Και οι άντρες έχουν ακράτεια ούρων – Πώς βοηθούν οι ασκήσεις Κέγκελ

Της Mischa Bongers, Sessional Lecturer, CQUniversity Australia, The Conversation.

Οι ασκήσεις Κέγκελ και το πυελικό έδαφος συνδέονται συνήθως με «γυναικείες δουλειές», όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση. Αλλά και οι άνδρες έχουν πυελικό έδαφος. Και ακριβώς όπως οι γυναίκες σε διάφορες περιόδους της ζωής τους, έτσι και οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση του πυελικού τους εδάφους για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας.

Περίπου το 30% των ανδρών που επισκέπτονται το γιατρό έχουν ακράτεια ούρων ή διαρροή ουροδόχου κύστης, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν το αναφέρει. Περίπου το 15% των ανδρών εμφανίζει επίσης ακράτεια κοπράνων ή διαρροή εντέρου αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνο για να αναζητήσει βοήθεια σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι μύες του πυελικού εδάφους εμπλέκονται επίσης στη σεξουαλική λειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περίπου το 10% των υγιών ανδρών και σχεδόν το 40% των ανδρών με χρόνιες παθήσεις υγείας και μπορεί να συσχετιστεί με προβλήματα του πυελικού εδάφους. Οι άνθρωποι μερικές φορές υποθέτουν ότι αυτά τα προβλήματα είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι αναπόφευκτο. Συχνά υπάρχει μεγάλη βελτίωση που πρέπει να επιτευχθεί με ορισμένες απλές στρατηγικές -συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του πυελικού εδάφους.

Συχνή η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους στους άνδρες

Αν και τα προβλήματα του πυελικού εδάφους είναι πιο κοινά στις γυναίκες, ένας στους οκτώ άνδρες έχει επίσης προβλήματα με το πυελικό έδαφος, την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.

Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που επενδύουν τη βάση της λεκάνης. Στους άνδρες, αυτό υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη αδένα και το έντερο. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας του πυρήνα, τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, καθώς και για τη στυτική λειτουργία και τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν ελάχιστο λόγο να σκέφτονται το πυελικό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, έως ότου κάτι πάει στραβά ιατρικά -οι γυναίκες τείνουν να μυούνται στις ασκήσεις πυελικού εδάφους πολύ νεότερες, στο πλαίσιο της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Παράγοντες κινδύνου για την ακράτεια ούρων και τα προβλήματα του πυελικού εδάφους στους άνδρες περιλαμβάνουν τη γήρανση, τα προβλήματα του προστάτη, την πυελική χειρουργική, τα προβλήματα του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα, τον χρόνιο βήχα, τη συχνή άρση βαρών και το υπερβολικό βάρος. Η μεγαλύτερη πηγή παραπομπών φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους για τους άνδρες τείνει να είναι στο πλαίσιο της χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη -ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει έως και το 15% των ανδρών. Αυτό συμβαίνει επειδή η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη αδένα (ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη βάση της κύστης) προκαλεί τραύμα στις κοντινές δομές και τα νεύρα που διατηρούν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και τη στυτική λειτουργία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η εκγύμναση του πυελικού εδάφους νωρίς (ξεκινώντας προεγχειρητικά) σημαίνει ότι οι μετεγχειρητικές παρενέργειες όπως η ακράτεια υποχωρούν πιο γρήγορα.

Πώς μπορούν οι άντρες να ασκήσουν το πυελικό τους έδαφος;

Για την εμπλοκή του πυελικού εδάφους, η αίσθηση θα πρέπει να είναι σαν συμπίεση, ανύψωση και χαλάρωση των μυών που τρέχουν μεταξύ του ηβικού οστού, της ουράς και των οστών. Ορισμένα δημοφιλή στοιχεία περιλαμβάνουν την οπτικοποίηση της διακοπή της ροής των ούρων (αλλά όχι στην πραγματικότητα) και όταν κάποιος κρατιέται όταν έχει αέρια. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μύες της κοιλιάς, των γλουτιαίων και των μηρών παραμένουν χαλαροί, με την αναπνοή να διατηρείται σε όλη τη διάρκεια.

Οι ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν σε οποιαδήποτε θέση και αν γίνονται σωστά, θα πρέπει να μπορούν να γίνονται ακόμα και όταν υπάρχουν άλλα άτομα τριγύρω -οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Αλλά είναι πολύ συνηθισμένο να φαίνεται δύσκολο να γίνουν οι ασκήσεις χωρίς κάποια προπόνηση.

Η συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους, μπορεί να είναι ευεργετική. Οι φυσικοθεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί στην υγεία των ανδρών και στις συνθήκες του πυελικού εδάφους διδάσκουν στους πελάτες τους πώς να εκτελούν σωστά τις ασκήσεις. Συχνά το κάνουν αυτό με συσκευές βιοανάδρασης, όπως η απεικόνιση υπερήχων σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των σωστών μυών προς χρήση και στη βελτίωση της τεχνικής. Δεν απαιτούν όλα τα προβλήματα του πυελικού εδάφους περισσότερη ενδυνάμωση. Η βέλτιστη μυϊκή λειτουργία απαιτεί καλή δύναμη, αλλά και σωστό συγχρονισμό, συντονισμό και χαλάρωση.

Ένα πολύ σφιχτό πυελικό έδαφος μπορεί να είναι προβληματικό, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, και μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα πυελικού ή γεννητικού πόνου, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ουροποιητικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και προβλημάτων του εντέρου.

Καλοί στόχοι είναι οι εξής: ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το πυελικό έδαφος 10 φορές σε 10 δευτερόλεπτα, κρατηθείτε δυνατά 10 δευτερόλεπτα, επαναλάβετε 10 φορές διατηρήστε ένα εύκολο κράτημα για 1 λεπτό. Ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής σάς κρατά στη βέλτιστη σωματική υγεία και σας βοηθά να αποφύγετε τραυματισμούς, ακόμα και αν δεν έχετε προβλήματα. Μια τακτική ρουτίνα εκγύμνασης του πυελικού εδάφους μπορεί να χρησιμεύσει για την καταπολέμηση της πιθανότητας δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και της στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, η βιβλιογραφία είναι σπάνια για προληπτική χρήση σε ασυμπτωματικούς άνδρες.

Το να γνωρίζετε πού βρίσκεται το πυελικό σας έδαφος και πώς να το ασκείτε σωστά, δεν μπορεί ποτέ να είναι κακό και η προπόνηση μπορεί να έχει μερικές ευχάριστες συνέπειες, όπως το μειωμένο ξύπνημα τη νύχτα για ούρηση, καλύτερη κένωση του εντέρου και βελτιωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Δείτε επίσης