Της Jolanta Burke, The Conversation.
Βρείτε χαρά στα μικρά πράγματα. Αυτή η λαϊκή συμβουλή υπάρχει εδώ και αιώνες και είναι κάτι που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να ζήσουμε. Υπάρχει όμως πραγματικά κάποιο όφελος από αυτή την πρακτική; Σύμφωνα με έρευνες, ναι, υπάρχει όφελος στο να απολαμβάνετε φευγαλέες στιγμές χαράς -γνωστές και ως «μικροχαρές».
Είτε απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ, κάνετε μια πράξη καλοσύνης είτε απολαμβάνετε ένα αστείο βίντεο, το να βρίσκετε χαρά στα μικρά πράγματα όχι μόνο έχει πολλά προσωρινά οφέλη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να είναι μια επένδυση στη μακροπρόθεσμη ευημερία.
Σε φυσιολογικό επίπεδο, η ενασχόληση με μικροχαρές μπορεί να βελτιώσει τον τόνο του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι υπεύθυνο για το σύστημα αυτόματου πιλότου του σώματός μας, το οποίο ρυθμίζει τις διαδικασίες που δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε -όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή. Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται επίσης με τις διαταραχές της διάθεσης και του άγχους και τη ρύθμιση του στρες, επομένως όσο πιο διεγερμένο είναι τόσο καλύτερα μπορεί να είστε.
Σε κοινωνικό επίπεδο, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικό συντονισμό -μια στιγμιαία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ενισχύει την υγεία, αυξάνει τη διάρκεια ζωής και το νόημα της ζωής.
Η εμπειρία θετικών συναισθημάτων όχι μόνο ενισχύει τη στιγμιαία ευτυχία, αλλά μας βοηθά επίσης να αναπτύξουμε ιδιότητες όπως η αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την αγωνία και την κακή ψυχική υγεία στο μέλλον.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για το πόσες μικροχαρές πρέπει να βιώνουμε καθημερινά για να βλέπουμε αυτού του είδους τα οφέλη. Ορισμένες μελέτες προτείνουν έναν μαγικό αριθμό: πέντε θετικά συναισθήματα ανά ένα αρνητικό συναίσθημα για βέλτιστη ευημερίας. Έτσι, για κάθε αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε σε μια μέρα (όπως λύπη, θυμός και απογοήτευση), θα πρέπει να έχετε πέντε θετικά συναισθήματα (όπως χαρά, ελπίδα ή αισιοδοξία) για να ισορροπήσετε τα πράγματα και να ζήσετε μια καλή ζωή. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτήν την αναλογία -με ορισμένους να επικρίνουν τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη αυτής της σύστασης. Οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να συμφωνούν ότι όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βιώνετε την ημέρα, τόσο το καλύτερο.
Η “αγκαλιά” των μικροχαρών μπορεί πράγματι να χρησιμεύσει ως θεμελιώδης στρατηγική για τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας. Ακόμη και η ενασχόληση με λίγες καθημερινές μικροχαρές μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στη στιγμιαία ευτυχία, αλλά βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της αυτορρύθμισής μας -την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις παρορμήσεις προκειμένου να πετύχουμε έναν στόχο ή να δημιουργήσουμε μια συνήθεια.
Μην φοβάστε να “γιορτάσετε” ακόμη και φευγαλέες στιγμές χαράς.
Η καλύτερη αυτορρύθμιση έχει κυματικές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές της ζωής μας -όπως η πρόληψη του εθισμού ή των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (συμπεριλαμβανομένης της αναβλητικότητας, της κατηγορηματικότητας και της τελειομανίας). Το να βρίσκετε χρόνο για να κάνετε μικρές, προσωπικές εργασίες, όπως η δημιουργία λιστών, η παρακολούθηση ημερήσιων προϋπολογισμών και ακόμη και μια καθημερινή εργασία βελτίωσης της στάσης του σώματός σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτορρύθμισή σας και να αποτρέψετε τις αποτυχίες.
Εάν θέλετε να δείτε εάν η εξάσκηση των μικροχαρών θα σας ωφελήσει, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Πρώτον, η έρευνα δείχνει ότι η γενετική ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να επωφεληθούν από τις μικροχαρές από άλλους. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους μπορεί να ωφεληθούν δυσανάλογα από την ενασχόληση με θετικές δραστηριότητες, όπως οι μικροχαρές. Έτσι, εάν είστε κάποιος που τείνει να έχει πλήρη επίγνωση των λεπτοτήτων γύρω του ή να είστε βαθιά συναισθηματικοί όταν ασχολείστε με την τέχνη ή τη μουσική, μπορεί να βρείτε ότι οι μικροχαρές είναι πολύ αποτελεσματικές για την ευημερία σας.
Μια άλλη βασική πτυχή των μικροχαρών είναι το γεγονός ότι επικεντρώνονται στην καλλιέργεια στιγμών καθαρής χαράς -όχι στην ευτυχία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μελέτες έχουν βρει ότι η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένη ευημερία και αυξημένη μοναξιά. Ενώ η ευτυχία είναι μια κατάσταση που οι άνθρωποι στοχεύουν να επιτύχουν, η χαρά περιλαμβάνει διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ευτυχία. Ο εορτασμός των φευγαλέων στιγμών χαράς μπορεί να είναι καλός επειδή αυτές οι στιγμές υπερασπίζονται το ταξίδι να εμφυσήσουμε τη ζωή μας μεγαλύτερη απόλαυση και να εστιάσουμε στην προτεραιότητα της θετικότητας -αντί να εστιάζουμε στο αν είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκηθείτε στο να βρίσκετε χαρά στα μικρά πράγματα:
Αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Προσπαθείτε να προσθέσετε μια 10λεπτη έκρηξη χαράς στην κανονική σας πρωινή, απογευματινή ή βραδινή ρουτίνα, η οποία μπορεί να σας δώσει μια στιγμή απόλαυσης που θα περιμένετε με ανυπομονησία. Για παράδειγμα, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Φροντίστε για στιγμές χιούμορ. Το χιούμορ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρίσκετε χαρά κάθε μέρα. Αλλά αν δυσκολεύεστε να δείτε χαρά στη μέρα σας, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς ο αγαπημένος σας κωμικός μπορεί να ερμηνεύσει ξεκαρδιστικά τα γεγονότα της ημέρας σας.
Να είστε αυθόρμητοι. Προκαλέστε τη ρουτίνα σας εισάγοντας τον αυθορμητισμό στη μέρα σας -ακόμα κι αν είστε σχολαστικός προγραμματιστής. Αγκαλιάστε το απροσδόκητο έστω και για ένα αναζωογονητικό διάλειμμα πέντε λεπτών για να καλέσετε έναν φίλο με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό.
Επιδιώξτε στιγμές σύνδεσης και κοινών γέλιων με αγνώστους, γείτονες ή γνωστούς. Η ενίσχυση αυτών των κοινωνικών δεσμών μπορεί να προσθέσει χαρά στη μέρα σας.
Σταματήστε και εκτιμήστε. Το να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να απολαύσετε την απλή πράξη του να είστε ζωντανοί όλη την ημέρα σας μπορεί να φέρει μια ανανεωμένη αίσθηση προσοχής και ευγνωμοσύνης που καταλήγουν σε χαρά. Για παράδειγμα, ακούστε τα πουλιά να τραγουδούν ή επιτρέψτε στον εαυτό σας να γελάσει όπως θέλει όταν κάποιος λέει κάτι αστείο.
Η ενασχόληση με μικρές στιγμές χαράς καθημερινά έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη ευημερία για πολλούς -αν και για μερικούς ο αντίκτυπος αυτών θα είναι λίγο διαφορετικός από ό,τι για άλλους.