Μελίνα Θωμαΐδου: Το “μαζί” έχει τη δύναμη να επιδρά θετικά στις ζωές όλων των ανθρώπων

Tα τελευταία χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι φαρμακευτικές δρουν με μία ευρύτερη επιχειρηματική ηθική σε ότι αφορά τους εργαζομένους, τους ασθενείς και την κοινωνία. Η Μελίνα Θωμαΐδου, Head of Communications & Patient Relations της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, εξηγεί πώς και γιατί είναι σημαντικό για μια επιχείρηση να αφουγκράζεται και να αξιολογεί τη δυναμική της κοινωνίας, δρώντας στο πλαίσιο μιας ενσυνείδητης και δομημένης στρατηγικής η οποία οικοδομεί την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνει την κοινωνική πρόοδο.    

Συνέντευξη στην Φλώρα Κασσαβέτη

Κυρία Θωμαΐδου, οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να είναι όχι μόνο δίπλα στους ασθενείς αλλά και στους εργαζόμενους τους, και εν τέλει στο σύνολο της κοινωνίας. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτή τη γενική διαπίστωση;

Όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η συμβολή τους στην κοινωνία δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην αμιγή δραστηριότητά
τους. Οι επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστα κύτταρα της κοινωνίας που επηρεάζουν και επηρεάζονται. Η ηθική επιχειρηματική πρακτική δεν αποτελεί απλώς μία επιλογή για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αποτελεί καθήκον και ευθύνη και προσδιορίζεται από συγκεκριμένες δράσεις και δέσμευση. Όσες επιχειρήσεις θέλουν να πρωταγωνιστούν, να προοδεύουν, να αναπτύσσονται με διάρκεια στον χρόνο, έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν ευθύνες, να μεγιστοποιούν το θετικό τους αντίκτυπο, να πράττουν επιχειρηματικά ηθικά, ενεργώντας ως μέρος της λύσης σε κοινωνικά ζητήματα και να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο κοινών αξιών, στόχων και οράματος που εδραιώνει την ισότητα, την αξιοκρατία, την πρόσβαση σε
ίσες ευκαιρίες για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Θεωρείτε ότι είναι εφικτό στην πράξη το “ίσες ευκαιρίες για όλες τις κοινωνικές ομάδεςστο πλαίσιο μιας εταιρείας που δρα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Η εποχή μας απαιτεί να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να προσαρμοζόμαστε σε συνθήκες πέρα από στενά όρια και πεποιθήσεις, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται είναι δομικές, στην πολιτική, την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Είναι αποφασιστικής σημασίας κάθε σύγχρονη επιχείρηση να αφουγκράζεται και να παρατηρεί τις μεταβλητές που δημιουργούνται, να αξιολογεί τη δυναμική της κοινωνίας και να δρα στο πλαίσιο μιας ενσυνείδητης και δομημένης στρατηγικής, η οποία οικοδομεί την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνει την κοινωνική πρόοδο.  

Στην AbbVie επενδύουμε σ’ ένα οικοσύστημα με επίκεντρο την ευημερία των ανθρώπων. Με μία συνεκτική κουλτούρα που διαπνέεται από αξίες οι οποίες καθοδηγούν τον τρόπο που εργαζόμαστε, που αλληλοεπιδρούμε, που πράττουμε και οι οποίες διέπονται από έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, της δικαιοσύνης, της ειλικρίνειας, του σεβασμού όλων των ανθρώπων των δικαιωμάτων και της αυτονομίας τους. 

Πώς η AbbVie εξασφαλίζει ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον στους εργαζομένους της; 

Η AbbVie είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία προσανατολισμένη στην έρευνα. Δέσμευσή της αποτελεί η ανάπτυξη καινοτόμων, προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες, παγκοσμίως. Αποστολή της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της στην καινοτομία, ώστε να ανακαλύψει και να αναπτύξει ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις σε πέντε θεραπευτικούς τομείς, την Ανοσολογία, την Αιματολογία / Ογκολογία, τη Νευρολογία, την Οφθαλμολογία, και την Αισθητική Ιατρική. 

Η AbbVie διαπνέεται, διαχρονικά, από σταθερές αξίες και υψηλά εργασιακά πρότυπα, με στόχο τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός υγιούς και δημιουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πνεύμα συνεργασίας και συμπερίληψης, αμοιβαίο σεβασμό και από ισότιμη πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε εργαλεία και κίνητρα για την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη. Η συνεχόμενη και επί σειρά ετών αφοσίωσή μας αποτυπώνεται στην επιβράβευση που λάβαμε και φέτος με την Πιστοποίηση του Great Place to Work®, ως αναγνώριση της εργασιακής κουλτούρας που μας καθιστά ως εργοδότη επιλογής. 

Μελίνα Θωμαΐδου, Head of Communications & Patient Relations της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie: «Η ηθική επιχειρηματική πρακτική δεν αποτελεί απλώς μία επιλογή για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, αποτελεί καθήκον και ευθύνη και προσδιορίζεται από συγκεκριμένες δράσεις και δέσμευση».

Πέρα από την ανακάλυψη φαρμάκων πώς μια φαρμακευτική εταιρεία ενεργοποιεί μηχανισμούς ανταπόδοσης στην κοινωνία;

Οι επενδύσεις που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων φαρμάκων έχουν πολλαπλά οφέλη. Για τους ασθενείς, τους φροντιστές, το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία. Για την ανακάλυψη ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου χρειάζεται, κατά μέσο όρο, μια επένδυση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 10-15 χρόνια έρευνας. Δεν στεκόμαστε όμως μόνο στην επένδυση για έρευνα και ανάπτυξη νέων, καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων. Παράλληλα, σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και όραμα, ενεργοποιούμε μηχανισμούς ανταπόδοσης στην κοινωνία, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς και την ευρύτερη κοινωνία. Διεκδικούμε ενεργό ρόλο και ανταποδίδουμε μέσω του εθελοντισμού, μέσω προγραμμάτων προσφοράς και εκπαίδευσης. Οι εθελοντές μας, μαζί, αφιερώνουν ιδέες, πράξεις και χρόνο, με κύριο μέλημα την κοινωνική συνοχή και με έμφαση σε δράσεις που προάγουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Τονίζετε το “μαζί”… θεωρείτε ότι η συνεργασία των ανθρώπων παράγει δύναμη;

Το “μαζί” έχει τη δύναμη να επιδρά θετικά στις ζωές των ανθρώπων, καθώς οι σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ενώνονται για έναν κοινό στόχο. Πρόκειται για μια φανερή δύναμη. Το 2014 γεννήθηκε η παγκόσμια πρωτοβουλία της AbbVie ‘Week of Possibilities’ και συγκροτήθηκε η ομάδα #AbbVieGivesBack από χιλιάδες εργαζόμενους, σε περισσότερες από 50 χώρες. Για μία εβδομάδα ενώνουμε δυνάμεις με οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς και μοιραζόμαστε μία κοινή εμπειρία εθελοντισμού προς όφελος της κοινωνίας.

Αλλά η δράση των εθελοντών μας έχει διάρκεια και δεν περιορίζεται σε μία εβδομάδα το χρόνο. Το θετικό αποτύπωμα αυτής της συνεργασίας είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ‘Week of Possibilities’, προσφέροντας φροντίδα και σημαντικές υπηρεσίες σε πλήθος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για παράδειγμα, στηρίζουμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη, για την καλύτερη διαβίωση και την εκπαίδευσή τους, με στόχο να τα ενδυναμώσουμε, να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Έχουμε συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση μέρους της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Έχουμε πραγματοποιήσει προγράμματα εκπαίδευσης STEM, σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου από τα «Παιδικά Χωριά SOS». Πρόσφατα, στηρίξαμε το έργο του Οργανισμού «Παιδικά Χωριά SOS» Θράκης καλύπτοντας μέρος των καθημερινών εξόδων σίτισης και εκπαίδευσης των 52 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές στην Αλεξανδρούπολη και στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Υποστηρίξαμε το κέντρο προστασίας ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου», βάφοντας το νέο κτίσμα του Οργανισμού. Πέρα από αυτά, επενδύουμε στην ανθρώπινη αλληλεγγύη εμπλέκοντας τους εργαζόμενους μας.

Θέλετε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα για τις κοινωνικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοί σας;

Μαζί με την Οργάνωση «Δείπνο Αγάπης», 100 εθελοντές της AbbVie προετοίμασαν και πρόσφεραν 1.100 γεύματα και 500 κιτ υγιεινής με είδη πρώτης ανάγκης, σε 350 άστεγους συνανθρώπους μας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου της υπηρεσίας “IASIS At Home”, ετοιμάσαμε «σακούλες προσφοράς» με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους ωφελούμενους του προγράμματος «Παρέμβαση στην Κοινότητα». Λαμβάνουμε μέρος σε εξειδικευμένα προγράμματα βιωσιμότητας, όπως στο “Fabric Republic” για να μεταποιήσουμε ρούχα τα οποία προσφέραμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Έχουμε συνεργαστεί με τον Οργανισμό ethelon, πραγματοποιώντας δύο workshops “Design Thinking”, στηρίζοντας την Ομάδα «Steps» και τον Οργανισμό ΚΜΟΠ, για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες προκλήσεις στο έργο τους. Στο πλαίσιο του κοινωνικού μαγειρέματος της Ομάδας «Steps» και της δράσης OneStopforAll, έχουμε μαγειρέψει 300 μερίδες φαγητού για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας, στον χώρο «συνΑθηνά». Όλα τα παραπάνω γίνονται πάντα με την ενεργή συμμετοχή της ηγετικής ομάδας της εταιρείας μας. 

«Μία από τις προτεραιότητές της AbbVie είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο πλανήτης και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι ένα θέμα που εξετάζουμε συνεχώς και δεν μένουμε αμέτοχοι, ούτε το κοιτάμε από απόσταση».

Η στήριξη σας στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ήταν αξιέπαινη… 

Είναι αλήθεια ότι ανταποκρινόμαστε έγκαιρα σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, τον Δήμο, το Ιατρείο Αλληλεγγύης και τις αρμόδιες τοπικές δομές συνδράμαμε στη στήριξη των πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας στη Θεσσαλία, εξασφαλίζοντας μέσω της προσφοράς των εθελοντών μας σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης. Με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε το πρόγραμμα «Ένα δωμάτιο για τον Ασθενή», μέσω του οποίου εξασφαλίζουμε 900 διανυκτερεύσεις για πλημμυροπαθείς ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και τους συνοδούς τους στη Θεσσαλία, διευκολύνοντας την παραμονή τους στη Λάρισα για την πραγματοποίηση θεραπειών ή εγχειρήσεων σε ένα από τα δυο δημόσια νοσοκομεία της πόλης.

Καθήκον και επιθυμία μας είναι η προσφορά μας να υπερβαίνει τα όρια της υγείας και να θέτουμε γερά θεμέλια για το αύριο. Στις δύσκολες στιγμές προτάσσουμε το ‘εμείς’ και επιμένουμε όσα αναλαμβάνουμε να αποπνέουν την ελπίδα, να αλλάζουν θετικά τη ζωή των ανθρώπων και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς μία καλύτερη, πιο συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία. 

Υπάρχει στενότερη συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών από ό,τι στο παρελθόν; 

Η αλήθεια ήταν ότι πάντα υπήρχε στενή συνεργασία. Εδώ και μια δεκαετία, δίνουμε στους συλλόγους ασθενών βήμα και φωνή. Με προτεραιότητα τη στήριξη των ασθενών συμπράττουμε με συλλόγους για τη στήριξη του έργου τους με ποικίλα προγράμματα υποστήριξης τους. Η υγεία, αδιαπραγμάτευτα, είναι η πολυτιμότερη επένδυση για κάθε κοινωνία. Γι’ αυτό επιμένουμε, γιατί αυτό που τελικά επιτυγχάνουμε εμπνέει ελπίδα και αλλάζει ζωές.

Σε αυτή τη διαδρομή δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και με θετική διάθεση για συναντίληψη σε θεμελιώδη θέματα, μοιραζόμαστε εμπειρίες και επενδύουμε σε συνέργειες με τους συλλόγους ασθενών. Σήμερα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δράσουμε άμεσα και να δράσουμε από κοινού. Κάθε ασθενής έχει μια οικογένεια, ένα σύστημα ανθρώπων γύρω του που συχνά «νοσούν» μαζί του. Το να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον με όλους τους τρόπους πρέπει να γίνει συλλογική συνείδηση. Στην AbbVie αναμφισβήτητα έχουμε ανοίξει το δρόμο για αυτό.

Βλέπουμε ότι οι κοινωνικές δράσεις της AbbVie αφορούν και στο περιβάλλον. Πείτε μας γι’ αυτές.

Μία από τις προτεραιότητές της AbbVie είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο πλανήτης και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι ένα θέμα που εξετάζουμε συνεχώς και δεν μένουμε αμέτοχοι, ούτε το κοιτάμε από απόσταση. Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει από τις εσωτερικές μας ενέργειες και συνεχίζεται μέσω των εξωτερικών μας πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα, κάθε εργαζόμενος ενθαρρύνεται να παραμένει ενημερωμένος και να ενισχύει την περιβαλλοντική μας κουλτούρα, μέσω της πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό και της συμμετοχής σε σχετικές δράσεις.

Ενδεικτικά, τα κτήρια της AbbVie παγκοσμίως είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια με πολλαπλούς τρόπους. Προάγουμε την ανακύκλωση μέσω της διάθεσης σαφώς ορισμένων κάδων, ενώ αποφεύγουμε τις εκτυπώσεις και τη χρήση πλαστικού όταν είναι εφικτό. Το 2023, στο πλαίσιο του ετήσιου εθελοντικού προγράμματος της AbbVie «Week of Possibilities» συνεργαστήκαμε με την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, εντάσσοντας στην κοινωνική προσφορά μας, την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι εθελοντές της AbbVie παρακολούθησαν το εξειδικευμένο σεμινάριο “Fabric Republic”, και συμμετείχαν σε δράσεις μεταποίησης ρούχων και συσκευασίας ρούχων για την επαναξιοποίηση και τη διανομή τους σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Connect your City», οι εθελοντές μας παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ζητήματα ανακύκλωσης, ρύπανσης και διαχείρισης απορριμμάτων και στη συνέχεια εφάρμοσαν τις γνώσεις τους σε δράση συλλογής απορριμάτων και ανακύκλωσής τους, στο Άλσος Νεάπολης Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Οι πράξεις μας είναι συνεχείς και συστηματικές. Δεν βλέπουμε μόνο το δέντρο αλλά και το δάσος, ενώ αντιστρόφως εστιάζουμε στην φροντίδα κάθε δέντρου ξεχωριστά.

Δείτε επίσης