Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η νεοτάμη, ένα από τα τεχνητά γλυκαντικά νέας γενιάς, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο έντερο και να προκαλέσει ασθένειες.
Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η νεοτάμη μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των -διαφορετικά- υγιών βακτηρίων του εντέρου και να κάνει εισβάλουν στο τοίχωμα του εντέρου. Αυτό πιθανώς να οδηγεί σε προβλήματα υγείας όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η σήψη. Επίσης να προκαλεί διάσπαση του επιθηλιακού φραγμού, που αποτελεί μέρος του τοιχώματος του εντέρου.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition και πραγματοποιήθηκε από το Anglia Ruskin University, δείχνει ότι η νεοτάμη μπορεί να βλάψει το εντερικό επιθήλιο άμεσα, προκαλώντας το θάνατο των επιθηλιακών κυττάρων και έμμεσα, βλάπτοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Αυτή η γλυκαντική ουσία βρίσκεται σε ποτά, τρόφιμα και τσίχλες. Επίσης βρίσκεται στα σχηματισμένα βιοφίλμ βακτηρίων.
Η in vitro μελέτη εντόπισε μια σειρά παθογόνων αποκρίσεων μετά την έκθεση του E. coli (Escherichia coli) και του E. faecalis (Enterococcus faecalis) στη νεοτάμη.
Ορισμένα από τα νεότερα τεχνητά γλυκαντικά έχουν 1.000 φορές πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τη ζάχαρη, μειώνοντας την ποσότητα που χρειάζεται να προστεθεί σε τρόφιμα και ποτά. Παρά τις μικρότερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται, η επίδραση της νεοτάμης στο επιθήλιο και το μικροβίωμα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κακή υγεία του εντέρου, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως νόσο του ευερέθιστου εντέρου ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η νέα έρευνα για τη νεοτάμη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία του Δρ. Havovi Chichger που ανακάλυψε ότι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μερικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια βλάβη στο έντερο.
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους καθώς και τα άτομα με δυσανεξία στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Aparna Shil, από το Πανεπιστήμιο Jahangirnagar στο Μπαγκλαντές και τον Δρ. Chichger υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις τοξικές επιδράσεις ορισμένων από τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα.
Ο Chichger, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Βιοϊατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχει τώρα αυξανόμενη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των γλυκαντικών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, με τη δική μας προηγούμενη εργασία να δείχνει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και βλάβες στα «καλά βακτήρια» που σχηματίζονται στο έντερο μας.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή του εντέρου, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, είναι σημαντικό να μελετηθούν επίσης τα γλυκαντικά που έχουν εισαχθεί πιο πρόσφατα και νέα έρευνα δείχνει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας των βακτηρίων του εντέρου. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των παθογόνων και των αλλαγών που συμβαίνουν στη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας. Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τα κοινά πρόσθετα τροφίμων και τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».
Περισσότερες πληροφορίες: Aparna Shil et al, The artificial sweetener neotame negatively regulates the intestinal epithelium directly through T1R3-signaling and indirectly through pathogenic changes to model gut bacteria, Frontiers in Nutrition (2024). DOI: 10.3389/fnut.2024.1366409.