Πόσο επικίνδυνος είναι o στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Η αύξηση των απλών και ιδιαιτέρως των διεισδυτικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, που παρατηρήθηκε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έθεσε την επιστημονική κοινότητα σε επιφυλακή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση των περιστατικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο στα παιδιά. Συνολικά στη χώρα μας από την αρχή του 2023 ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή του έντεκα παιδιά από διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου, οξύνοντας την ανησυχία των γονέων.

Ρωτήσαμε τον Γιώργο Τρίμη Παιδίατρο, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων και Λοιμώξεων στην MSD Ελλάδας, για τους λόγους αύξησης των περιστατικών στρεπτόκοκκου σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, τους τρόπους μετάδοσης του μικροβίου, ποιος πρέπει να διενεργεί τα διαγνωστικά τεστ και άλλες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε.

Συνέντευξη: Φλώρα Κασσαβέτη 

Κύριε Τρίμη σε ποιες χώρες σημειώθηκαν αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

Σύμφωνα με το ECDC, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, αλλά και σε μεγαλύτερους ενήλικες, κυρίως σε ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, από το Σεπτέμβριο του 2022 ως και σήμερα. Ενδεικτικά, στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά είναι αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρονται επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS. Αντίστοιχα στοιχεία αναφέρουν και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων CDC των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί ενενήντα τέσσερα (94) περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται είκοσι τρεις (23) θάνατοι, εκ των οποίων έντεκα (11) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Είναι αυξημένα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου αυτή την εποχή;

Διαχρονικά, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που συναντάει κάνεις όλο τον χρόνο, βρίσκεται όμως σε μεγαλύτερη έξαρση από το τέλος του χειμώνα και την άνοιξη έως και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό επιβεβαιώνεται και φέτος στην Ελλάδα και το υπόλοιπο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς η επιδημική έξαρση του στρεπτόκοκκου έχει κορυφωθεί αυτήν την περίοδο με αρχή το τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Κατά την άποψή σας γιατί υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκκοκου και θανάτων από αυτόν;

Ο λόγος για το πρόσφατο άλμα στους αριθμούς των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι ασαφής. Ένα νέο στέλεχος μπορεί να ευθύνεται, αλλά αυτό χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη στρεπτόκοκκου Α. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας και της μικροβιολογίας αναλύουν συνεχώς τα κυκλοφορούντα στελέχη του στρεπτόκοκκου Α.

Αυτό το μοτίβο αύξησης κρουσμάτων εμφανίζεται από το τέλος του 2022 και συνεχίζει μέχρι τώρα στις αρχές του 2024, ενώ την εποχή της πανδημίας δεν βλέπαμε σχεδόν καθόλου περιστατικά στρεπτόκοκκου, κάτι που συνέβαινε και με πολλά άλλα μικρόβια και ιούς, που ήταν σχεδόν εξαφανισμένα λόγω των μέτρων προστασίας που εμπόδιζαν τη μόλυνση και διασπορά τους. Λόγω της ανοσιακής απραξίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που «τεμπέλιασε» το ανοσοποιητικό των παιδιών και τα κατέστησε λιγότερο ετοιμοπόλεμα στους μικροβιακούς εισβολείς, στη μετα-COVID εποχή, μικρόβια και ιοί όπως πχ η γρίπη , ο RSV , οι Αδενοϊοί κτλ. έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους, και ενδεχομένως να παρατηρείται μια αντίστοιχη συμπεριφορά και για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Με την αύξηση των συνηθισμένων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, ο βλεννογόνος της μύτης και του λαιμού γίνεται φλεγμονώδης κατά τη διάρκεια ιογενών ασθενειών και αυτό μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ή και στους πνεύμονες.  

Εξηγείστε μας με απλά λόγια είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και γιατί μπορεί να γίνει θανατηφόρος

Υπήρξε τελευταία μια αύξηση θανάτων των παιδιών με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα και το ίδιο έχει επίσης παρατηρηθεί σε άλλες χώρες αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2022. Τα παιδιά πέθαναν ως αποτέλεσμα των επιπλοκών αυτής της βακτηριακής λοίμωξης.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ αρκετά συχνά προκαλεί λοιμώξεις και στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές λοιμώξεις, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Γιατί κάποιες φορές χρησιμοποιείται ο όρος GAS και άλλες ο IGAS;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus). Όπως διευκρινίζει το ECDC, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) θεωρείται η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, η οποία σημειώνεται πως αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Σπανιότερα προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο, impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις το κυριότερο αίτιο είναι ένα άλλο μικρόβιο, ο σταφυλόκοκκος.

Οι λοιμώξεις από διεισδυτικό (invasive) στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) είναι αυτές που προκύπτουν όταν το GAS μολύνει ένα μέρος του σώματος όπου τα βακτήρια δεν ζουν συνήθως. Πρόκειται όμως, για σπάνιες περιπτώσεις.

Ο εμμένων υψηλός πυρετός, η έντονη κυνάγχη, η σοβαρή δυσκαταποσία, το εξάνθημα και κυρίως η εκσεσημασμένη καταβολή είναι συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και ειδικής αντιμετώπισης.

Πότε η λοίμωξη από στρεπτόκκοκο μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

Πολύ σπάνια, ο στρεπτόκοκκος Α διαφεύγει από το δέρμα ή το λαιμό και προκαλεί μια κατάσταση που είναι γνωστή ως διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α (iGAS-invasive Group A Streptococcus). Αυτό οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και σήψη, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος, των αρθρώσεων, των οστών, των μυών, των πνευμόνων, του εγκεφάλου ή των βαθιών στρωμάτων του δέρματος. Μορφές της διεισδυτικής νόσου του βακτηρίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome). Τα παιδιά με αυτή την κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Πάρα πολύ σπάνια ο στρεπτόκοκκος μπορεί να συνδεθεί με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ρευματικός πυρετός, όπου προσβάλλονται οι βαλβίδες της καρδιάς και η σπειραματονεφρίτιδα, όπου προσβάλλεται η λειτουργία των νεφρών. Εδώ η θεραπεία είναι με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει υπολειπόμενη νόσος.

Η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α είναι πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε άτομα με δερματικές πληγές ή ανεμοβλογιά. Όλα αυτά βοηθούν τα βακτήρια να εισέλθουν σε βαθύτερα μέρη του σώματος, μετατρέποντας μια ήπια λοίμωξη σε σοβαρή.

Τα περισσότερα άτομα με στρεπτόκοκκο Α δε θα αναπτύξουν διεισδυτική λοίμωξη. Αν και τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες, οι πιθανότητες μεμονωμένης περίπτωσης στρεπτόκοκκου να εξελιχθεί σε διεισδυτική νόσο είναι χαμηλές. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 700 εκατομμύρια περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων κάθε χρόνο.

Υπάρχουν και άνθρωποι φορείς του βακτηρίου;

Σε ένα μικρό ποσοστό, στο 1-5% των ανθρώπων, το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου. Πιο συχνά το βακτήριο υπάρχει στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.

Πόσο εύκολα μεταδίδεται εύκολα; Μεταδίδεται κι από τους υγιείς φορείς;

Μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής ή του βήχα και του φτερνίσματος, αλλά επίσης από μολυσμένες επιφάνειες. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που νοσούν, παρά από υγιείς φορείς.

Τι σχέση έχει ο στρεπτόκοκκος με την οστρακιά;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μερικές φορές πέραν της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας (strep throat), συνδυάζεται και με δερματικό εξάνθημα, οπότε χαρακτηρίζεται οστρακιά (scarlet fever). Τα παιδιά με οστρακιά έχουν ένα εξάνθημα σαν γυαλόχαρτο στο σώμα τους, συχνά με πυρετό και πονόλαιμο και μια «γλώσσα φράουλας» -όπου η γλώσσα είναι κόκκινη με λευκό κάλυμμα. Θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη των αντιβιοτικών για να αποφευχθεί η μετάδοση της λοίμωξης.

Διάβασα πρόσφατα μια έρευνα που υποστηρίζει ότι τα παιδιά που νοσούν με στρεπτόκοκκο έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μετά ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή; Ισχύει αυτό; Πώς ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ψυχική νόσο;

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η απάντηση είναι ναι. Αναφερθήκαμε και παραπάνω για τη σύνδεση του στρεπτόκοκκου με αυτοάνοσα νοσήματα, την παραγωγή δηλαδή από αυτόν κάποιων αντισωμάτων που προσβάλλουν ιστούς του σώματος.   Οι έρευνες δείχνουν ότι ως και ένα στα 4 παιδιά με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή έναρξη τικς έχει περάσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Η συχνότητα τέτοιων συμπτωμάτων φαίνεται να εκδηλώνεται ως και στο 2% των παιδιών μετά λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Ο μηχανισμός είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Η αντιμετώπιση του στρεπτόκκοκου απαιτεί σε κάθε περίπτωση χορήγηση αντιβίωσης;

Ενώ τα περισσότερα εξανθήματα και ο πονόλαιμος στα παιδιά προκαλούνται από ιούς και επομένως δεν βοηθιούνται από αντιβιοτικά, οι ήπιες βακτηριακές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Η λήψη αντιβιοτικών για τον στρεπτόκοκκο Α βοηθά στην πρόληψη τυχόν επιπλοκών ή εξάπλωσης στις επαφές με τα άλλη μέλη της οικογένειας, του σχολείου ή στους άλλους χώρους που μπορεί να παρευρεθεί το παιδί π.χ σε μια κατασκήνωση. Προσοχή όμως, χρειάζεται αξιολόγηση από Παιδίατρο που θα κρίνει ότι υπάρχει ενεργή λοίμωξη, γιατί η απομόνωση του μικροβίου στο φάρυγγα μπορεί να οφείλεται σε απλή φορεία, η οποία δε χρήζει αντιβίωσης.

Η μη βελτίωση της συμπτωματολογίας ή η επιδείνωσή υπό αντιβιοτική αγωγή σε εύλογο χρονικό διάστημα (48-72 ώρες), αποτελούν κριτήρια άμεσης επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο;

 Στα παιδιά, η μεγαλύτερη συχνότητα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας από στρεπτόκοκκο παρατηρείται στις ηλικίες 3-10 ετών. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% των περιπτώσεων ο στρεπτόκοκκος είναι το υπεύθυνο αίτιο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Οι γονείς και οι φροντιστές είναι λογικό να αισθάνονται πολύ ανήσυχοι για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α αυτή τη στιγμή, αλλά ο κίνδυνος για ένα παιδί παραμένει πολύ μικρός. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Ο στρεπτόκκοκος επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή διάγνωση με test. Τι γίνεται λάθος σε αυτό το πεδίο;

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο προκαλεί φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που όταν συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα αποκαλείται οστρακιά. Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Γιώργος Τρίμης, παιδίατρος, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων και Λοιμώξεων στην MSD Ελλάδας: «Όταν υπό αντιβιοτική αγωγή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται σε διάστημα 48-72 ωρών, χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό».

Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου δε μπορεί να γίνεται μόνο κλινικά, καθότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους ιούς ή, σπανιότερα, μικρόβια. Ο κλινικός ιατρός θα εκτιμήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς και θα εκτιμήσει αν το περιστατικό είναι ύποπτο για στρεπτόκοκκο, οπότε θα ζητήσει εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου πρέπει να διενεργείται μόνο από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Αυτή μπορεί να γίνει με το strep-test: είναι ένα γρήγορο και απλό τεστ που χρησιμοποιεί επίχρισμα από το φάρυγγα και τις αμυγδαλές. Η απάντηση δίνεται σε 10 λεπτά. Από εκεί και πέρα μπορεί να ζητήσουμε καλλιέργεια φαρυγγοαμυγδαλικού επιχρίσματος που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ευαισθησίας του στα αντιβιοτικά που θα χρησιμοποιηθούν. Παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα τα strep test διατίθενται από τα φαρμακεία, θα πρέπει τα τεστ αυτά να διενεργούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας Αυτοί είναι οι γιατροί και εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και προσωπικό διαγνωστικού μικροβιολογικού εργαστήριου. Είναι λάθος να διενεργείται το τεστ από τον γονιό που ενημερώνει μετά τον παιδίατρο ότι το τεστ είναι αρνητικό ή θετικό. Όταν ένα παιδί έχει πονόλαιμο είναι σημαντικό να εξετάσει τον λαιμό του ο Παιδίατρος και όχι να γίνεται τηλεφωνική διάγνωση με ή χωρίς τη διεξαγωγή του τεστ από το γονέα.

Κύριε Τρίμη αυτή τη στιγμή υπάρχει εμβόλιο για ένα άλλο επικίνδυνο βακτήριο, τον πνευμονιόκοκκο; Γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο για τον στρεπτόκοκκο για την προστασία των παιδιών;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που συνδέεται με πολλαπλούς θανάτους και σοβαρές λοιμώξεις, συγκριτικά με τον στρεπτόκοκκο, οπότε προτεραιοποιήθηκε η παραγωγή εμβολίου έναντι αυτού. Όμως έχουνε γίνει πολλές ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου και για τον στρεπτόκοκκο, οι οποίες έχουν σκοντάψει είτε σε πρόκληση παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό είτε στο ότι τα υποψήφια εμβόλια παράγουν αντισώματα έναντι και κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ερευνητικές όμως προσπάθειες συνεχίζονται και κάποια στιγμή θα φέρουν αποτέλεσμα.

Αν ένα παιδί είναι κρούσμα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) πώς μπορούν να προστατευτούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης πρέπει να ανευρίσκονται οι στενές επαφές του κρούσματος και ειδικά οι στενές επαφές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για νόσηση από διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όπως άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, νεογνά, έγκυες και λεχωίδες. Στις στενές επαφές υψηλού κινδύνου συστήνεται η χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης, η οποία πρέπει να ξεκινάει άμεσα μετά τη διάγνωση του θετικού κρούσματος, ιδανικά εντός 24ώρου και όχι πάνω από 10 μέρες από την διάγνωση του κρούσματος αναφοράς.

Σε ό,τι αφορά τις στενές επαφές κρούσματος iGAS στο οικογενειακό περιβάλλον που δεν είναι υψηλού κινδύνου για νόσηση, συστήνεται η παρακολούθηση των στενών επαφών για πιθανή εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων για 30 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα. Οι επαφές με περισσότερες από 24 ώρες συνεχούς έκθεσης σε κρούσμα, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και αποικισμού.

Εάν εντοπιστούν δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα iGAS στο οικογενειακό περιβάλλον, συστήνεται η χορήγηση προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής σε όλα τα μέλη του οικιακού περιβάλλοντος, εντός περιόδου 10 ημερών από τη διάγνωση της λοίμωξης iGAS. Εάν εντοπιστούν οποιεσδήποτε στενές επαφές με σημεία και συμπτώματα λοίμωξης από GAS ή iGAS θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν κλινικά και να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Να ανακεφαλαιώσουμε επισημαίνοντας τα βασικά μέτρα πρόληψης χειμώνα καλοκαίρι;

Για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι σημαντική η καθημερινή και ορθή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών, καθώς και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. Η αποφυγή του συγχρωτισμού, ειδικά με άτομα με πυρετό, φαρυγγαλγία και άλλα συμπτώματα, και ο σωστός αερισμός των κλειστών χώρων είναι σημαντικά μέτρα, καθώς και η κοινωνική αποστασιοποίηση των ατόμων που νοσούν ώστε να περιχαρακωθεί κατά τον δυνατό η εξάπλωση της λοίμωξης. Πιο συγκεκριμένα συνίσταται περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον παραμονή, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.

Δείτε επίσης