9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Φαρμακευτική πολιτική, επενδύσεις και ελλείψεις φαρμάκων

Στην φαρμακευτική πολιτική ως πυλώνα δημοσιονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αναφέρθηκαν οι συνομιλητές σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Με την έξαρση της πανδημίας φορείς, αξιωματούχοι και ο απλός κόσμος κατάλαβαν τη σημασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας», τόνισε η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της UNI-PHARMA SA & InterMed SA.

Ενώ πρόσθεσε: «Το ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, φτάνοντας στα 2,6 δισ. ευρώ τα λέει όλα. Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν σχέδια συνεχόμενα για νέες βιομηχανικές παραγωγές. Εμείς οι βιομήχανοι να έχουμε έναν σταθερό ορίζοντα τεσσάρων ετών, με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Μέσα στο clawback θα έπρεπε να ήταν δαπάνες για τις κλινικές μελέτες και να συνιδρύσουμε τέτοιες με λ.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αφήστε μας ελεύθερους, πρόκειται για μια μνημονιακή στρέβλωση, πρέπει να τελειώσει. Πάνω από όλα είναι η εξωστρέφεια και το κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης. Οι πολυεθνικές πρέπει να τολμήσουν και να επενδύσουν εδώ, στο σταυροδρόμι των λαών, μεταξύ ανατολής και Δύσης. Έχουμε αποδείξει πόσο καλοί φύλακες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών είμαστε».

Για την υποψηφιότητά της στον ΣΕΒ, σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο ΔΣ του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στο χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω έναν Σύνδεσμο. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερο συμπερίληψη, περισσότερο ωφελιμότητα, όχι μόνο για τα μέλη του ΣΕΒ, αλλά για την κοινωνία».

«Υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα δυσκολεύεται να βρει μια ισορροπία. Είμαστε σε ένα σημείο περαιτέρω επένδυσης στον κλάδο. Ο χώρος του φαρμάκου έχει μια τεράστια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ενώ πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί μια ρήτρα ανάπτυξης στην Υγεία. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο για το επιχειρείν, νομίζω ότι είναι ιδανικό, ας το φτιάξουμε. Δεν μπορούμε να αιφνιδιάζουμε ανθρώπους που επενδύουν χρήματα, με συνεχόμενα εναλλασσόμενα πλαίσια. Να κάνουμε μια συμμαχία. Το επενδυτικό clawback θα πρέπει να βάλει και κάποια ακόμη κριτήρια για την εγχώρια παραγωγή, για το ανθρώπινο δυναμικό. Να το δούμε διατομεακά».

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η Μαρία Νικόλτσιου, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, της τηλεόρασης του Alpha.

Άδ. Γεωργιάδης: Να δει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό η διεθνής φαρμακοβιομηχανία

«Να δουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και όχι μόνο ως φαρμακευτική αγορά», κάλεσε τους εκπροσώπους της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, «στόχος του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών και υπάρχει βελτίωση σε αυτό».

«Όμως, αυτό δε φτάνει καθώς θέλουμε και τις επενδύσεις για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα», σημείωσε. Μιλώντας για clawback και rebate, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το 2024 θα μειωθούν κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος του είναι να φτάσει η μείωση αυτή τα 400 εκατομμύρια. «Έτσι θα στείλουμε το μήνυμα στην βιομηχανία ότι τους καταλαβαίνουμε, αλλά όλο αυτό θα γίνει με δεδομένα και απόλυτη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη χώρα μας, είπε ότι όπως προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την φαρμακευτική πολιτική, πλέον το βάρος πέφτει στην καινοτομία. Παρότι όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα, παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνοντας ότι η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις στον χώρο της υγείας.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα γνωστής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προχώρησε στην κατασκευή εργοστασίων παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και σήμερα οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί. Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι παραμένει κομβικής σημασίας «τα φάρμακα που είναι προϊόν έρευνας και πολύ σημαντικά για τους ασθενείς να φτάνουν στους ασθενείς», αλλά εξήγησε ότι η κακή χρήση των φαρμάκων και η υπερχρήση τους, είναι ένα άλλο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Thibault Massart, Vice President, Europe South, της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό επίπεδο στο επιστημονικό προσωπικό και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο αλλά και την εταιρεία του η χώρα να προσφέρει στους ασθενείς όλα τα φάρμακα που χρειάζονται. Ωστόσο μίλησε για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα τονίζοντας πως «έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα στην Ευρώπη και αυτό δεν κάνει την Ελλάδα ελκυστική για την επένδυση σε διεθνές επίπεδο». Συχνά βλέπουμε νέα μέτρα και αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική, «όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερή φαρμακευτική πολιτική για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα που θα προσεγγίσει διεθνείς επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe στην φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, εξήγησε ότι βιομηχανία πιστεύει σε έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και είπε ότι «οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου θα ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να επενδύσουμε στην Ελλάδα». Κίνητρα σε νέους επιστήμονες για να εργαστούν στην έρευνα, καθώς η έρευνα μπορεί και πρέπει να γίνει ανταγωνιστική στον τομέα του φαρμάκου, συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το υψηλό επίπεδο επιστημόνων που έχει και να προχωρήσει σε αύξηση των κλινικών μελετών που γίνονται στη χώρα». Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τελικά τι θα είναι ωφέλιμο για τους ασθενείς, κατέληξε.

Την ανάγκη να επικοινωνηθεί στο κοινό η αξία των καινοτόμων φαρμάκων ώστε να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει καινοτομία στο φάρμακο αλλά και το ευρύ φάσμα το οποίο καλύπτει από τις σπάνιες παθήσεις έως συχνά δύσκολες στην αντιμετώπισή τους νόσους, τόνισε η Β. Βακουφτσή, πρόεδρος του Συλλόγου ασθενών Ελλάδας στην τοποθέτησή της. «Οι καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τα συστήματα υγείας και ότι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι οι ασθενείς» τόνισε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μόνο προς όφελος των ασθενών μπορεί να είναι. «Κατά καιρούς έχουμε κάνει προτάσεις απόλυτα τεκμηριωμένες για το πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά το φάρμακο», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Παυλίνα Καρασιώτου, γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, τόνισε ότι όσο περνούν τα χρόνια «έχουμε όλο και πιο ακριβά φάρμακα για όλο και λιγότερους ασθενείς και αυτή η νέα κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία και διάλογο μεταξύ των ασθενών, της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας». Όπως είπε, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου που αφορά τα συναρμόδια υπουργεία και έχει ως κύριο θέμα την μελέτη των οικονομικών γύρω από την φαρμακευτική πολιτική.

Τέλος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι μάθαμε πολλά από την πανδημία σε σχέση με το φάρμακο στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική στο χώρο του φαρμάκου και να καταφέρει να είναι στρατηγικά αυτόνομη στον τομέα αυτό». Όπως επισήμανε, η προβλεψιμότητα στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να πειστούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας. «Το μήνυμα είναι» όπως είπε – και προέκυψε από την συνάντηση που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών – «ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί επενδύσεις από την διεθνή φαρμακοβιομηχανία», ενώ προέβλεψε ότι σύντομα «θα έχουμε καλά νέα» για τις επενδύσεις αυτές.

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων;

Το μεγάλο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων συζητήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και όλοι οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα είναι παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό. Aυτό που χρειάζεται είναι διαφάνεια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων.

Ο ‘Αρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στους λόγους των ελλείψεων φαρμάκων, λέγοντας ότι συνδυάζονται η παραγωγική διαδικασία και εμπορικοί λόγοι. Οι σημαντικές έλλειψες έχουν να κάνουν με ελλείψεις κρίσιμων μοναδικών σκευασμάτων, ανέφερε.

Η Ελλάδα, είπε, βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξήγησε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την ομαλοποίηση της αγοράς. Αρχικά είπε ξεκίνησε το έργο της η επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων και «σε συνεργασία με τους φορείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις φαρμάκων».

Μίλησε για μια μεγάλη καινοτομία που είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στην οποία συμμετέχει το 95% των φορέων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ, ανέφερε ότι κάθε έλλειψη έχει διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική λύση και «είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα να καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Μίλησε για λίστα φαρμάκων τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από την αγορά και έκανε λόγο για συνεχή παρακολούθηση του θέματος των ελλείψεων. Ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και άλλα ώστε ο ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του όταν το έχει ανάγκη.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τσατσαρώνης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και σήμερα εντοπίζονται ελλείψεις σε περίπου 100 φαρμακευτικά σκευάσματα, με τα περισσότερα να είναι φθηνά φάρμακα.

Οι παράλληλες εξαγωγές, είπε o κ. Τσατσαρώνης, κυμαίνονται στο 5% του τζίρου των φαρμακαποθηκών, καταγράφοντας μείωση 27,5%, αλλά το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ από άποψη ελλείψεων φαρμάκων, σύμφωνα με τον ίδιο. Μίλησε για υποεφοδιασμό της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρίες μέχρι και 40%, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Χειμώνα, γενικού διευθυντή του ΣΦΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΦΕΕ δίνει πλήρη στοιχεία για 8.000 κωδικούς από το 2016 και ήταν ο πρώτος φορέας που το έκανε. Το πρόβλημα, σημείωσε, άρχισε να εκδηλώνεται μετά την πανδημία, όπου καταλάβαμε ότι το 60% των πρώτων υλών προέρχονται από Ινδία και Κίνα και παρουσιάστηκαν προβλήματα και σε φθηνά και σε ακριβά φάρμακα.

Ο ΣΦΕΕ, είπε ο κ. Χειμώνας, «είναι σε συνεχή συνεργασία με τους φορείς και εργαζόμαστε για την μείωση των ελλείψεων. Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο αλλά δεν πρόκειται να λυθεί και ειδικά στην Ελλάδα, λόγω της χαμηλής τιμής των φαρμάκων», κατέληξε.

Νίκη Τσούμα: Το άλλοτε βιβλιάριο Υγείας είναι πλέον το “myHealth app” στο κινητό μας

Στην επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη που φέρνει η δύναμη των ψηφιοποιημένων δεδομένων Υγείας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους. Δεν μπορεί κάθε κράτος – μέλος όμως να κάνει αλγοριθμική αποτίμηση στον τομέα αυτόν μόνο του. Αν το κάνουμε μόνοι μας θα αποτύχουμε». Μεταξύ άλλων ανέφερε ο Γ.Γ., «Πρακτικά μπορούμε να αντιστοιχήσουμε τον ΑΦΜ με τα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουμε έτσι βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων. Δουλέψαμε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά τα ανοιχτά δεδομένα δεν έχουμε καταφέρει να τα βγάλουμε στον βαθμό που θα έπρεπε. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας (σε επίπεδο υπουργείων και φορέων) κι αυτό είναι απαραίτητο για να πηγαίνουμε μπροστά».

Ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας επισήμανε με τη σειρά του: «Είναι υπαρκτή η ανάγκη να λαμβάνουμε δεδομένα για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Έχουμε χρήση δεδομένων που αφορά σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποίηση τεχνολογιών και λοιπά. Υπάρχουν διαφορετικές λύσεις μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενδεχομένως ενός νέου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με άλλους φορείς για τη δημιουργία και διαχείριση χώρου δεδομένων». Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε μια περίοδο δύο χρόνων από κοινού με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να προσαρμοστούμε αναλόγως στον κανονισμό για τη δημιουργία καταλόγου Υγείας. Προτείνουμε να έρθουμε με έναν νέο εθνικό χάρτη δεδομένων Υγείας».

Η Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένας ΙΤ οργανισμός και υποστηρίζουμε με συστήματα το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας κατά κύριο λόγο. Μιλάμε για δεδομένα Υγείας από πάρα πολλά συστήματα, όπως αυτό της συνταγογράφησης. Παράγουμε πρωτογενή δεδομένα για τον πολίτη. Πλέον έχουμε το ψηφιακό βιβλιάριο Υγείας, ενημερώνουμε τον πολίτη». Η κα. Τσούμα πρόσθεσε: Το άλλοτε βιβλιάριο Υγείας είναι πλέον το “myHealth app” στο κινητό μας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΗΔΙΚΑ τόνισε επίσης ότι: «τα έργα του φακέλου Υγείας και των νοσοκομείων (άντληση δεδομένων) είναι τα δύο εμβληματικά έργα. Σκοπός είναι αυτά να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Όλα τα νοσοκομεία πρέπει να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Πρέπει να ομογενοποιηθούν τεχνικά τα δεδομένα, να δημιουργήσουμε δηλαδή κοινά δεδομένα που θα έρχονται κεντρικά για να μπορούν να ενσωματώνονται».

Ο Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δήλωσε στη συζήτηση: «Υπάρχουν πολλά στεγανά τα οποία σε κάποιο βαθμό δικαιολογούνται. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο, έναν μηχανισμό, να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα για πρωτογενή χρήση».

Ο κ. Κατεχάκης πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι αρκετά θετικό και πρέπει να είμαστε κι εμείς, διότι είναι κάτι που δείχνουν τα στοιχεία. Η Ελλάδα είχε καταταχθεί στην έβδομη θέση στα έργα για έρευνα. Το κενό που υπάρχει βρίσκεται στην μεταφορά από την έρευνα στην παραγωγή. Χρησιμοποιούμε τα τέσσερα εργαλεία που χρησιμοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το “καύσιμο” με το οποίο μπορεί να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τα δεδομένα».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το 2026

«Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους CEO των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών του πλανήτη. Αυτές οι εταιρείες δεν είναι καινούργιες, κάποιες έχουν 100-200 χρόνια ζωής. Σκέφτηκα: “Σε 100 χρόνια θα μπορούν να είναι στη θέση τους οι ελληνικές εταιρείες”».

Αυτή η αναφορά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη είναι ενδεικτική των ευκαιριών αλλά και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία σε μια μεταβατική περίοδο. Αυτό αποτυπώθηκε στη συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Προωθώντας την καινοτομία» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ερωτώμενος από τη συντονίστρια του πάνελ Βασιλική Αγουρίδη, Συντάκτρια Υγείας, News4Health.gr/ Flash.gr για τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη άσκηση» που εκτός από τη δημοσιονομική πραγματικότητα κάθε χώρας έχει να κάνει και με παράγοντες της υγείας. Τέτοιοι είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά κοστίζουν. «Στόχος μου στο υπουργείο Υγείας είναι οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν με φθηνότερα φάρμακα να γίνονται με αυτά, ώστε να υπάρχουν πόροι για ακριβά και καινοτόμα φάρμακα για όσους τα χρειάζονται» σημείωσε .

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο για τη μεταφορά της δαπάνης. Η απόφαση μου να φτιάξω μηχανισμό που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα είχε να κάνει με τη φασαρία για τις ελλείψεις φαρμάκων. Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν ωφελεί να πωλούνται στην Ελλάδα. Τόσο απλά. Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο ισχυρή αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις πως η βιομηχανία δεν μπορεί να πουλάει συνεχώς με ζημιές, δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίσει να μείνουν κερδοφόρες βιομηχανίες, δεν θα έχουμε φάρμακα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «το επενδυτικό clawback που δίνει η κυβέρνηση στη βιομηχανία φέρνει προστιθέμενη αξία, πολύ μεγαλύτερη από το κόστος της» και έφερε σαν παράδειγμα τις πρόσφατες επενδύσεις στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Συνδιευθύνων Σύμβουλος της ELPEN SA, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα μας, καθώς το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ε.Ε. «Το μυστικό είναι στο τρίπτυχο πρόσβαση- αυτάρκεια- επενδύσεις. Συνολικά ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,2 δις ευρώ έως το 2026. Είναι ένας κλάδος που δίνει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και CEO της DEMO, Δημήτρης Δέμος τόνισε την ανθεκτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας πως την περίοδο του COVID η Ελλάδα πέτυχε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από μεγαλύτερες χώρες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη για καινοτομία και συνεργασία μεταξύ των εταιρειών με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. «Είναι καθήκον μας οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν επιστήμονες, τεχνικοί και παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας», είπε.

Τέλος ο Άρης Μητσόπουλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RAFARM, περιέγραψε την καινοτομία σαν συλλογική προσπάθεια. «Το πρόγραμμα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν αφορά μόνο υποδομές και εγκαταστάσεις. Ένα μεγάλο κόμματι αφορά την καινοτομία σε όλα τα στάδια. Καινοτομία σημαίνει συνεργασία. Πάνω από το 50% των νέων φαρμάκων αναπτύσσεται με τη συνεργασία start up με εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Δείτε επίσης