Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη δύναμη της θέλησης για να ξεπεράσουν τους πειρασμούς και να επιτύχουν τους στόχους τους θεωρούνται πιο αξιόπιστοι από εκείνους που χρησιμοποιούν στρατηγικές που περιλαμβάνουν αποτρεπτικούς παράγοντες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology .
«Η γνώση ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικές στρατηγικές δέσμευσης για να ξεπεράσουν προβλήματα αυτοελέγχου υπάρχει με κάποια μορφή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την εποχή τουλάχιστον του Ομήρου και του Οδυσσέα, η εστίαση ήταν κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών των στρατηγικών για το άτομο επιλέγοντας να συμμετάσχουν σε αυτές, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Ariella Kristal, του Πανεπιστημίου Columbia. Για παράδειγμα, ότι ο Οδυσσέας πήρε την απόφαση να δεθεί στο κατάρτι αντί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της θέλησης για να αντισταθεί στις σειρήνες.
Γνωστές ως στρατηγικές δέσμευσης, αυτές οι προσεγγίσεις έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την επιτυχία για διάφορους στόχους, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η ακαδημαϊκή επιτυχία και η εξοικονόμηση χρημάτων, σύμφωνα με την Kristal.
Παρά τα οφέλη των στρατηγικών δέσμευσης, ωστόσο, λίγη έρευνα έχει γίνει για το πώς επηρεάζουν τις αντιλήψεις των άλλων για τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν. Για να το κατανοήσουν καλύτερα αυτό, η Kristal και ο συν-συγγραφέας, Julian Zlatev, του Harvard Business School, διεξήγαγαν μια σειρά διαδικτυακών πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα περισσότερα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν με μια υποθετική κατάσταση που αφορούσε άτομα που προσπάθησαν να επιτύχουν έναν στόχο χρησιμοποιώντας τη δύναμη της θέλησης ή μια στρατηγική δέσμευσης.
Σε ένα πείραμα, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ακεραιότητα των υποθετικών ατόμων που χρησιμοποίησαν δύναμη θέλησης για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Σε ένα άλλο σενάριο, υποθετικά άτομα είτε χρησιμοποίησαν τη δύναμη της θέλησης είτε μια εφαρμογή για να αποφύγουν να αποσπάσουν την προσοχή ιστοσελίδων όπως το Facebook ή το Instagram.
Συνολικά, τα άτομα που περιγράφηκαν ότι χρησιμοποιούν στρατηγικές δέσμευσης για να επιτύχουν τους στόχους τους κρίθηκαν λιγότερο αξιόπιστα από εκείνα που χρησιμοποιούσαν μόνο τη δύναμη της θέλησης.
Σε δύο πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αξιολογήσουν τους υποθετικούς χρήστες των στρατηγικών δέσμευσης ως λιγότερο αξιόπιστους, παρόλο που οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι οι στρατηγικές ήταν πιο αποτελεσματικές από τη δύναμη της θέλησης μόνο. Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέξουν μια στρατηγική εξωτερικής δέσμευσης αν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να το ανακαλύψουν άλλοι.
«Οι άνθρωποι φαίνονται ιδιαίτερα διστακτικοί να υιοθετήσουν στρατηγικές δέσμευσης όταν η χρήση τους θα δημοσιοποιηθεί και η αντίσταση των ανθρώπων συνεχίζει να παραμένει υψηλή ακόμα και όταν η χρήση των στρατηγικών παραμένει ιδιωτική», είπε η Kristal. «Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα οφέλη αυτών των στρατηγικών δέσμευσης».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιλογή της χρήσης μιας στρατηγικής δέσμευσης σηματοδοτεί στους άλλους μια ανεπάρκεια στον χαρακτήρα ενός ατόμου. Δηλαδή, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια (σε αντίθεση με τη χρήση της δύναμης της θέλησης) είναι πιο πιθανό να έχουν αποτύχει στο παρελθόν και επομένως είναι λιγότερο ικανοί να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτοελέγχου μόνοι τους.
«Οι προηγούμενες αποτυχίες αυτοελέγχου μπορούν να θεωρηθούν από τους άλλους ως ηθικές αποτυχίες. Επειδή η ηθική είναι ένα σημαντικό συστατικό της ακεραιότητας ειδικότερα, και η αξιοπιστία ευρύτερα, οι άνθρωποι που βασίζονται σε στρατηγικές δέσμευσης μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο αξιόπιστοι από εκείνους που χρησιμοποιούν απλώς τη δύναμη της θέλησης», είπε η Kristal.
Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που βασίζονται σε εξωτερικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, σύμφωνα με την Kristal. «Εξετάζοντας το ρόλο των διαπροσωπικών κρίσεων στην επιλογή στρατηγικής αυτοελέγχου, μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αποτύχουν να υιοθετήσουν αυτές τις ευεργετικές στρατηγικές και πώς να προωθήσουμε καλύτερα την αποτελεσματική χρήση στρατηγικής».