Εγκυμοσύνη: Πόσο βάρος πρέπει να πάρετε;

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός ατόμου που συγκεκριμένα γεγονότα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μελλοντική του υγεία. Η εγκυμοσύνη είναι μια από εκείνες τις περιόδους –όταν συμβαίνουν μεγάλες και δραματικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος μιας γυναίκας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βασικό στοιχείο μιας υγιούς εγκυμοσύνης είναι η κατάλληλη αύξηση βάρους. Η μητρική παχυσαρκία πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, αυξημένο βάρος γέννησης και προβλήματα με τον τοκετό. Θεωρείται ότι το 20% των εγκύων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παχύσαρκες και λόγω του τρέχοντος παχυσαρκικού περιβάλλοντος είναι πιθανό αυτό το ποσοστό να αυξηθεί. Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τα βρέφη να έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν παιδική παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη. Για τη μητέρα υπάρχει επίσης ο κίνδυνος προεκλαμψίας, αποβολής και διαβήτη κύησης.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες παίρνουν βάρος καθώς το μωρό μεγαλώνει. Αυτό είναι φυσιολογικό και απαραίτητο. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία για τις μητέρες και τα παιδιά τους. Πώς λοιπόν αποκτάτε τη σωστή ισορροπία;

Η συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη βασίζεται στο σωματικό βάρος και στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη. Εάν ο ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη είναι:

  • λιγότερο από 18,5, στοχεύστε να κερδίσετε μεταξύ 12,5 και 18 κιλά,
  • 18,5 έως 25, στοχεύστε να κερδίσετε 11,5 έως 16 κιλά,
  • 25 έως 30, στοχεύστε να κερδίσετε 7 έως 11,5 κιλά,
  • 30 ή περισσότερα, στοχεύστε να κερδίσετε μόλις 5 έως 9 κιλά.

Η μεγαλύτερη αύξηση βάρους εμφανίζεται από την εβδομάδα 13 και μετά. Για ορισμένες γυναίκες, το σωματικό βάρος δεν θα αλλάξει πολύ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν πρωινή (μεσημέρι και νύχτα) ναυτία.

Οι συστάσεις αύξησης βάρους είναι υψηλότερες για όσους έχουν δίδυμα, με το εύρος στόχος να εξαρτάται από τον ΔΜΣ της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη:

  • 18,5-24,9 (αύξηση βάρους: 17-25 κιλά),
  • 25-29,9 (αύξηση βάρους: 14-23 κιλά),
  • πάνω από 30 (αύξηση βάρους: 11-19 κιλά).

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο εγκυμοσύνες διαπίστωσε ότι οι μισές γυναίκες πήραν πάρα πολύ βάρος. Ακόμη και οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη με υγιές βάρος (όσες έχουν ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9) συνήθως κέρδισαν πάρα πολύ βάρος. Μια μελέτη σε γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η υπερβολική αύξηση βάρους ήταν πιο συχνή μεταξύ των γυναικών που έκαναν το πρώτο τους μωρό.

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μητέρας. Η υπερβολική αύξηση βάρους έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, υψηλή αρτηριακή πίεση και επιπλοκές κατά τη γέννηση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του μωρού τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μελλοντικά. Σε μια ανασκόπηση ενός εκατομμυρίου εγκυμοσυνών, οι μητέρες που πήραν πάρα πολύ βάρος στην εγκυμοσύνη τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μωρά με υψηλό βάρος γέννησης σε σύγκριση με άλλες μητέρες. Τα παιδιά των μητέρων που πήραν πάρα πολύ βάρος διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα ως παιδιά ή ενήλικες.

Η υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους μετά τη γέννηση του μωρού. Οι γυναίκες που πήραν περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο διατήρησαν, κατά μέσο όρο, επιπλέον 4 κιλά έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το επιπλέον βάρος μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη. Η μη απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών μετά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον.

Η τρέχουσα διατροφική τιμή αναφοράς για μια έγκυο γυναίκα είναι να καταναλώνει επιπλέον 200 θερμίδες την ημέρα μόνο στο τρίτο τρίμηνο. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να διατηρηθεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου. Ο μύθος ότι οι έγκυες γυναίκες «τρώνε για δύο» τις ενθαρρύνει να αισθάνονται ότι μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν. Οι σωστές πληροφορίες σχετικά με το πόσο και τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να μην φτάνουν σε πολλές γυναίκες –δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και των αγέννητων μωρών τους.

Το να μην παίρνετε αρκετό βάρος στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα. Η αύξηση του βάρους κάτω από τις συστάσεις σχετίζεται με την απόκτηση μωρού που είναι μικρό για την ηλικία κύησης ή με πρόωρο τοκετό. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μην προσπαθούν να χάσουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δίαιτα ή ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή του. Οι γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετό βάρος και δεν καταναλώνουν αρκετές θερμίδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά που γεννιούνται κάτω από 2,5 κιλά έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και αυτά που το κάνουν έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων υγείας.

Το βάρος μετά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες βομβαρδίζονται συχνά με αντιφατικές συμβουλές μετά τον τοκετό -από επαγγελματίες υγείας, οικογένεια, φίλους και άλλες νέες μαμάδες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης- σχετικά με το πώς να αλλάξουν το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μερικές από αυτές τις συμβουλές βασίζονται σε στοιχεία και επικεντρώνονται στην κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών τροφών και στην τακτική άσκηση, αλλά ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε δίαιτες μόδας, μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς και ξεπερασμένες πληροφορίες. Υπάρχει επίσης ένας συνεχής καταιγισμός ιστοριών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διασημότητες που χάνουν γρήγορα βάρος μετά τον τοκετό.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα μετά τον τοκετό είναι ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν το σχήμα του σώματος πριν από την εγκυμοσύνη με την ίδια προσπάθεια που θα έκαναν όταν αναρρώνουν από μια ασθένεια. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν αφύσικες και ανθυγιεινές.

Οι «υποδειγματικές γυναίκες», όπως οι διασημότητες, «επιστρέφουν» στο σχήμα τους πριν από την εγκυμοσύνη, συχνά μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Και ενώ οι celebrities «έπαιξαν» για να ανακτήσουν το σώμα τους, τα περιοδικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να δημοσιεύσουν τις πρώτες φωτογραφίες του «νέου», «βελτιωμένου» κορμιού της διασημότητας μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό περιλάμβανε συμβουλές σχετικά με το να φοράτε εσώρουχα που διαμορφώνουν το σώμα και σουτιέν που ανυψώνουν για να ανακτήσουν τη σιλουέτα τους.

Η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη είναι συνήθως περίοδος μεγάλης χαράς και ευτυχίας, αλλά η έλλειψη ύπνου και τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα –όπως η οσφυαλγία, η ακράτεια ούρων και κοπράνων, η κατάθλιψη και η κόπωση– καθιστούν αυτή την περίοδο μια τεράστια πρόκληση.

Αυτές οι μη ρεαλιστικές ιστορίες ανάκαμψης από την εγκυμοσύνη δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στις γυναίκες να χάσουν βάρος γρήγορα, μέσω κάποιας δίαιτας μόδας και υπερβολικής άσκησης. Και δεν είναι χρήσιμα για μια κοινότητα που προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ μιας εμμονής με την λεπτότητα και μιας επιδημίας παχυσαρκίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το θηλασμό ως την καλύτερη πηγή διατροφής για τα βρέφη. Οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες, λοιμώξεις και παχυσαρκία.

Μια θρεπτική διατροφή είναι σημαντική για την υγεία και τα επίπεδα ενέργειας μιας γυναίκας που θηλάζει. Αλλά αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διατροφή έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Ακόμη και σε χώρες όπου η τροφή είναι σπάνια, οι μητέρες μπορούν να θηλάζουν και τα μωρά τους ευδοκιμούν. Δεν απαιτείται μια «τέλεια» δίαιτα για τον θηλασμό».

Ο θηλασμός έχει από καιρό προωθηθεί ως χρήσιμο μέτρο απώλειας βάρους. Αλλά μια ανασκόπηση των στοιχείων δείχνει ότι αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην ισχύει. Τα στοιχεία από προοπτικές μελέτες πληθυσμού σε ανεπτυγμένες χώρες έδειξαν ότι η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό ήταν αμελητέα. Άλλοι παράγοντες, όπως το εισόδημα του νοικοκυριού, ο βασικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η εθνικότητα, η αύξηση βάρους κατά την κύηση και η πρόσληψη ενέργειας, είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανότητα των γυναικών να χάσουν βάρος μετά τη γέννηση.

Οι νέες μητέρες δεν θα πρέπει να βιάζονται να χάσουν το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι σημαντικό να επιτύχουν σταδιακά ένα υγιές βάρος.

Για πολλές γυναίκες 1-2 χρόνια μετά τη γέννηση είναι μια περίοδος που αρχίζουν να σκέφτονται να κάνουν άλλο μωρό. Η απώλεια βάρους μεταξύ των κυήσεων θα βοηθήσει στην πρόληψη της σταδιακής αύξησης βάρους σε σχέση με τις διαδοχικές εγκυμοσύνες και στην αποφυγή του κινδύνου επιπλοκών.

Οι έγκυες γυναίκες που είναι παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και προβλήματα με θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονες. Μπορεί να είναι δύσκολο για τις γυναίκες με ένα νέο μωρό να ασκηθούν καθημερινά, καθώς και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ύπνου και άλλες ανησυχίες για την υγεία τους.

Οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και επαγγελματίες υγείας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σίγουρα δεν χρειάζεται να βομβαρδιστούν με μη ρεαλιστικές ιστορίες σχετικά με το βάρος διασημοτήτων μετά τη γέννηση του μωρού.

Δείτε επίσης