Το στίγμα της παχυσαρκίας μπορεί να έχει πολλές μορφές

Των Megan Lindloff, Angela Meadows και Rachel Calogero, The Conversation.

Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το στίγμα του βάρους εκδηλώνεται μόνο ως ένα αγενές και ακίνδυνο σχόλιο -το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να κάνει καλό.

Στη χειρότερη περίπτωση, σημαίνει φανερή διάκριση, για παράδειγμα εάν κάποιος δεν προσληφθεί για μια δουλειά λόγω του βάρους του. Αλλά η πραγματικότητα το στίγμα του βάρους είναι συχνά ύπουλο και διάχυτα εδραιωμένο στην κοινωνία και το περιβάλλον μας. Με βάση δεδομένα από σχεδόν 1.000 άτομα, δείχνουμε ότι το στίγμα του βάρους δεν χρειάζεται να είναι κακόβουλο ή να στοχεύει απευθείας το άτομο για να προκαλέσει βλάβη.

“Παχισμός” και μικροεπιθέσεις

Οι επαναλαμβανόμενες και συνηθισμένες μεροληπτικές πράξεις που εξευτελίζουν τα μέλη στιγματισμένων ομάδων ονομάζονται μικροεπιθέσεις. Οι επιπτώσεις των μικροεπιθέσεων έχουν περιγραφεί ως «θάνατος από χίλιες γρατζουνιές», αναφερόμενες στο πώς τα φαινομενικά ήσσονος σημασίας περιστατικά, όταν επαναλαμβάνονται σωρευτικά, συμβάλλουν σε πραγματική βλάβη.

Με τα συνδυασμένα στοιχεία από αναφορές εμπειριών, μαρτυρίες ειδικών και μεγάλες μελέτες με διαφορετικά δείγματα, εντοπίσαμε τέσσερις κύριους τύπους μικροεπιθετικών συμπεριφορών προς τους ανθρώπους με περισσότερα κιλά.

Οι άμεσες μικροεπιθέσεις είναι αυτές που μπορεί να σκεφτούν οι περισσότεροι: αγενείς παρατηρήσεις, γέλια ή δημόσια ντροπή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκλεισμός από δραστηριότητες με φίλους ή οικογένεια ή υποθέσεις που κάνουν οι άνθρωποι για μια σχέση αγάπης με έναν συμβατικά ελκυστικό σύντροφο.

Το δομημένο περιβάλλον μπορεί επίσης να είναι πηγή άμεσων μικροεπιθέσεων, όπως σε αθλητικές εκδηλώσεις, θέατρα ή εστιατόρια όπου τα καθίσματα δεν είναι αρκετά φαρδιά ή ανθεκτικά.

Οι έμμεσες μικροεπιθετικές ενέργειες είναι φαινόμενα που δεν στοχεύουν σε ένα άτομο, αλλά τα αποτελέσματα των οποίων είναι αισθητά. Αστεία για μη ελκυστικούς χοντρούς χαρακτήρες στην τηλεόραση και στις ταινίες (όπως το «Fat Monica» από το Friends ή ο χαρακτήρας της Gwyneth Paltrow στο Shallow Hal).

Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι οι έμμεσες μικροεπιθετικότητες είναι ο τύπος που βιώνουν περισσότερο οι παχύσαρκοι -εισβάλλουν σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής τους υπενθυμίζουν στους χοντρούς ότι δεν θεωρούνται ΟΚ.

Αποκλεισμός ενδυμάτων

Ένας τύπος άμεσης μικροεπιθετικότητας που προέκυψε ως κατηγορία στην ανάλυσή μας ήταν ο αποκλεισμός ρούχων. Τα καταστήματα έχουν συνήθως πολύ λιγότερες επιλογές σε μεγαλύτερα μεγέθη ή είναι λιγότερο κομψά, ενώ κοστίζουν περισσότερο. Είναι επίσης σύνηθες να βλέπουμε ρούχα σε καταστήματα με ισχυρισμούς «ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους», αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Οι περιορισμένες επιλογές για τους παχύσαρκους στέλνουν ένα μήνυμα ότι δεν αξίζουν τα ρούχα στα οποία έχουν πρόσβαση οι άλλοι.

Ενώ παραβλέπεται εύκολα από όσους έχουν ατελείωτες επιλογές, η επιλογή ρούχων είναι μια καθημερινή απόφαση που μπορεί να επηρεάσει το πώς εκφράζονται οι χοντροί άνθρωποι, πόσο άνετα νιώθουν με το σώμα τους, καθώς και πώς τους βλέπει ο κόσμος.

Οι ακτιβιστές του πάχους έχουν εδώ και καιρό αναγνωρίσει ότι ο αποκλεισμός των ρούχων λειτουργεί ως υποκατάστατο για άλλες κοινωνικές μορφές ακύρωσης, καθώς όσο περισσότερες τυπικές επιλογές αποτυγχάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζετε άλλες μορφές καθημερινής καταπίεσης.

Ένας άλλος τύπος άμεσης μικροεπιθετικότητας που ήταν εμφανής στη βιωμένη εμπειρία των χοντρών ανθρώπων είναι κάτι που ονομάζεται καλοπροαίρετος φατισμός (benevolent fatism ή weightism). Αυτές είναι οι συχνά (αν και όχι πάντα) καλοπροαίρετες προτάσεις για δίαιτες και άλλες στρατηγικές απώλειας βάρους που οι φίλοι, η οικογένεια, οι συνάδελφοι και ακόμη και εντελώς άγνωστοι αισθάνονται ότι είναι καλό να μοιραστούν με τα παχύσαρκα άτομα.

Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα παχύ άτομο που δεν έχει δοκιμάσει πολλές μεθόδους απώλειας βάρους, μόνο για να καταλήξει αποτυχημένος και να αισθάνεται χειρότερα για τον εαυτό του από ποτέ. Η επιστήμη μας λέει ότι δεν πρόκειται για τη δύναμη της θέλησης. Πράγματι, το πιο πιθανό αποτέλεσμα των προσπαθειών απώλειας βάρους είναι η ανάκτηση βάρους και συνήθως η ανάκαμψη βάρους πάνω από το αρχικό σημείο. Οι μελέτες που αποδεικνύουν το αντίθετο είναι συχνά μεθοδολογικά λανθασμένες και συχνά στα πρωτοσέλιδα. Ίσως, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν παράλληλες προσπάθειες για αδυνάτισμα με την προώθησή τους ως δείκτη υγείας.

Η σημασία της μικροεπιθετικότητας

Σε τέσσερις μελέτες, διαπιστώσαμε την εξέχουσα θέση των μικροεπιθέσεων στη ζωή των παχύσαρκων ανθρώπων και συνδέσαμε τις μικροεπιθέσεις με κακή ψυχική υγεία, όπως μεγαλύτερο άγχος, κατάθλιψη και χειρότερη αυτοεκτίμηση. Οι μικροεπιθέσεις συσχετίστηκαν με συμπτώματα τραύματος που σχετίζονται με τη διάκριση, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος άγχους ή της συνεχούς επιφυλακής, του φόβου αμηχανίας ή της αίσθησης απομόνωσης από τους άλλους.

Η εμπειρία των μικροεπιθέσεων σχετικά με το πάχος συνδέθηκε επίσης με στρατηγικές αποφυγής αντιμετώπισης, όπως η μη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, η αποφυγή φαγητού μπροστά σε άλλους ή η αποφυγή μετάβασης στο γυμναστήριο και ο φόβος της αναζήτησης προόδου στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Αυτή η αποφυγή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χειρότερων αποτελεσμάτων ζωής και πρόσθετων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα ήταν συνεπή για όλους τους διαφορετικούς τύπους μικροεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένους του στιγματισμού της απλής παρατήρησης εκ μέρους εκείνων που θα ήθελαν να είναι χρήσιμοι.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

Οι μικροεπιθετικότητες συχνά φαίνονται ασήμαντες. Όμως, κάθε μικροεπιθετικότητα, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, πρόκειται για μια παραβίαση του αισθήματος ασφάλειας στον κόσμο και σωρευτικά δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον, θέτοντας στόχους υπό συνεχή πίεση και επαγρύπνηση, προβλέποντας μελλοντικές μικροεπιθέσεις.

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και αναγνώριση των μικροεπιθέσεων κατά των χονδρών ανθρώπων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους. Η κατανόηση της βλάβης μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε δύο φορές πριν εμπλακούμε σε “παχιά” αστεία και μιμίδια ή παρέχουμε αυτόκλητες συμβουλές διατροφής. Εάν πραγματικά ανησυχείτε για την υγεία τους, μην πείτε σε παχύσαρκους ανθρώπους ότι χρειάζονται διόρθωση. Αυτές οι μικροεπιθετικότητες κάνουν την υγεία των ανθρώπων χειρότερη, όχι καλύτερη.

Πέρα από αυτό, μιλήστε όταν βλέπετε αυτά τα περιστατικά και υποστηρίξτε για μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε καθίσματα και καλύτερες επιλογές ρούχων για άτομα με μεγαλύτερο σώμα. Ψηφίστε με το πορτοφόλι σας όταν οι εταιρείες επιδίδονται σε υποτίμηση ή αποκλεισμό. Η αντίσταση απέναντι στις αντι-παχικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται με αυτούς τους άλλους τρόπους, είναι το κλειδί για έναν κόσμο πιο περιεκτικό και λιγότερο επιβλαβή.

Δείτε επίσης