Τα φυλλώδη λαχανικά είναι καλύτερα από τις στοματικές πλύσεις

Των Mia Cousins Burleigh και Siobhan Paula Moran, The Conversation.

Πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχει ουλίτιδα. Οι τυπικές θεραπείες περιλαμβάνουν στοματικό διάλυμα και σε σοβαρές περιπτώσεις αντιβιοτικά. Αυτές οι θεραπείες έχουν παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι μόρια που ονομάζεται νιτρικά άλατα και βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν λιγότερες παρενέργειες και προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για τη στοματική υγεία. Και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των παθήσεων του στόματος.

Το ανεπαρκές βούρτσισμα ή νήμα οδηγεί στη συσσώρευση οδοντικής πλάκας, ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων, στην επιφάνεια των δοντιών στη γραμμή των ούλων. Η πλάκα προκαλεί τερηδόνα και ασθένεια των ούλων. Τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα, η ξηροστομία και το κάπνισμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κακή αναπνοή, τη φθορά των δοντιών και τις μολύνσεις των ούλων.

Οι δύο κύριοι τύποι στοματικής ασθένειας είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και αιμορραγία των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι μια πιο προχωρημένη μορφή ουλίτιδας, που προκαλεί βλάβη στους μαλακούς ιστούς και στα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί επομένως να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και, όταν βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη συστηματικών διαταραχών όπως καρδιαγγειακή νόσο, άνοια, διαβήτης και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα φυλλώδη πράσινα μπορεί να είναι το μυστικό

Τα φυλλώδη λαχανικά και τα λαχανικά με ρίζες είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά -και δεν είναι μυστικό ότι μια διατροφή που αποτελείται από αυτά τα λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία των φυλλωδών λαχανικών οφείλονται εν μέρει στο ότι το σπανάκι, το μαρούλι και τα παντζάρια είναι γεμάτα νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να αναχθούν σε μονοξείδιο του αζώτου από βακτήρια που μειώνουν τα νιτρικά μέσα στο στόμα.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την απόδοση της άσκησης. Ωστόσο, στο στόμα, βοηθά στην πρόληψη της υπερανάπτυξης κακών βακτηρίων και μειώνει την οξύτητα του στόματος, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας για τα νιτρικά άλατα και τη στοματική υγεία, εξετάστηκαν ανταγωνιστικοί αθλητές. Οι αθλητές είναι επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων λόγω της υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων -μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους ιστούς των ούλων- στρες και ξηροστομία από τη δύσκολη αναπνοή κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η μελέτη έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού (που περιέχει περίπου 12 mg νιτρικών αλάτων) προστατεύει τα δόντια τους από τα όξινα αθλητικά ποτά και τζελ υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης -υποδηλώνοντας ότι τα νιτρικά άλατα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρεβιοτικό από τους αθλητές για τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Τα νιτρικά άλατα προσφέρουν πολλές υποσχέσεις ως πρεβιοτικό στοματικής υγείας. Η καλή στοματική υγιεινή και μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές σώμα, ένα ζωντανό χαμόγελο και ούλα απαλλαγμένα από ασθένειες. Αυτά είναι καλά νέα για όσους κινδυνεύουν από επιδείνωση της στοματικής υγείας, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Τα αντισηπτικά στοματικά είναι διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη και χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της οδοντικής πλάκας και της νόσου των ούλων. Δυστυχώς, αυτά τα στοματικά διαλύματα αποτελούν μια λανθασμένη προσέγγιση για τη στοματική υγεία, καθώς απομακρύνουν αδιακρίτως τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια και αυξάνουν την οξύτητα του στόματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Ανησυχητικά, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να συμβάλει στην μικροβιακή αντοχή. Ανθεκτικότητα εμφανίζεται όταν βακτήρια και μύκητες επιβιώνουν από τις επιδράσεις ενός ή περισσότερων αντιμικροβιακών φαρμάκων λόγω της επανειλημμένης έκθεσης σε αυτές τις θεραπείες. Η μικροβιακή αντοχή είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, που προβλέπεται να προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μέχρι το έτος 2050.

Αντίθετα, τα νιτρικά της διατροφής είναι πιο στοχευμένα. Τα νιτρικά άλατα εξαλείφουν τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες, μειώνουν την οξύτητα του στόματος και δημιουργούν ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα -όλους τους μικροοργανισμούς στο στόμα. Το νιτρικό άλας προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες ως πρεβιοτικό στοματικής υγείας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου ή τον περιορισμό της.

Πόσα πράσινα;

Πόσα λοιπόν φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά; Κατά γενικό κανόνα, μια γενναιόδωρη βοήθεια από σπανάκι, λάχανο ή παντζάρι κατά τη διάρκεια των γευμάτων περιέχει περίπου 6-10 mmol νιτρικών αλάτων και προσφέρει άμεσα οφέλη στην υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία δειγμάτων πλάκας από ασθενείς με περιοδοντική νόσο με 6,5 mmol νιτρικών αύξησε τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηρίων και μείωσε την οξύτητα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση χυμού μαρουλιού για δύο εβδομάδες μείωσε τη φλεγμονή των ούλων και αύξησε τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηρίων σε ασθενείς με ουλίτιδα.

Αυξανόμενες αποδείξεις υποδηλώνουν ότι τα νιτρικά άλατα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στοματικής υγείας. Το τρίψιμο μιας μερίδας λαχανικών την ώρα των γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων του στόματος και να διατηρεί το στόμα φρέσκο και υγιές.

Δείτε επίσης