Πηγή: Πανεπιστήμιο Tufts
Τα προβιοτικά έχουν διαφημιστεί ως θεραπεία για τα πάντα, από τη διάρροια έως τις διαταραχές ψυχικής υγείας, με τις πωλήσεις των προβιοτικών συμπληρωμάτων να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2024.
Ορισμένοι ορκίζονται στα προβιοτικά, αλλά υπάρχουν ελάχιστα πειστικά στοιχεία που υποστηρίζουν κατηγορηματικά την αποτελεσματικότητά τους για οποιοδήποτε συγκεκριμένο ζήτημα υγείας και ορισμένοι ειδικοί του Tufts συμφωνούν ότι ενώ η συνεχιζόμενη έρευνα για τα προβιοτικά είναι πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας για να μπορέσουν σθεναρά να τα προτείνουν.
Προβιοτικά: Τι γνωρίζουμε
Τα προβιοτικά είναι τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» που υπάρχουν εκ φύσεως στην επένδυση της εντερικής οδού ή «έντερο». Μαζί με τρισεκατομμύρια άλλους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων και ιών, τα προβιοτικά βοηθούν στη σύνθεση του μικροβιώματος του σώματος. Η ύπαρξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου είναι σημαντική για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό.
Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γιαουρτιών, κεφίρ και βουτυρόγαλου, καθώς και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi και το ξινολάχανο, περιέχουν προβιοτικά. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στη λακτόζη, των λοιμώξεων από το C. Difficile και μιας μορφής συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) που ονομάζεται θυλακίτιδα. Αλλά τα στοιχεία για πολλούς από τους άλλους ισχυρισμούς είναι επί του παρόντος ελάχιστα ή ανύπαρκτα. Όταν τα προβιοτικά έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα σαφές πώς και γιατί, σύμφωνα με τον Ben Wolfe, αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών.
Το μυστηριώδες μικροβίωμα
Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή σας, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, δεν είναι επιβλαβής, μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν σε ό,τι σας ταλαιπωρεί.
«Κάθε ασθενής έχει διαφορετικό μικροβίωμα, επομένως τα προβιοτικά θα συμπεριφέρονται διαφορετικά σε κάθε άτομο», λέει ο Sushrut Jangi, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts. «Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι ότι η ποσότητα που παίρνουν οι άνθρωποι είναι τόσο μικρή που είναι σαν να βάζεις μια σταγόνα νερό σε έναν ωκεανό για να την αλλάξεις». Ο Jangi λέει ότι μερικές φορές προτείνει στους ασθενείς με πεπτικά προβλήματα να δοκιμάσουν προβιοτικά, αλλά με «τεράστιες προειδοποιήσεις».
«Βλέπω ασθενείς που έχουν πράγματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όπου έχουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα και μερικές φορές δοκιμάζω ένα προβιοτικό για να δω αν θα βοηθήσει. Εάν ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα, τότε έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας. Αλλά οι άνθρωποι έχουν τόσο ανάμεικτα αποτελέσματα που καθίσταται πολύ δύσκολο να προτείνουμε σθεναρά προβιοτικά, επειδή ο καθένας ανταποκρίνεται τόσο διαφορετικά και μέρος αυτού θα μπορούσε απλώς να είναι ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου».
Για να επιδεινωθεί η σύγχυση, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβιοτικών. Μερικά από τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν το Lactobacillus, το Bifidobacterium και το Streptococcus thermophilus. Για κάθε είδος υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά στελέχη.
«Κάθε μελέτη εξετάζει ένα ελαφρώς διαφορετικό κοκτέιλ», λέει η Jennifer Lee, επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre on Aging. «Μια συγκεκριμένη μελέτη θα πει ότι αυτός ο συνδυασμός προβιοτικών είναι αποτελεσματικός, ενώ μια άλλη μελέτη μπορεί να πει ότι ένα στέλεχος είναι πιο ωφέλιμο. Γι’ αυτό, για το κοινό και την επιστημονική κοινότητα, απαιτούνται πιο αυστηρές μελέτες και σαφής ερμηνεία των αποτελεσμάτων για τον προσδιορισμό της υγείας, τα οφέλη ορισμένων μεμονωμένων ή ομαδικών σκευασμάτων».
Το φύλο και η ηλικία σας μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα σας, όπως και η διατροφή σας. «Το ότι πήρατε ή όχι ένα αντιβιοτικό τους τελευταίους δύο μήνες μπορεί να έχει τεράστιο αποτέλεσμα», λέει ο Wolfe. «Σε ποιο μέρος του κόσμου ζείτε και η συνολική έκθεση σε διαφορετικά είδη μικροβίων και μικροβιακών κοινοτήτων μπορεί να έχει αποτέλεσμα και μπορεί επίσης να αλλάξει τη σύνθεση του μικροβιώματός σας. Είναι δύσκολο να πετάξετε απλώς ένα χάπι σε πολλούς ανθρώπους και να το δείτε να λειτουργεί τέλεια για όλους».
Τι να προσέξετε σε ένα προβιοτικό
Εάν έχετε την τάση να δοκιμάσετε προβιοτικά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτον, η λήψη ενός συμπληρώματος είναι μια πιο αξιόπιστη στρατηγική από το να προσπαθείτε να τα πάρετε από τα τρόφιμα.
«Μπορείς να είσαι λίγο πιο ελεγχόμενος και επιλεκτικός αν χρησιμοποιείς τη φόρμα χαπιού ή συμπληρώματος έναντι του αν πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ και αγοράζεις ξινολάχανο ή kimchi, γιατί δεν έχεις ιδέα τι βακτήρια περιέχει αυτό», λέει ο Wolfe. «Οι καταναλωτές τρώνε αυτά τα πράγματα νομίζοντας ότι αποκομίζουν κάποιο όφελος, αλλά δεν ξέρουν καν τι τρώνε στην πραγματικότητα εκτός από τις πρώτες ύλες».
Επιπλέον, δεν είναι όλα τα γιαούρτια ή τα τρόφιμα, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι είναι πλούσια σε προβιοτικά. Η διαδικασία παστερίωσης, που χρησιμοποιείται συχνά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα, μπορεί να σκοτώσει τους οργανισμούς.
«Θέλετε να αναζητήσετε προϊόντα που έχουν προσθέσει ζωντανά βακτήρια μετά την παστερίωση», λέει ο Lee. «Η ποσότητα των προβιοτικών που περιέχεται σε ένα προϊόν είναι πιθανώς η ποσότητα που βάζουν σε αυτό τη στιγμή της παραγωγής. Αλλά ο τρόπος επεξεργασίας του προϊόντος και η διάρκεια ζωής σημαίνει ότι το τρόφιμο μπορεί να μην έχει την ίδια ποσότητα βακτηρίων που αναφέρει η ετικέτα μέχρι να το φάτε».
Μετά υπάρχει το θέμα της δοσολογίας. Οι μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs: Colony Forming Units) είναι το μέτρο των βιώσιμων βακτηρίων ή μικροοργανισμών σε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Ο Lee λέει ότι μια γενική οδηγία είναι να αναζητάτε προϊόντα με αριθμό CFU που είναι τουλάχιστον σε εκατομμύρια, αν όχι σε δισεκατομμύρια. Και πάλι, αυτή η σύσταση συνοδεύεται από επιφυλάξεις.
«Ακριβώς επειδή αναφέρει υψηλό ποσό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό», λέει. «Ανάλογα με το στέλεχος, μερικές φορές ένας μικρότερος αριθμός είναι αρκετός για την αποτελεσματικότητα και ένα στέλεχος δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από τα άλλα. Εάν, ας πούμε, είχατε 1 δισεκατομμύριο CFU από ένα στέλεχος και μετά 1 εκατομμύριο από ένα άλλο, ενώ έναν άλλο προϊόν έχει 1 δισεκατομμύριο για το καθένα, αυτό μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον ξενιστή».
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον FDA και μπορεί να περιέχουν περιττά πρόσθετα ή οι εταιρείες μπορεί να ισχυριστούν ότι ένα προβιοτικό είναι προσαρμοσμένο για μια συγκεκριμένη πάθηση ή πληθυσμό (π.χ. γυναίκες ή παιδιά).
Ο Wolfe προτείνει να κάνετε κάποια έρευνα για να προσπαθήσετε να βρείτε ένα συμπλήρωμα που έχει τουλάχιστον κάποια επιστήμη πίσω του που δείχνει ότι το στέλεχος είναι πραγματικά γνωστό ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία. «Τι είναι αυτή η δημοσιευμένη έρευνα και πώς έγινε; Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από μια εταιρεία που διαθέτει πραγματικά δεδομένα που δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα και την καθαρότητα των στελεχών. Δεν το κάνουν όλες οι εταιρείες αυτό και συνήθως μπορείτε να αναζητήσετε αυτές τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους».
Τελικά, ο Wolfe πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε στον περίπλοκο κόσμο των προβιοτικών είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ιδανικά έναν γαστρεντερολόγο. «Οι γιατροί, ειδικά εκείνοι που εργάζονται με ασθενείς με πεπτικά προβλήματα, γίνονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι για όλες αυτές τις διαφορετικές επιλογές και γνωρίζουν από την εμπειρία που εργάζονται με ασθενείς ποια προβιοτικά ήταν ενδεχομένως χρήσιμα για διαφορετικές καταστάσεις», λέει. «Μην προσπαθείς να τα περάσετε όλα αυτά μόνοι σας».