Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Όταν σκέφτεστε την παχυσαρκία, μπορεί να μην τη συνδέσετε με τον καρκίνο. Ωστόσο, οι ερευνητές υποπτεύονται εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ ορισμένων μορφών καρκίνου και του βάρους. Μεταξύ αυτών είναι οι καρκίνοι του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και του μετεμμηνοπαυσιακού μαστού, οι οποίοι μαζί συμβάλλουν στο 15-20% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρούνται παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο. Ο ΔΜΣ είναι το μέτρο του σωματικού λίπους του σωματικού λίπους με βάση το βάρος και το ύψος. Ο αριθμός των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία, που είναι ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερος, έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine, εάν ο ΔΜΣ ενός ατόμου αυξηθεί κατά πέντε μονάδες, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 10%.

Όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνους με το βέλτιστο βάρος. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου επταπλασιάζεται με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου φαίνεται να οφείλεται στο υπερβολικό σωματικό βάρος με τη μορφή λίπους. Η παχυσαρκία προκαλεί αύξηση των λιποκυττάρων στο σώμα. Καθώς ο αριθμός αυτών των λιποκυττάρων αυξάνεται, η απελευθέρωση ορμονών από το σώμα αλλάζει. Αυτές οι αλλαγές τείνουν να αυξάνουν τις προφλεγμονώδεις ορμόνες και τα οιστρογόνα. Αυτή η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα κύτταρα και στο DNA τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι ερευνητές μελετούν τον ρόλο που παίζει το σωματικό λίπος στη χρόνια φλεγμονή. Επιπλέον, ορμόνες όπως τα οιστρογόνα αλλά και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Μέχρι το 2050, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων υπολογίζουν ότι 1 στους 3 ενήλικες θα έχει διαβήτη μαζί με τις σχετικές επιπλοκές στην υγεία του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση των φλεγμονωδών λιποκυττάρων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Και είναι ακόμα άγνωστο σε ποιο βαθμό ο κίνδυνος καρκίνου αντιστρέφεται με τη μη χειρουργική, σκόπιμη απώλεια βάρους.

Αλλά για όποιον έχει χάσει βάρος με αλλαγές στον τρόπο ζωής, η πρόκληση είναι να διατηρήσει το χαμηλό βάρος. Το σώμα έχει πολλά πολύπλοκα νευροορμονικά συστήματα για να αποφύγει την πείνα, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Αυτή τη στιγμή, η βαριατρική ή η μεταβολική χειρουργική είναι η πιο αποτελεσματική διαθέσιμη θεραπεία για την παχυσαρκία, ακόμη και σε σύγκριση με φάρμακα και εντατική αλλαγή του τρόπου ζωής. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι άνθρωποι χάνουν συνήθως το 50-70% του υπερβολικού βάρους τους ή το 25-35% του συνολικού σωματικού τους βάρους, το οποίο συχνά διατηρούν για πολλά χρόνια.

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μεγάλες μελέτες για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της απώλειας βάρους μέσω της βαριατρικής χειρουργικής και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου. Σε ένα άρθρο του 2019 στο Annals of Surgery, πάνω από 22.000 άνθρωποι που έκαναν βαριατρική χειρουργική συγκρίθηκαν με 66.000 που δεν έκαναν. Οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν με βάση το φύλο, την ηλικία, το σημείο της μελέτης, το ΔΜΣ και άλλους παράγοντες. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά μοντέλα για την εξέταση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου έως και 10 χρόνια μετά τη βαριατρική επέμβαση σε σύγκριση με τους μη χειρουργικούς συμμετέχοντες. Όσοι είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη ισχυρότερα όταν περιοριζόταν σε καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μια μελέτη του 2022 στο Journal of the American Medical Association παρακολούθησε 30.000 άτομα, όλα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 35. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ταιριάστηκαν με παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο. Μια ομάδα περίπου 5.000 ασθενών είχε υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η άλλη ομάδα των 25.000 ασθενών δεν χειρουργήθηκε. Η διάμεση περίοδος παρακολούθησης ήταν περίπου έξι χρόνια. Η παρακολούθηση έδειξε ότι η βαριατρική χειρουργική συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου σχετιζόμενων με την παχυσαρκία και άλλων καρκίνων. Έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση είχαν μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν γιατί και πώς η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχει υπόσχεση για τους ασθενείς που παλεύουν με την παχυσαρκία ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τις μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε βαριατρική χειρουργική, αυτά τα νέα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Πηγή: Mayo Clinic. 

Δείτε επίσης