ποιότητα ζωής και συναισθηματική ευημερία σε εκατομμύρια άντρες και γυναίκες με τριχόπτωση.

Η FUE απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, τόσο για τα μαλλιά του τριχωτού όσο και για άλλες περιοχές, όπως τα γένια και τα φρύδια. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την πύκνωση των γενιών σε άντρες που υποφέρουν από αλωπεκία γενείου («μπαλώματα» ανάμεσα στα γένια), ενώ μπορεί να αποκαταστήσει την πυκνότητα των φρυδιών σε γυναίκες που παρουσιάζουν αραίωση, είτε λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας εντατικής αποτρίχωσης με τσιμπιδάκι τα προηγούμενα χρόνια. 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της FUE είναι ότι επιτρέπει την εφαρμογή ακόμη και μιας ακούρευτης συνεδρίας (Unshaven FUE), όπου η μεταμόσχευση πραγματοποιείται χωρίς να ξυριστεί το κεφάλι, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστο αποτέλεσμα αλλά και τη διακριτικότητα που πιθανόν επιθυμεί ο ασθενής.

Μόνιμο αποτέλεσμα – υπό έναν «όρο»

Εάν η μεταμόσχευση σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, τότε η πιθανότητα ενός επιτυχημένου και μόνιμου αποτελέσματος ξεπερνά το 95-98%. Είναι όμως σημαντικό ο ασθενής να τηρήσει τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φροντίδα των μαλλιών του, μεταμοσχευμένων και μη. «Για να είναι επιτυχημένη και να προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, η μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης», λέει ο κ Βεκρής. «Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη φύτρωση των νέων μαλλιών, όσο και στη διατήρηση των υπαρχόντων. Έχει βρεθεί ότι οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες) αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη και η δουταστερίδη ή ντουταστερίδη, βοηθούν σημαντικά στη συντήρηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης για περισσότερα χρόνια, προλαμβάνοντας τις συνέπειες της φυσικής γήρανσης των μαλλιών, φυσικών και μεταμοσχευμένων», συμπληρώνει.

Γιατί αξίζει στη μεταμόσχευση μαλλιών η δημοφιλία που έχει κερδίσει

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία επένδυση που αντιστρέφει τις αρνητικές συνέπειες της τριχόπτωσης στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και κυρίως στην ψυχολογία σας: είναι μία επένδυση που θα σας κάνει να ξεκινάτε κάθε μέρα σας με αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, γι’ αυτό και η επιλογή του χειρουργού είναι εξαιρετικά σημαντική. 

«Σε μια μεταμόσχευση μαλλιών, ο χειρουργός κρατά στα χέρια του κάτι πολύτιμο και αναντικατάστατο: τα τριχοθυλάκια του ασθενούς, τα οποία έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό, δεν ξαναφυτρώνουν και δεν αναπληρώνονται εάν συμβεί κάποιο λάθος κατά την εξαγωγή, τη μεταφορά ή την εμφύτευσή τους. Γι’ αυτό και το κόστος μιας μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να είναι ίσως το τελευταίο που θα σκεφτεί ο ασθενής. Αυτό που πρέπει να αξιολογήσει πρωτίστως είναι η εμπειρία του χειρουργού και της ομάδας του και η γνώση τους πάνω στην τεχνική FUE. Όλα αυτά του εξασφαλίζουν ότι θα απολαμβάνει το φυσικό αποτέλεσμα που επιθυμεί, χωρίς λάθη που, εκτός από πολλαπλάσια τελικά χρήματα, μπορεί να του κοστίσουν δυσεπίλυτα ή και μόνιμα προβλήματα στην εμφάνιση των μαλλιών του», σημειώνει ο Δρ. Βεκρής. 

Δείτε επίσης