Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται – Έκρηξη επενδύσεων στην Τρίπολη

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της χώρας και αυτό το μαρτυρούν οι συνεχείς επενδύσεις της. Ο κλάδος τρέχει με ρυθμούς start up και κάνει τις περισσότερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Για παράδειγμα, στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Τρίπολης είναι σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η DEMO προχωρά σε επενδύσεις που θα καλύπτουν το 35% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πενικιλινούχα και ογκολογικά φάρμακα, η Win Medica (συνδέεται με τον όμιλο της ELPEN), μετασχηματίζεται από εμπορική σε παραγωγική επιχείρηση και με τη νέα της μονάδα θα καλύπτει το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα και η Faran θα φτιάξει μια σύγχρονη, ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων προϊόντων και μελλοντικά βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις των τριών εταιρειών ξεκίνησαν από τα δικά τους εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης

Με τις νέες επενδύσεις θα μπορούν να καλυφθούν έως και κατά 75% οι φαρμακευτικές ανάγκες της χώρας, από το 60% που είναι σήμερα, κάτι που θα περιορίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν, επεσήμανε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη και αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε: «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουν στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στη καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ η DEMO θα συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».

Δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν το φάρμακο

Από πλευράς του, ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Win Medica, σημείωσε: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα». Η Win Medica, έχει ήδη συνάψει συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Μάριος Κάτσικας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Faran, αναφερόμενος στην επένδυση της εταιρείας στην Τρίπολη σημείωσε: «Πενταπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια, προχωρώντας στα επόμενα πλάνα μας. Θα φτιάξουμε μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν, αρχικά, γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων, μικρού όγκου, σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και παραγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση, προγραμματίζεται μελλοντικά, να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά». 

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως ανέφερε οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων. Τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό επενδυτικό κλάδο της οικονομίας με 45 εργοστάσια φαρμάκων, 27 ερευνητικά κέντρα και 11.500 εργαζόμενους, ενώ το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, 50 Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες λειτουργούν 45 εργοστάσια φαρμάκων, έχουν 27 ερευνητικά κέντρα και απασχολούν περισσότερους από 11.500 εργαζόμενους. Πρόκειται για προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης (γιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί κλπ) με αμοιβές άνω του 30% από τον κατώτατο μισθό και άνω του 50% τις άλλες μέσες αμοιβές.

Επάρκεια και αυτονομία

Μέχρι το 2030, οι μονάδες της Τρίπολης, θα μπορούν να καλύψουν σε ποσοστό 25% από 2% που είναι σήμερα, τις ανάγκες των ασθενών σε συγκεκριμένη ογκολογική θεραπεία, ενώ ένα σημαντικό μέρος της αμοξυκιλλίνης -μια αντιβιοτική ουσία που βρίσκεται σε έλλειψη σήμερα στην Ευρώπη- θα παράγεται επίσης στην Τρίπολη.

Να σημειωθεί ότι από το 2019, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωρά σε επενδύσεις-ρεκόρ, για τα τελευταία 30 χρόνια. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν ήδη ξεκλειδώσει» επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με τον νέο κύκλο προκήρυξης για τα έτη 2024-2025, αναμένεται να αυξηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς και της πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στη ΝΑ Ευρώπη, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή πολιτική φαρμάκου στοχεύει στον επαναπατρισμό της παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάρκεια και τελικά αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου. 

Δείτε επίσης