Μπορεί ο ιός RSV να βλάψει το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη;

Η σοβαρή ασθένεια νεογνών που εκτέθηκαν στον ιό RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν το μητρικό εμβόλιο RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προστασία της εγκύου και του εμβρύου από σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.

Τους τελευταίους χειμερινούς μήνες τα κρούσματα RSV ήταν αυξημένα σε αρκετές χώρες. Οι έγκυες μπορεί να ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτή την αύξηση των κρουσμάτων και για το εάν η προσβολή από RSV θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους.

Διάφορα εμβόλια συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προστασία μιας εγκύου και του αναπτυσσόμενου εμβρύου από σοβαρές ασθένειες. Για παράδειγμα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστά το εμβόλιο Tdap για προστασία από τον κοκκύτη, ενώ τα εμβόλια για την COVID-19 και τη γρίπη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

Συνιστάται επίσης στις έγκυες να λάβουν το μητρικό εμβόλιο Abrysvo για τον ιό RSV κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου για να προστατεύσουν το νεογνό τους από σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη στους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι μια κοινή αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον RSV μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ορισμένα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μικρά παιδιά και έγκυες, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από τον ιό. Αν και σπάνια, η μόλυνση από RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος από τον RSV ενώ είτε έγκυος;

Ο επιπολασμός των εγκύων που προσβάλλονται από τον RSV δεν είναι καλά τεκμηριωμένος. Oρισμένες έρευνες εκτιμούν ότι μεταξύ 10-13% των εγκύων μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.

Eάν μια έγκυος προσβληθεί από RSV, τα αντισώματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να περάσουν διαπλακουντιακά στο έμβρυο και να μειώσουν τον κίνδυνο RSV στα βρέφη μόλις γεννηθούν. Είναι επίσης δυνατή η κατακόρυφη μετάδοση της λοίμωξης από RSV μέσω του πλακούντα στο έμβρυο που ενδεχομένως οδηγεί σε κακή έκβαση, όπως πρόωρο τοκετό ή νεογνική αναπνευστική δυσχέρεια μετά τη γέννηση. Μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν δυσκολίες στην αναπνοή μετά τη γέννησή τους. Δεν αναφέρθηκαν αποβολές λόγω έκθεσης στον ιό. Ωστόσο, τέτοιες επιπλοκές είναι σπάνιες, ειδικά μεταξύ εγκύων που ανοσοποιούνται κατά του ιού.

Συνήθως ο RSV δεν είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Ο λόγος να χορηγούνται εμβόλια RSV σε έγκυες γυναίκες είναι ώστε τα αντισώματα που παράγονται μετά τη λήψη του εμβολίου να διασχίσουν τον πλακούντα και να προσφέρουν προστασία στο νεογέννητο και στη βρεφική περίοδο -για έξι μήνες. Η μόλυνση από RSV στη μητέρα είναι τις περισσότερες περιπτώσεις ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Γενικότερα οι λοιμώξεις από RSV δεν είναι συνήθως σοβαρές σε νεαρούς, κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες.

Σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες, ωστόσο, ο RSV μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πνευμονία ή νοσηλεία, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως το άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις.

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο;

Στο βόρειο ημισφαιριο, η περίοδος του RSV διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, αλλά οι ειδικοί συνιστούν το μητρικό εμβόλιο RSV όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί προηγουμένως από τον ιό. Το εμβόλιο RSV χορηγείται σε εγκύους μεταξύ 32-36 εβδομάδων κύησης για την προστασία των νεογνών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μια άλλη θεραπεία που δεν είναι εμβόλιο είναι το Beyfotus (nirsevimab) -πρόκειται για θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγείται σε νεογνά έως 8 μηνών.

Έως και 80.000 βρέφη στις ΗΠΑ μπορούν να μολυνθούν με RSV ετησίως απαιτώντας νοσηλεία και περίπου 100–300 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο. Όπως με κάθε εμβόλιο, ωστόσο, το μητρικό εμβόλιο RSV δεν εγγυάται πλήρη προστασία για μια έγκυο γυναίκα ή ένα βρέφος μόλις γεννηθεί -προστατεύει μόνο από σοβαρές ασθένειες. Το Abrysvo μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού στο βρέφος κατά 70-90%. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ενός βρέφους από μόλυνση από RSV κατά 57% στους πρώτους 6 μήνες μετά τη γέννηση. Παρόμοια με τα εμβόλια που προσφέρουν προστασία από αναπνευστικές ασθένειες όπως για COVID-19 και γρίπη, το μητρικό εμβόλιο RSV προστατεύει από σοβαρές ασθένειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι δεν θα κολλήσετε τον ιό.

Ο RSV μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων αέρα ή απευθείας επαφής με άτομα που έχουν τον ιό. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης με το σωστό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας για πρόσθετο επίπεδο προστασίας. Ως επιπλέον προφύλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε ή να περιορίσετε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν πιθανά συμπτώματα RSV που μοιάζουν με ήπιο κρυολόγημα, όπως: συμφόρηση, καταρροή, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο.

Εάν μια έγκυος προσβληθεί από RSV, το πιθανότερο δεν είναι ο ιός να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο έμβρυο ή σε ένα νεογέννητο βρέφος μετά τη γέννηση, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης και αναπνευστικής δυσχέρειας μεταξύ των νεογνών που εκτίθενται στον RSV στη μήτρα, αν και πάλι αυτές οι επιπλοκές δεν είναι συχνές.

Εν τέλει, το CDC και άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του RSV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προστασία της μητέρας και του παιδιού από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού από τον ιό. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα εμβόλιο για τον RSV, το Abrysvo, έχει εγκριθεί για χρήση σε έγκυες κατά το τρίτο τρίμηνο.

Δείτε επίσης