Οι βαριές περίοδοι μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία

Των Suzannah Williams και Tomi Adeniran, The Conversation.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν αν η περίοδός τους είναι ή όχι «φυσιολογική». Δεν είναι περίεργο αυτό, αφού όχι μόνο κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, αλλά το στίγμα εξακολουθεί να εμποδίζει πολλές γυναίκες από το να κάνουν ερωτήσεις ή να συζητήσουν τι περνούν κάθε μήνα με φίλους και οικογένεια.

Αλλά υπάρχει πράγματι η υπερβολική αιμορραγία. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών βιώνουν μια κλινική κατάσταση γνωστή ως μηνορραγία -που ονομάζεται επίσης βαριά αιμορραγία της περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν η έμμηνος ρύση είναι ασυνήθιστα βαριά ή παρατεταμένη.

Τι μετράει ως βαριά περίοδος;

Συνήθως, κατά τη διάρκεια μιας «κανονικής» περιόδου, χάνονται 70-80 ml υγρών (το ισοδύναμο περίπου δύο διπλών εσπρέσο). Το 50% των υγρών που χάνονται είναι αίμα. Αλλά οι γυναίκες με βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία μπορεί να χάσουν περίπου 160-400 ml υγρών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας είναι: αιμορραγία από ταμπόν κάθε μία έως δύο ώρες, περίοδος που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες και θρόμβοι αίματος μεγαλύτεροι από 2-2,5 εκατοστά.

Πολλές γυναίκες υποθέτουν ότι η περίοδός τους είναι «φυσιολογική». Αυτή δεν είναι μια καλή υπόθεση γιατί μερικές φορές είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος -όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση ή πυελική λοίμωξη ή αιμορραγικές ασθένειες. Μια πρόσφατα τοποθετημένη ενδομήτρια συσκευή (IUD: intrauterine device) μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινά βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών με βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία παρουσιάζουν μακροχρόνια σιδηροπενική αναιμία. Όταν έχετε έμμηνο ρύση, χάνετε ερυθρά αιμοσφαίρια -τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Εάν έχετε έντονη αιμορραγία κάθε μήνα, χάνετε περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό. Η αναιμία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να αναπτυχθεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινή σας ζωή.

Ενώ το χλωμό δέρμα ή τα χείλη είναι ενδεικτικά φυσικά σημάδια, ένα άτομο με αναιμία μπορεί επίσης να αισθάνεται πιο κουρασμένο από το συνηθισμένο, ευερέθιστο, ζαλισμένο, σύγχυση ή ακόμη και κατάθλιψη. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, ομίχλη εγκεφάλου, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και απώλεια βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε για τις βαριές περιόδους;

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό σας, επομένως είναι σημαντικό να μην την αναβάλλετε.

Το να πηγαίνετε στα ραντεβού σας οπλισμένες με πληροφορίες είναι πάντα χρήσιμο. Για παράδειγμα, είναι καλό να έχετε μια ιδέα για τη συνηθισμένη σας απώλεια αίματος είτε χρησιμοποιώντας κύπελλα εμμήνου ρύσεως για να μετρήσετε τον όγκο είτε παρακολουθώντας πόσα είδη υγιεινής χρησιμοποιείτε σε κάθε κύκλο.

Η τήρηση ενός ημερολογίου εμμήνου ρύσεως ή η χρήση μιας εφαρμογής παρακολούθησης μπορεί να βοηθήσει, καθώς και να γνωρίζετε εάν η πάθηση εμφανίζεται στην οικογένεια. Εάν δεν το έχετε κάνει αυτό, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει να παρακολουθήσετε αυτά τα πράγματα για μερικούς μήνες πριν σας διαγνώσει.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα που μειώνουν την επίδραση της έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας -συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού ή του τρανεξαμικού οξέος (το οποίο ελέγχει την αιμορραγία και βοηθά τους θρόμβους του αίματος). Μπορεί επίσης να χρειαστούν χειρουργικές επιλογές εάν η κατάσταση προκαλείται από άλλο πρόβλημα, όπως τα ινομυώματα.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τα συμπτώματά σας, ειδικά το πώς αισθάνεστε πριν και μετά την περίοδό σας. Πολλές κοινές παθήσεις, όπως το άγχος, ο βήχας, η γρίπη και οι τροφικές αλλεργίες, έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα με την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσετε από το γιατρό σας μια εξέταση αίματος, η οποία θα δείξει αν έχετε αναιμία ή όχι.

Εάν έχετε διαγνωστεί με αναιμία, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν συμπληρώματα σιδήρου για να βοηθήσουν το σώμα σας να δημιουργήσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο -όπως κόκκινο κρέας, ρεβίθια, φασόλια, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς- μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνετε βοήθεια

Όπως γνωρίζουν πολλές γυναίκες με βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος για να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να σημαίνει χρόνια περιττής ταλαιπωρίας, με την πάθηση να επηρεάζει τα πάντα από την προσωπική ζωή, τη φοίτηση στο σχολείο, τη συμμετοχή σε αθλήματα, ακόμη και τη δουλειά. Όσες γυναίκες εμφανίζουν αναιμία, θα βιώσουν ακόμη περισσότερες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με την υγεία των γυναικών. Όχι μόνο αυτό σημαίνει ότι μιλάμε περισσότερο για το τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό όταν πρόκειται για περιόδους, σημαίνει επίσης ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα αυτής της πάθησης -και τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν. Η πιο ανοιχτή συζήτηση και η ευαισθητοποίηση μπορούν να βοηθήσουν περισσότερες γυναίκες να λάβουν βοήθεια και θεραπεία συντομότερα.

Δείτε επίσης