Συμπλήρωμα φυτικών ινών βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Θα μπορούσαν τα μικρόβια στο έντερό μας να κρατούν το κλειδί για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης στον γηράσκον πληθυσμό; Σε μόλις 12 εβδομάδες, ένα καθημερινό συμπλήρωμα φυτικών ινών βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε διδύμους ηλικίας άνω των 65 ετών. H μελέτη έδειξε ότι αυτό το απλό και φθηνό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στα τεστ μνήμης που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό πρώιμων σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν παγκοσμίως, ο επιπολασμός καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των μυών, αυξάνεται, επομένως χρειάζονται καινοτόμοι τρόποι αντιμετώπισης.

Ο αριθμός των μελετών του μικροβιώματος του εντέρου έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της ανεξερεύνητης πτυχής της ανθρώπινης υγείας. Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί και να αλλάξει χρησιμοποιώντας ένα πρεβιοτικό συμπλήρωμα. Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες που ενθαρρύνουν τα υγιή βακτήρια να ανθίσουν στο έντερο. Είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα για αγορά.

Σε αυτή τη μελέτη, στόχος ήταν η ποικιλόμορφη κοινότητα των μικροοργανισμών που κατοικούν στα έντερά μας, χρησιμοποιώντας δύο φθηνά, εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα φυτικών ινών, την ινουλίνη και το FOS (fructose oligosaccharides). Η μελέτη περιλάμβανε 36 διδύμους με τον ένα δίδυμο να λαμβάνει εικονικό φάρμακο και τον άλλο συμπλήρωμα πρεβιοτικών. Αυτά λαμβάνονταν κάθε μέρα για τρεις μήνες και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν γνώριζε τι λάμβανε -με άλλα λόγια, η μελέτη ήταν «τυφλή». Για τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης ασκήσεις αντίστασης και έπαιρναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσεων, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και διαδικτυακών τεστ μνήμης και σκέψης.

Ωφέλιμα βακτήρια

Όταν οι ερευνητές τέσταραν τα δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων, βρήκαν ότι το συμπλήρωμα των φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν τα ωφέλιμα βακτήρια, όπως το Bifidobacterium. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, όμως η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φυτικών ινών απέδωσε καλύτερα σε τεστ αξιολόγησης μνήμης και σκέψης, συμπεριλαμβανομένου του Paired Associates Learning Test. Αυτό το τεστ είναι σε θέση να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι έλαβαν το πρεβιοτικό είχαν τα μισά λάθη σε αυτό το τεστ, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Το θετικό αποτέλεσμα υπήρξε σε μόλις 12 εβδομάδες και οι ερευνητές είπαν ότι ελπίζουν να γίνει καλύτερα κατανοητή η σχέση εντέρου-εγκεφάλου, κάτι που θα ξεκλειδώσει νέες προσεγγίσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η στόχευση των βακτηρίων του εντέρου με απλές παρεμβάσεις μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη λειτουργία.

Δείτε επίσης