Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του Stephen Hughes, Senior Lecturer in Medicine, Anglia Ruskin University, στο The Conversation.
Κάθε πρωί, η σύντροφός μου μου δίνει χυμό πορτοκαλιού που έχει πιο ξινή γεύση από το αναμενόμενο. Μια μέρα, μου εξήγησε ότι προσθέτει μηλόξυδο για να βελτιώσει την υγεία μου. Ως πρώην δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ορκίζεται στα πράγματα. Μου λέει ότι κρατούσε μηλόξυδο στο δωμάτιο του προσωπικού, ώστε αν τα παιδιά αρρώσταιναν με διάρροια και έμετο, να τα προστατεύσει από την ασθένεια.
Ήμουν δύσπιστος για ένα ακόμη θαυματουργό συστατικό που τονώνει το ανοσοποιητικό. Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό προϊόν από ζυμωμένο χυμό μήλου που έχει ξινίσει. Προφανώς, το καλύτερο υλικό είναι θολό και έχει ίζημα – εδώ ζουν τα καλά βακτήρια. Χωρίς αυτό, είναι απίθανο να υπάρχει μεγάλο όφελος από τη λήψη μηλόξυδου.
Υπάρχει όμως πραγματικό όφελος εξαρχής; Αποφάσισα να ερευνήσω εάν το μηλόξυδο είναι τόσο καλό για την υγεία όσο ακούγεται. Δεν υπάρχουν τόσα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δημοτικότητά του ως τονωτικό για την υγεία, όπως θα ήθελαν να πιστεύουν κάποιοι ινφλουένσιαρς.
Το ξύδι έχει μακρά ιστορία ως επιφανειακό απολυμαντικό και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σάλτσες για σαλάτες περιέχουν ξύδι -εκτός από την προσθήκη γεύσης, μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς στα ωμά λαχανικά. Αλλά οι απολυμαντικές ιδιότητες του μηλόξυδου έχουν κάποια επίδραση στο ανθρώπινο έντερο; Το στομάχι μας παράγει οξύ, το οποίο λειτουργεί ως φυσικός φραγμός στη μόλυνση, οπότε πώς μπορεί να βοηθήσει η προσθήκη περισσότερου οξέος;
Έρευνες υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο καθυστερεί την κένωση του στομάχου, επομένως ίσως ο αυξημένος χρόνος επαφής με το οξύ του στομάχου μπορεί να οφείλεται στην ισχυριζόμενη προστατευτική δράση έναντι των εντερικών λοιμώξεων.
Ισχυρισμός: απώλεια βάρους και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Υπάρχουν πολλοί ανέκδοτοι ισχυρισμοί ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, που υποστηρίζονται από περιορισμένα στοιχεία αρκετών μικρών μελετών. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 έδειξε σημαντικές μειώσεις στο βάρος και το μέγεθος της μέσης 120 υπέρβαρων και παχύσαρκων νέων ατόμων. Υπήρξαν επίσης μειώσεις στα τριγλυκερίδια -λίπη στο αίμα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά- και στη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου παρακολούθησης.
Μια συστηματική ανασκόπηση το 2020, ωστόσο, βρήκε στοιχεία για οριακά μόνο οφέλη, αναφέροντας ότι υπάρχουν «ανεπαρκή στοιχεία». Μια άλλη μεταγενέστερη συστηματική ανασκόπηση το 2021 -εξετάζοντας τα συμπληρώματα διατροφής με οξικό οξύ από όλους τους τύπους ξυδιού- βρήκε στοιχεία για σημαντικές μειώσεις στη γλυκόζη αίματος νηστείας, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη έδειξε επίσης οφέλη στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης του ορού.
Πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα αποτελέσματα; Το μηλόξυδο θεωρείται ότι προκαλεί απώλεια βάρους μέσω της επίδρασής του στην καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης. Αυτό αυξάνει την αίσθηση της πληρότητας και μειώνει την όρεξη. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους -αλλά πώς διαμεσολαβούνται οι μεταβολικές επιδράσεις στη γλυκόζη και τα λιπίδια του αίματος;
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ελέγχονται από την παγκρεατική ορμόνη ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2 υπάρχει μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που με τη σειρά του οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μηλόξυδο -και άλλες πηγές οξικού οξέος- βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επομένως είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια οφέλη για όσους πάσχουν από αυτήν την πάθηση.
Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετίζονται με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στον ορό, η σχετική μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος που προκαλείται από βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη θα πρέπει να βελτιωθεί στα λιπιδικά προφίλ του αίματος, όπως καταδεικνύεται στις ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας.
Ισχυρισμός: μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Τα αυξημένα λιπίδια του αίματος αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό. Μπορεί η κατανάλωση μηλόξυδου να μειώσει τη συχνότητά τους;
Λοιπόν, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωση ξιδιού οποιουδήποτε είδους μειώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη. Για όσους δεν έχουν διαβήτη, τα οφέλη της κατανάλωσης ξυδιού στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι λιγότερο σαφή, όπως προτείνεται σε αυτή τη μελέτη του 2013.
Ισχυρισμός: θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου
Ένας από τους πιο εξωφρενικούς ισχυρισμούς για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης μηλόξυδου είναι ότι μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο. Μια συχνά αναφερόμενη μελέτη περίπτωσης από την Κίνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση ξιδιού συσχετίστηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Αυτό που δεν λένε ορισμένες δημοφιλείς πηγές του Διαδικτύου οι οποίες επικαλούνται τη μελέτη είναι ότι η κατανάλωση φασολιών και λαχανικών βρέθηκε επίσης προστατευτική, καθώς και η δίαιτα με κανονική πρόσληψη αλατιού και η κατανάλωση νερού από τη βρύση. Υπάρχουν πάντα συγχυτικοί παράγοντες όταν γίνονται ισχυρισμοί σχετικά με τον καρκίνο και πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί.
Πρέπει να συνεχίσω να παίρνω το χυμό πορτοκαλιού με μηλόξυδο κάθε πρωί; Τα στοιχεία προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τη μέση και το βάρος μου, οπότε θα αντέξω την ξινή γεύση για λίγο περισσότερο χρόνο.