Τα πάντα στα σπίτια μας μαζεύουν σκόνη. Τι είναι όμως ακριβώς η σκόνη; Από πού προέρχεται και γιατί επιστρέφει συνεχώς; Είναι από έξω; Είναι από τα ρούχα μας και τα κύτταρα του δέρματός μας; Είναι όλα αυτά αλλά και κάτι περισσότερο.
Άνθρωποι από όλη την Αυστραλία έστειλαν τη σκόνη του σπιτιού τους στο πρόγραμμα DustSafe του Πανεπιστημίου Macquarie. Αντί να αδειάσουν την ηλεκτρική τους σκούπα στον κάδο, τη συσκεύασαν και αναλύθηκε από τους ερευνητές. Ως αποτέλεσμα, είναι γνωστά πολλά από τα μυστικά της σκόνης. Συνολικά, 35 χώρες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
Η σκόνη είναι παντού. Εγκαθίσταται σε όλες τις επιφάνειες του φυσικού περιβάλλοντος και μέσα σε σπίτια και κτίρια, όπου περνάμε περίπου το 90% του χρόνου μας. Κάποια σκόνη είναι φυσική, και προέρχεται από βράχια, χώματα, ακόμη και από το διάστημα. Αλλά το πρόγραμμα DustSafe αποκαλύπτει ότι η σκόνη μπορεί να περιλαμβάνει δυσάρεστα πράγματα, όπως:
- ίχνη μετάλλων
- ραδιενεργά στοιχεία
- γονίδια που καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
- μικροπλαστικά
- υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFAS) και ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένες συσκευασίες.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ένα τρίτο των μολυντών στη σκόνη του σπιτιού προέρχονται από πηγές μέσα στο σπίτι μας, ενώ τα υπόλοιπα μεταναστεύουν από έξω μέσω του αέρα, των ρούχων, των κατοικίδιων ζώων και των παπουτσιών. Εμείς και τα κατοικίδια ζώα μας συμβάλλουμε συνεχώς στα κύτταρα του δέρματος και στις τρίχες που βρίσκονται στη σκόνη η οποία αποτελείται επίσης από έντομα που αποσυντίθενται, κομμάτια τροφής, πλαστικά και χώμα.
Διαισθητικά, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι τα κατοικίδια ζώα που μεταφέρουν ποικιλία μορίων συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων τους στα σπίτια, είναι κάτι πολύ κακό. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια «βρωμιά» είναι ευεργετική γιατί βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας.
Το μαγείρεμα, τα ανοιχτά τζάκια και το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους προσθέτει πολύ λεπτή σκόνη στο σπίτι μαζί με μολυσματικούς παράγοντες που σχετίζονται με κακά αποτελέσματα για την υγεία.
Η σκόνη περιέχει μια ευρεία συλλογή χημικών, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων οργανικών ρύπων -συνδέονται με καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες, δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα, μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες και βλάβες στο νευρικό σύστημα.
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα και στα ρούχα και τα έπιπλά μας συνδυάζονται επίσης με τη σκόνη του σπιτιού. Τοξικά επιβραδυντικά φλόγας χρησιμοποιούνται σε αμέτρητα εγχώρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών πιτζαμών και μπορούν να περιέχονται στη σκόνη.
Η σκόνη έχει επίσης μικροπλαστικά από ρούχα, συσκευασίες, χαλιά και έπιπλα. Αυτά εισπνέονται και καταπίνονται εύκολα, ειδικά από παιδιά που συχνά βάζουν τα χέρια στο στόμα τους.
Χημικές ουσίες με φθόριο ή PFAS -γνωστές ως “παντοτινά χημικά”- χρησιμοποιούνται σε πολλά εγχώρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών και σε αντικολλητικές επιφάνειες. Αυτά βρίσκονται επίσης στη σκόνη του σπιτιού.
Περίπου τα δύο τρίτα της οικιακής σκόνης προέρχεται από εξωτερικούς χώρους. Το χώμα του κήπου και η σκόνη του δρόμου εντοπίζονται στα παπούτσια μας ή εισέρχονται στο σπίτι τις θυελλώδεις μέρες. Τα σωματίδια της εξωτερικής σκόνης μαζεύονται επίσης στις τρίχες των κατοικίδιων. Η εξάτμιση των οχημάτων μπαίνει μέσα στο σπίτι. Οι πυρκαγιές δημιουργούν λεπτή σωματιδιακή ατμοσφαιρική σκόνη, η οποία μπορεί να περιέχει τοξικά συστατικά από προηγούμενη ρύπανση. Η σκόνη από τυχόν κοντινά ορυχεία και τη βιομηχανία μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές εκθέσεις στα παιδιά.
Ορισμένοι τύποι σκόνης είναι ιδιαίτερα κακοί. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη σκόνη σιλικόνης για τους επαγγελματίες και τη σκόνη αμιάντου από ανακαίνιση σπιτιού.
Η υπερβολική χρήση απολυμαντικών και αντιβακτηριακών προϊόντων έχει συνδεθεί με την αυξημένη επικράτηση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων, τα οποία ανιχνεύονται στη σκόνη.
Σημειωτέον ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από αλλεργιογόνα τα οποία σχετίζονται με τη σκόνη, όπως τα ακάρεα και η γύρη.
Λάβετε μέτρα κατά της σκόνης!
Η σκόνη του σπιτιού είναι μέρος της ζωής μας. Ακόμη και σε κλειστά σπίτια, εξακολουθεί να εισέρχεται από παράθυρα και πόρτες. Τυχόν σωματίδια βρωμιάς, καπνού, ινών ή θρυμματισμένων υλικών που μπαίνουν στον αέρα καταλήγουν σε σκόνη.
Υπάρχουν όμως πολλά που μπορείτε να κάνετε. Χρησιμοποιήστε χαλάκια πόρτας και βγάλτε τα παπούτσια σας από τους εσωτερικούς χώρους. Το τακτικό σκούπισμα βοηθάει πάρα πολύ. Οι ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρο λεπτών σωματιδίων (όπως το φίλτρο HEPA) είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της σκόνης που προκαλεί αλλεργία.
Η σκόνη με ένα στεγνό πανί ή ξεσκονόπανο μπορεί να ανακυκλώσει τη σκόνη στον αέρα, οπότε χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί αντί αυτού. Το υγρό σφουγγάρισμα σκληρών επιφανειών δαπέδου αφαιρεί επίσης τη λεπτή σκόνη που έχει απομείνει από την ηλεκτρική σκούπα.