Της Megan Lee, Academic Tutor and Lecturer, Southern Cross University, The Conversation.
Τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων άρχισαν να αυξάνονται δραματικά στη δυτική κοινωνία τη δεκαετία του 1980, λόγω της αύξησης της δημοτικότητας και της κατανάλωσης φαγητών υψηλής ενέργειας. Παράλληλα, εμφανίστηκε μια νέα τάση στη δίαιτα, με πολλούς να δοκιμάζουν νέους και συχνά ανεπιτυχείς τρόπους για να περιορίσουν την πρόσληψη τροφής και να χάσουν βάρος.
Δυστυχώς, η στέρηση των τροφών που απολαμβάνουμε και η άσκηση ως μορφή τιμωρίας δεν είναι μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση για την απώλεια βάρους. Συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σκαμπανεβάσματα του βάρους -απώλεια και μετά αύξηση- να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι το σώμα είναι βαρύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί επίσης να μας βάλει σε υψηλό κίνδυνο διαταραγμένων διατροφικών προτύπων όπως η νηστεία, η υπερφαγία, ο σκόπιμος εμετός, η χρήση καθαρτικών και η αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Με λίγα λόγια, συχνά η δίαιτα δεν λειτουργεί.
Δεδομένου ότι τα πλάνα δίαιτας είναι τις περισσότερες φορές ανεπιτυχή, εμφανίστηκε ένα κίνημα αντιδίαιτας από το γεγονός ότι η δίαιτα και ο περιορισμός της διατροφής μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, στην αποθήκευση λίπους και στην αλλαγή του σχήματος και του μεγέθους του σώματος.
Τα στυλ διατροφής που δεν ισοδυναμούν με δίαιτα, όπως η «διαισθητική διατροφή» και η «ενσυνείδητη διατροφή» υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός για να εξασφαλιστεί η καλή διατροφή και υγιές βάρος.
Οι τρόποι διατροφής που δεν κάνουν δίαιτα προωθούν ιδέες όπως:
- ακούγοντας το σώμα σας.
- τρώτε όταν είστε πεινασμένοι και σταματάτε όταν είστε χορτάτοι.
- τρώτε προσεκτικά χωρίς περισπασμούς όπως τηλεόραση και έξυπνα τηλέφωνα.
- ασκείστε καθημερινά για απόλαυση, όχι για τιμωρία.
- αποδοχή του φυσικού μεγέθους και σχήματος του σώματος.
- άρση των ενοχών για το φαγητό.
- τερματισμός οποιασδήποτε μορφής περιορισμού τροφίμων.
Το να είμαστε περισσότερο εναρμονισμένοι με τα εσωτερικά σημάδια του σώματος μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την εμμονική κατανάλωση τροφής και την επιβλαβή δίαιτα.
Η «φιλοσοφία σώματος-μυαλού» του στυλ διατροφής χωρίς δίαιτα δίνει αξία στην υγεία και την ενέργεια του σώματος και προωθεί μια απεριόριστη σχέση με το φαγητό που ενθαρρύνει την υγιή διαχείριση βάρους και τη θετική αυτοεκτίμηση.
Οι τρόποι διατροφής που δεν συνιστούν δίαιτα μετατοπίζουν την εστίαση από τη διαχείριση του βάρους στην προαγωγή της υγείας. Αυτό ενθαρρύνει την αποδοχή του σώματος σε αντίθεση με την κοινή πτυχή της σωματικής δυσαρέσκειας της περιοριστικής δίαιτας.
Η αποδοχή του σώματος βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, την ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος και τη σωματική και ψυχολογική ευεξία.
Τα άτομα που δεν κάνουν δίαιτα αποδέχονται τον εαυτό τους και το σώμα τους για να φροντίσουν την υγεία τους.
Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στο γεγονός ότι όσοι έχουν ισχυρότερη αυτοεκτίμηση και υψηλότερη ψυχική ευεξία είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν θετικές διατροφικές συμπεριφορές.
Αυτά τα στυλ διατροφής επικεντρώνονται επίσης στην άσκηση ως κίνηση του σώματος για απόλαυση, αντί να επικεντρώνονται στις θερμίδες που καίγονται. Αντί να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η άσκηση μας βοηθάει να μας κάνει να νιώθουμε περισσότεροι ενεργοί Εμπιστευτείτε την πείνα σας και κάντε ειρήνη με το φαγητό.
Θετικές επιδράσεις των τρόπων διατροφής
Μια μελέτη που αξιολόγησε τη δίαιτα σε σχέση με τους τρόπους διατροφής που συνιστούν δίαιτα, διαπίστωσε ότι το δεύτερο μπορεί να είναι καλύτερο για τη σωματική και ψυχική υγεία. Όσοι ακολούθησαν τρόπους διατροφής που δεν συνιστούσαν δίαιτα ήταν πιο ικανοποιημένοι με το σώμα τους, απολάμβαναν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, είχαν καλύτερη αυτοεκτίμηση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να τρώνε συναισθηματικά, λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα, λιγότερες πιθανότητες να εσωτερικεύσουν το λεπτό ιδανικό που προωθείται στα μέσα ενημέρωσης και υψηλότερη συνολική ψυχολογική ευημερία.
Μια ανασκόπηση 24 μελετών σχετικά με τους τρόπους διατροφής χωρίς δίαιτα υποστήριξε αυτά τα ευρήματα. Βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της διαισθητικής διατροφής και της μείωσης των διατροφικών διαταραχών, μιας πιο θετικής εικόνας του σώματος και καλύτερης συναισθηματικής λειτουργίας.
Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τρώει τα φαγητά που απολαμβάνουμε χωρίς περιορισμούς και κινούμαστε για απόλαυση, δεν νιώθουμε πλέον να στερούμαστε τα απολαυστικά πράγματα της ζωής. Έτσι, μπορεί να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να λαχταρούμε θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο και το σώμα μας να επανέρχεται στο φυσικό του βάρος.
Η σημασία των τρόπων διατροφής που δεν συνιστούν δίαιτα είναι ότι παρέχουν μια πιο υγιεινή και βιώσιμη εναλλακτική λύση από τη δίαιτα, προωθώντας την ακρόαση του σώματός σας, αποδεχόμενοι το φυσικό του μέγεθος και σχήμα. Γίνεστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας, αφαιρώντας τις ενοχές που σας προκαλεί το φαγητό και τερματίζοντας την έχθρα με το φαγητό περιορίζοντας τροφές.
Με τη σειρά τους, οι τρόποι διατροφής που δεν κάνουν δίαιτα μπορούν να αυξήσουν τη σωματική και ψυχολογική ευεξία των ατόμων και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της δίαιτας. Μόλις σταματήσουμε να σκεφτόμαστε να χάσουμε βάρος και συμπεριφερόμαστε στην τροφή και στο σώμα μας με αγάπη για τον εαυτό μας, το σώμα μας μπορεί να είναι τότε σε θέση να αυτορυθμιστεί φυσικά και αυτό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.