Οι μεγαλύτεροι ειδησεογραφικοί ιστότοποι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να στιγματίζουν το βάρος των ανθρώπων με τις εικόνες που χρησιμοποιούν, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Communication.
Αξιολογώντας 445 ιστορίες σχετικά με την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια ενός έτους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Κέντρο Ραντ για την Πολιτική και την Υγεία των Τροφίμων διαπίστωσαν ότι οι “στιγματιστικές” εικόνες χρησιμοποιήθηκαν στο 70% όταν τα άρθρα επικεντρώνονταν σε άτομα υψηλότερου βάρους. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίζονται σε εικόνες που συνοδεύουν ειδήσεις με επίκεντρο την παχυσαρκία.
Κάλεσμα για «ευρύτερες συστημικές προσπάθειες» από τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, έκανε ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης Aditi Rao, από το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, δηλώνοντας ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει «να προσέχουν τις εικόνες που περιλαμβάνονται στα νέα για την παχυσαρκία και την υγεία. Ακόμη κι αν τα ειδησεογραφικά άρθρα αναφέρουν κοινωνικά ζητήματα και πολιτικές που σχετίζονται με την υγεία, αυτές οι ιστορίες μπορούν να μεταδώσουν ακούσια ένα στίγμα βάρους όταν η συνοδευτική εικόνα είναι στερεότυπα αρνητική για άτομα με υψηλότερο βάρος», είπε ο Rao.
«Χρησιμοποιώντας κατάλληλες και σεβαστές απεικονίσεις, οι εικόνες ειδήσεων μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την εξάλειψη των αρνητικών αντιλήψεων της κοινωνίας για άτομα με μεγαλύτερα σωματικά μεγέθη».
Η μελέτη σχετικά με αυτό το θέμα, αξιολόγησε άρθρα από το CNN. HuffPost US; Fox News; και The New York Times, στις ΗΠΑ, και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC, το Sky News και άλλα. Σε οκτώ ειδησεογραφικούς ιστότοπους, τα άρθρα ειδήσεων αναζητήθηκαν χρησιμοποιώντας τους ακόλουθους όρους: «υπέρβαρος», «παχυσαρκία» και «παχύσαρκος».
Μια εικόνα ταξινομήθηκε ως “στιγματιστική” εάν παρουσίαζε ένα από τα πέντε χαρακτηριστικά, όπως “δυσανάλογη έμφαση” στην κοιλιά/κάτω σώμα ενός ατόμου υψηλότερου βάρους, απεικόνιση του ατόμου υψηλότερου βάρους χωρίς ρούχα και εμφάνιση του ατόμου που ασχολείται με μια στερεότυπη δραστηριότητα, όπως η κατανάλωση φαστ φουντ ή το να κάθεσαι σε έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν στιγματιστικές εικόνες από τις ειδήσεις των ΗΠΑ. Το BBC είχε τον μεγαλύτερο αριθμό στιγματιστικών απεικονίσεων ακολουθούμενο από το Sky News.
Στις ΗΠΑ, το 54% των ατόμων υψηλότερου βάρους απεικονίστηκε με στιγματιστικό τρόπο. Αυτό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με μελέτες που έγιναν πριν από μια δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση. Ωστόσο, «η πλειονότητα των απεικονίσεων συνεχίζει να είναι αρνητική και στιγματιστική», είπε η συν-συγγραφέας Δρ. Rebecca Puhl, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπίνων Επιστημών και Οικογενειακών Επιστημών.
Η πολιτική κλίση της πηγής ειδήσεων επηρέασε επίσης τα ευρήματα. Οι συντηρητικές πηγές ειδήσεων ήταν «πιο πιθανό» να απεικονίζουν άτομα υψηλότερου βάρους με στιγματιστικό τρόπο από τις φιλελεύθερες πηγές ειδήσεων. Η συχνότητα των στιγματιστικών εικόνων ήταν σχεδόν διπλάσια σε άρθρα που αφορούσαν τις συνέπειες της παχυσαρκίας από ό,τι σε εκείνα που αφορούσαν τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία.
Το θέμα μπορεί να σχετίζεται με τα στοκ εικόνων, προτείνουν οι συγγραφείς, με τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους στοκ εικόνων να «αγνοούν την προκατάληψη του βάρους ή να μην έχουν ευαισθησία σε σεβασμό στις αναπαραστάσεις ατόμων με υψηλότερο βάρος».
Η συν-συγγραφέας Δρ. Kirstie Farrar, καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, προσθέτει: «Αυτό το στίγμα στις εικόνες ειδήσεων εξακολουθεί να είναι ένα επίμονο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ενώ οι προμηθευτές εικόνων στοκ προσφέρουν μια ποικιλία δημιουργικών και ζωντανών γραφικών που παράγονται από επαγγελματίες, τα γραφικά δεν φαίνεται να ελέγχονται για περιεχόμενο που στιγματίζει το βάρος».
Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει οπτικές αναπαραστάσεις του στίγματος που σχετίζονται όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με άλλα ευαίσθητα θέματα υγείας, όπως η ψυχική υγεία.
Περισσότερες πληροφορίες: Aditi Rao et al, Weight Stigma in Online News Images: A Visual Content Analysis of Stigma Communication in the Depictions of Individuals with Obesity in U.S. and U.K. News, Journal of Health Communication (2023). DOI: 10.1080/10810730.2023.2286512.