Αφρικανική σκόνη, αλλεργία στην γύρη και μπούκωμα κατά την άνοιξη

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση, συντελεί στην εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, κατακρατά τοξίνες, μικροοργανισμούς, ρύπους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα.

Κατά τη Άνοιξη, γύρη και  αφρικανική σκόνη επικάθονται στον βλεννογόνο της μύτης με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του. Με τα αλλεργιογόνα ή την αφρικανική σκόνη σε ευαίσθητα άτομα προκαλείται απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού αυτόνομου συστήματος, αλλεργικού τύπου ανοσολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, οίδημα ρινικού βλεννογόνου.

Ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί και μικρόβια που κυκλοφορούν κατά την Άνοιξη και έχουν ως πύλη εισόδου τη μύτη, επιδεινώνουν το πρόβλημα.  Ως αποτέλεσμα, το μπούκωμα, η απόφραξη της μύτης, ο πταρμός, η  ρινική έκκριση είναι συχνές κλινικές εκδηλώσεις κατά την εαρινή περίοδο.

Η πρόληψη γίνεται με  αποφυγή καπνού και έκθεσης σε γύρη και σκόνη, απομάκρυνση χαλιών χνουδωτών αντικειμένων, μοκετών που μαζεύουν σκόνη και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, χρήση αδιαπέραστων καλυμμάτων στα κρεβάτια κατά την διάρκεια της ημέρας και αφαίρεσή τους κατά τον ύπνο, άμεση αλλαγή ρούχων και υποδημάτων κατά την επιστροφή στο σπίτι, χρήση διπλών τζαμιών στα παράθυρα και αποφυγή ανοίγματός τους, χρήση επαρκώς συντηρημένων καλών κλιματιστικών συστημάτων, καθαρισμός της γούνας των κατοικιδίων ζώων μετά από έκθεση σε εξωτερικό περιβάλλον, αποφυγή πραγματοποίησης δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο (π.χ. κλάδεμα, κόψιμο χόρτων) ή χρήση γαντιών- μάσκας κατά της σκόνης και γύρης εάν αυτό δεν είναι εφικτό, καλό και συχνό πλύσιμο χεριών, τακτικό καθαρισμό μαλλιών σώματος.  

Ορισμένοι ασθενείς με έντονο πρόβλημα  πρέπει να λάβουν προφυλακτική αγωγή. Εάν το σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης είναι επίμονο ή παρατείνεται, η σωστή παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση και κλινική εμπειρία είναι επιβεβλημένη. Εξάλλου, κάθε ρινική συμφόρηση  δεν έχει ως αποκλειστικό αίτιο τις αλλεργίες της Άνοιξης, εαρινές αναπνευστικές ιώσεις ή την αφρικανική σκόνη.

Σπανιότεροι παθολογικοί παράγοντες είναι η ιγμορίτιδα, οι πολύποδες της μύτης, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένα καρκινώματα και όγκοι, ενδοκρινολογικές διαταραχές, φάρμακα κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Τα λάθη των αλλεργικών

Συνήθη λάθη που κάνετε εσείς που έχετε ευαισθησία στα αλλεργιογόνα της Άνοιξης και την αφρικανική σκόνη αυτή την περίοδο είναι:

  • Στεγνώνετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο αυτή την περίοδο. Κατά την τοποθέτηση των ρούχων στο μπαλκόνι σας αυτή την περίοδο, γύρη και αφρικανική σκόνη συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και στα σεντόνια σας και στη συνέχεια μέσω αυτών στον ευαίσθητο ρινικό βλεννογόνο σας. Είναι προτιμότερο αυτή την περίοδο, εάν είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία στη σκόνη, να στεγνώνετε τα ρούχα σε στεγνωτήριο ή σε εσωτερικό ευάερο και ευήλιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας θερμάστρα ή ανεμιστήρα. Με δεδομένο ότι κατά το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικό περιβάλλον αυξάνει η υγρασία των εσωτερικών χώρων μπορείτε να αποκαταστήσετε την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό αφυγραντήρα ή αφυγραντικά άλατα που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα. Χρησιμοποιήστε καλύμματα σε μαξιλάρια και κρεβάτια κατά την διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες καθαρά.
  • Κυκλοφορείτε ενώ υπάρχουν ρεύματα αέρα. Τα ρεύματα αέρα μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης και εαρινών αλλεργιογόνων, τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύονται στον ευαίσθητο βλεννογόνο σας. Είναι σώφρον να προγραμματίζετε τις εξόδους σας κατά την διάρκεια ημερών άπνοιας, συμβουλευμένοι την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας για γύρη και σκόνη. Αλλάξτε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.
  • Δεν διατηρείτε τις αποστάσεις σας. Ιοί και μικρόβια εξακολουθούν να μεταφέρονται αερογενώς, να προκαλούν φλεγμονές και ρινική συμφόρηση, προβλήματα τα οποία σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενδέχεται να εξελιχτούν σε σοβαρότερες καταστάσεις. Μεριμνήστε ώστε η απόστασή σας από άλλα άτομα να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας από ιούς, γύρη και σκόνη.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr http://iatreioamoschovaki.gr https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770.

Δείτε επίσης